Debatt


Marika Dörwaldt
Fria.Nu

Sex är vackert - inte förtryck!

Det faktum att någon tror att kvinnor som reagerar över sexistiska närmanden är sura typer som inte gillar sex visar ju att vi lever i ett patriarkat, skriver Marika Dörwaldt i ett svar till Pia Kocahârzem.

Pia Kocahârzem skriver i SFT 10 juli 2004, apropå följetongen Den vidrige: 'De flesta tjejer är ju feminister nu för tiden och klagar på sexistiska närmanden på jobbet och annorstädes.

Många ser ner på män och tycker att vi lever i ett patriarkat.' och 'Hur rimmar det, att tjejer tycker om att läsa om extrem sex, men inte gillar sex eller accepterar att män har sexuella känslor i verkligheten?'

Jag ska inte här kommentera Den vidrige, utan Kocahârzems inlägg, som väcker många frågor. Menar du, Pia Kocahârzem, verkligen att om kvinnor reagerar mot att bli sextrakasserade på sina arbetsplatser, så betyder det att de inte gillar sex och inte tycker att män borde ha sexuella känslor? Är det så svårt att skilja på ömsesidigt frivilligt sex och maktdemonstrationer? Eller tror du att män har svårt för det? Det har inte de män jag känner. Ser kvinnor ner på män om vi inte vill bli dominerade av dem?

Om du inte har förstått vad 'sexistisk' betyder, så kan jag tala om att det inte betyder sexuell, utan förtryckande på grund av kön. Varför skulle man inte klaga om man blir förtryckt på grund av sitt kön på jobbet?

När du sedan skriver 'Sex är vackert!' efter att ha slängt ur dig ovanstående, undrar jag verkligen om du syftar på ömsesidigt frivilligt sex, eller om du tycker att trakasserier och maktutspel också är vackra så länge de tar sig sexuella uttryck. Särskilt när du också skriver: 'Hur kommer det sig att man inte förstår att om man går ut med kortkort och urringat till naveln är det en sexsignal? Vi är ju så.' Vad är det egentligen du antyder?

Själva det faktum att sex har kunnat bli så ihopblandat med dominans och maktutspel - att någon kan tro att kvinnor som reagerar mot sexistiska närmanden är sura, pryda typer som inte gillar sex - visar ju att vi lever i ett patriarkat. Om män och kvinnor vore jämlika skulle vi inte behöva hålla på och diskutera sexistiskt förtryck.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Är public service-anställda bättre på att googla?

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar.Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon de Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Sargon de Basso är av åsikten att berörda mediekanaler fyller en viktig funktion eftersom han anser att de är de enda som har någorlunda hederlighet och ansvarskänsla. Här delar Jens Ganman med sig av varför han snarare tycker att de statligt stödda mediebolagen helt har spelat ut sin roll.

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Stockholms Fria