'Antalet hemlösa är för lågt räknat' | Stockholms Fria
  • Bara hemlösa på alternativboenden och uteliggare är medräknade i socialtjänstförvaltningens rapport.
Stockholms Fria

'Antalet hemlösa är för lågt räknat'

Socialtjänstförvaltningen har gjort en kartläggning av hemlösa i Stockholm. Enligt dem finns det endast 3 370 hemlösa i Stockholm.

- Det är en lögn, säger Rolf Nilsson på föreningen Stockholms hemlösa.

SFT har tidigare skrivit om socialtjänstens kartläggning av hemlösa. Stadsdelarnas socialtjänster, lands-tingets beroendevård och flera frivilligorganisationer hjälpte till att räkna de hemlösa och fick antalet till 3 370 personer.

Kartläggningen ägde rum den 15 april i år och gäller personer över 20 år.

Handläggare på socialtjänstförvaltningen Kjell-Ove Johansson sa då till SFT att han tror att siffran ligger nära sanningen.

Men Rolf Nilsson på föreningen Stockholms hemlösa håller inte med.

- De har fel när de säger att det bara finns 3 370 hemlösa i Stockholm. De räknar bara med personer på alternativboendena och uteliggarna. Men förutom dem finns det personer som bor på campingplatser, bor permanent på vandrarhem, är på behandlingshem eller sitter fängslade.

Rolf Nilsson anser att socialtjänsten ljuger och försöker förminska frågan om hemlösa.

- De vill inte att samhället ska märka att det här är ett stort problem. Men det är ett jätteproblem. De politiker som jobbar med det här saknar kompetens, men så är det ju i hela samhället. Se bara hur det är med psykvården.

Det stämmer att familjer och ensamstående med barn som bor på vandrarhem eller hotell inte finns med i undersökningen.

Men annars stämmer siffrorna enligt Kjell-Ove Johansson.

- Ja, vi räknade med alla hemlösa. I viss mån finns inte familjer med i kartläggningen, men det har vi lagt in ett nytt förslag om nu. Då vill vi se hur många de är och hur de mår.

Rapporten godkändes förra veckan av socialtjänstnämnden.

Men Bo Levenfors på enheten för hemlösa på socialtjänstförvaltningen håller med om att kartläggningen inte är speciellt bra.

- Den kartlade de vi hade kontakt med under den dagen. Det var en ny undersökning, men den ger inte svar på alla frågor.

Rekommenderade artiklar

Djurskyddsmyndigheten kartlägger sex med djur

Med hjälp av en enkätundersökning ska Djurskyddsmyndigheten kartlägga det sexuella utnyttjandet av djur i Sverige. Undersökningen kan komma att lägga grund till en ny lagstiftning som kriminaliserar tidelag.

Fria.Nu

Jämställdhetsarbete på dagis får mer pengar

Nu får förskolorna i Sverige mer pengar till jämställdhetsarbete.

- 2,5 miljoner kronor kommer att delas ut, säger Elisabet Wahl från Delegationen för jämställdhet i förskolan.

Delegationen för jämställdhet i förskolan ska återigen dela ut pengar till projekt som arbetar med jämställdhet i förskolor.

Första omgången delegationen delade ut pengar var i maj 2004. Även då delades 2,5 miljoner kronor ut, till 18 olika projekt inom landet.

Fria.Nu

'Jag kan sprida kunskap'

Som barn blev hon omskuren. När hon var tonåring hotade hennes bror att mörda henne. I dag är Sara Mohammad ordförande i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime. Hon kämpar för andra kvinnor som lever med hot och våld.

Fria.Nu

'Om jag överlevde skulle jag bli kvinnokämpe'

Som barn omskars hon. Som tonåring mordhotades hon av sin egen bror. I dag är Sara Mohammad ordförande i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime. Hon kämpar för andra kvinnor som lever i liknande situationer.

Fria.Nu

© 2019 Stockholms Fria