Festival för rätten till ett kulturhus | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Festival för rätten till ett kulturhus

Kulturkampanjen fortsätter att kämpa för att få den gamla tunnelbanehallen i Hammarbyhöjden till ett kulturcenter.

På lördag hålls en stödfestival med musik, poesi och dans.

SFT har tidigare skrivit om Kulturkampanjen som driver frågan att göra om en tom lokal i Hammarbyhöjden till ett kulturcentrum. Nu anordnar de en festival för att uppmärksamma sitt arbete för att få en kulturplats i området.

- Målet är att få uppmärksamhet för festivalen och för att vi inte ger upp. Vi vill ha en rolig manifestation där vi sprider engagemang och visar att det finns en kraft för ett kulturliv, säger Anders Jacobson från Moose Dance Company, som är med i kampanjen.

Kampanjen vill att lokalen i Hammarbyhöjden ska bli en samlingspunkt utanför city för bland annat musik, dans, teater, konst och film.

Gatu- och fastighetskontoret vill riva den gamla tunnelbanehallen och i stället ställa tre parkbänkar på platsen. Samtidigt ska politikerna skapa en mötesplats för allmänheten i området. I ett år har Kulturkampanjen försökt påverka politikerna utan att det har hänt någonting.

En överklagan mot rivningen av byggnaden lämnades i början av sommaren in till stadsbyggnadskontoret av Kulturkampanjen.

- Men det var för sent eftersom ingen berättade för oss från början vad vi skulle göra. Ingen vilja att hjälpa oss har visats utan vi har bara blivit runtslussade och lurade, säger Anders Jacobson.

Ytterligare en överklagan planeras att lämnas in men fokus den senaste tiden har legat på festivalen.

- Vi har bjudit in alla politiker vi varit i kontakt med under det här året och vi hoppas att de kommer. Det är lite riskabelt eftersom vi vill visa att många engagerar sig och då måste det ju komma många till festivalen också.

På festivalen kommer det även att informeras om Kulturkampanjens arbete.

- Vi kommer att berätta om planer för kulturcentrumet men även hur vi har blivit behandlade under kampanjen. Sedan kommer vi att samla in namn och försöka engagera folket i Hammarby.

Tidigare har flygblad delats ut i området.

- Av 700 personer som tog emot ett flygblad var det en som var negativ till en kulturplats. Alla andra var positiva. Det finns alltså ingen förankring bland folket i Hammarby av beslutet att riva byggnaden.

Fakta: 

Festivalen
På lördag, mellan klockan 14.00 och 20.00, kommer fotbollsplanen vid tunnelbanestationen i Hammarbyhöjden att förvandlas till en festivalplats. Olika personer, band och grupper uppträder, bland annat Alarmrock, Cleoberry, La Funa Skräll och Sarianna Cortes.

Rekommenderade artiklar

Djurskyddsmyndigheten kartlägger sex med djur

Med hjälp av en enkätundersökning ska Djurskyddsmyndigheten kartlägga det sexuella utnyttjandet av djur i Sverige. Undersökningen kan komma att lägga grund till en ny lagstiftning som kriminaliserar tidelag.

Fria.Nu

Jämställdhetsarbete på dagis får mer pengar

Nu får förskolorna i Sverige mer pengar till jämställdhetsarbete.

- 2,5 miljoner kronor kommer att delas ut, säger Elisabet Wahl från Delegationen för jämställdhet i förskolan.

Delegationen för jämställdhet i förskolan ska återigen dela ut pengar till projekt som arbetar med jämställdhet i förskolor.

Första omgången delegationen delade ut pengar var i maj 2004. Även då delades 2,5 miljoner kronor ut, till 18 olika projekt inom landet.

Fria.Nu

'Jag kan sprida kunskap'

Som barn blev hon omskuren. När hon var tonåring hotade hennes bror att mörda henne. I dag är Sara Mohammad ordförande i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime. Hon kämpar för andra kvinnor som lever med hot och våld.

Fria.Nu

'Om jag överlevde skulle jag bli kvinnokämpe'

Som barn omskars hon. Som tonåring mordhotades hon av sin egen bror. I dag är Sara Mohammad ordförande i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime. Hon kämpar för andra kvinnor som lever i liknande situationer.

Fria.Nu

© 2019 Stockholms Fria