Debatt


Olle Ljungbeck
Fria.Nu

Socialdemokraterna dömer sig själva

SAP:s nätverk mot Sverigedemokraterna är ett försök att dra uppmärksamheten från den egna, smutsiga byken.

Jag har alltid tagit avstånd från Sverigedemokraterna (Sd) och gör det fortfarande. Jag har varit socialdemokrat i 40 år men är det inte nu längre. Jag är också motståndare till alliansen. Min utgångspunkt här är inte att försvara någon utan istället ge en sann belysning av vissa förhållanden.SAP har nu bildat ett nätverk för att bekämpa (avslöja) Sverigedemokraterna. Man gör det troligen av flera skäl. Ett skäl är att man är orolig över att Sd kan få en vågmästarroll och omintetgöra en kommande s-regering. Men man vill också framställa sig själv i en bättre dager än man förtjänar. Socialdemokraterna anklagar bland annat Sd för att vara odemokratiska, främlings-, löntagar- arbetar- och fackföreningsfientliga. Det är möjligt att detta stämmer. Men var står då socialdemokraterna själva i dessa frågor?

Socialdemokraterna accepterar okritiskt det nya Lissabonavtalet (EU:s konstitution eller grundlag). En demokratisk grundlag får inte vara politisk. Detta är Lissabonfördraget i högsta grad. En demokratisk grundlag ska ge möjlighet för en majoritet av medborgarna att välja det samhällssystem som majoriteten förordar vid val, antingen detta är liberalt eller socialistiskt. Lissabonfördraget har slagit fast att det enda samhällssystem som godkänns är det extremt marknadsliberala. Man fastslår också vilket ekonomiskt system som ska gälla. På det viset överensstämmer Lissabonavtalet inte med vår svenska grundlag som ger oss svenska medborgare möjlighet att välja det samhällssystem som majoriteten förordar, till exempel liberalt, socialistiskt eller blandekonomiskt. Lissabonavtalet har därför större likheter med grundlagen i det gamla Sovjetunionen och nuvarande diktaturer. Men inte nog med det – socialdemokratin avsvär sig också arbetarrörelsens grundläggande ideologi när man förespråkar Lissabonfördraget.

SAP har efter EG-domstolens dom i Lavalmålet (där Byggnadsarbetarförbundet fälldes) inte agerat på minsta sätt för att värna kollektivavtalen och den fria förhandlingsrätten. Snarare har de uttalanden som vissa ledande socialdemokrater gjort gått emot arbetare och löntagare i denna fråga. Det har man gjort trots att man vid EU-inträdet lovade oss att kollektivavtalen framgent skulle gälla som tidigare. I stället skyller man nu på alliansen och kräver att alliansen ska göra det som SAP själv inte gjort och nu vägrar att göra.Nyligen beslöt alliansen att alla gömda flyktingbarn ska få gå i skola. Detta nekade s-regeringen dem. S-regeringens behandling av de "apatiska barnen" var grym, värre har en svensk regering aldrig handlat mot barn.Detta är bara några få exempel på hur SAP agerat och agerar i de frågor där man nu vill skurkförklara Sd. Som synes dömer de samtidigt sig själva, vilket var och en bör fundera över innan SAP får din röst.För min personliga del står jag fortfarande fast vid arbetarrörelsens grundläggande ideér och hoppas att de återigen ska drivas av en kommande regering. Men det parti (och den partiledning) som nu går under namnet Socialdemokraterna saknar förutsättningar, vilja och visioner för att kunna bilda en sådan regering.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Vårt underbara Sverige

Nationalism Salongsradikaler och globaliseringsfanatiker uppmanar oss att inte fira nationaldagen. Jag kommer inte att hörsamma deras vädjan. Men jag kommer varken att hylla Gustav Vasa, Karl Xll, kungen eller någon annan potentat.

© 2024 Stockholms Fria