• Konflikten i Darfur har genererat över 2 miljoner flyktingar. Här står en av dem i ett israeliskt fängelse för ett par veckor sedan.
Fria.Nu

Darfurflyktingar moraliskt dilemma i Israel

Omkring 200 sudanesiska flyktingar som har tagit sig till Israel genom Egypten har nu blivit föremål för en upphettad debatt i landet.

Myndigheterna vill skicka tillbaka sudaneserna till Egypten, men många israeler anser att den judiska staten – som grundades av människor som utsatts för folkmord – har en skyldighet att ta emot dem.

Många av flyktningarna kommer från Darfur i Sudan, där vissa folkgrupper utsätts för etnisk rensning. Vissa av de sudanesiska flyktingarna sitter häktade, vissa skickades direkt tillbaka till Egypten och andra har släppts och fått en tillfällig fristad på israeliska kibbutzer.

Flera israeliska människorättsorganisationer och intellektuella har engagerat sig i sudanesernas sak. Om en person lyckas ta sig över Israels gräns från Egypten skickar israeliska myndigheter vanligtvis omedelbart tillbaka personen, om han inte hunnit mer än 5 mil bort från gränsen och grips inom ett dygn. Detta har hänt vissa av sudaneserna.

De som inte avvisades direkt har gripits för att de tagit sig in i landet illegalt. Dessa personer ska sedan få sin sak prövad i domstol. Myndigheterna vill dock skicka tillbaka dem till Egypten, eftersom de hävdar att sudaneserna utgör ett hot mot staten Israel i och med att de är medborgare i ett muslimskt land som inte har några diplomatiska förbindelser med Israel och där al-Qaida är verksamt.

Men domstolarna har hittills inte köpt den argumentationen och de flyktingar som har släppts ur häktet har inte skickats tillbaka, utan tas om hand av medlemmar av vissa kibbutzer tills en mer permanent lösning har hittats.

Hotline for Migrant Workers, som hjälper gästaretare i Israel, och Refugee Rights Clinic vid den juridiska fakulteten vid Tel Avivs universitet anser att Israels regel att direkt skicka ut människor som kommer över gränsen från Egypten strider mot FN:s flyktingkonvention och har bett landets justitieminister att förbjuda detta.

Den israeliske inrikesministern Roni Bar-On försöker inte dölja att Israel utan utredning skickar tillbaka flyktingar till Egypten. Han sa nyligen i det israeliska parlamentet att problemet är att samarbetet med Egypten inte fungerar.

Han sa också att vågen av sudaneser som försöker ta sig till Israel måste stoppas, eftersom landet annars kommer att översvämmas av sudanesiska asylsökande. Men de senaste veckorna har människorättsgrupperna fått stöd av en rad kända israeler som också kräver att de sudanesiska flyktingarna erbjuds ett hem, åtminstone tillfälligt.

Ordföranden för förintelsemuseet Yad Vashem, Avner Shalev, skriver i ett brev till premiärministern Ehud Olmert att: "Som en del av det judiska folket, för vilket minnet av förintelsen brinner, kan vi inte stå vid sidan och se på när flyktingar från folkmordet i Darfur bultar på våra dörrar".

En annan känd forskare, förintelseteoretikern Yehuda Bauer, har skrivit under en petition för sudaneserna sak som lämnats in till Högsta domstolen. Han föreslår att flyktingarna får tillfällig politisk asyl tills deras situation kan lösas. Bauer kommenterar myndigheternas argument att flyktingarna kommer från en fiendenation med att samma argument användes mot tyska judar som flydde från nazistregimen. Vissa allierade stater avfärdade dem för att de just kom från en fiendenation.

Nobelprisvinnaren och överlevaren från förintelsen, Elie Wiesel, har också uppmanat den israeliska staten att ta emot flyktingarna.

– Vi som judar är inte bara förpliktigade att hjälpa andra judar. Jag var själv flykting och därför är jag för att ta emot flyktingar, säger han i en intervju med dagstidningen Haaretz.

Michael Bavly, representant för FN:s flyktingorgan UNHCR i Israel, säger att man försöker hitta en lösning tillsammans med de israeliska myndigheterna.

– Troligtvis blir den första lösningen att flytta dem till ett tredje land. Jag kan säga en sak som inte kommer att hända – de ska inte tillbaka till Sudan, säger han.

Haim Oron, parlamentariker för vänsterpartiet Meretz, som fört upp de sudanesiska flyktingarnas sak i parlamentet, säger till IPS att han inte kommer att ge sig förrän de har fått tillstånd att vara i Israel, åtminstone tills situationen i Darfur har stabiliserats.

– Ur moralisk synpunkt måste vi vara extra känsliga i det här fallet eftersom detta är flyktingar som flyr undan ett folkmord.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Skarp kritik mot avvisningar av Darfur-flyktingar från Israel

EU:s stängda gränser får allt fler afrikanska flyktingar att istället försöka ta sig till Israel. Många har dödats av egyptiska soldater när de försöker korsa gränsen, och de som kommer fram riskerar att deporteras till Egypten. Men avvisningar av flyktingar från Darfur har väckt debatt i Israel.

Fria.Nu

Civil olydnad mot dansk asylpolitik

Runt 2 000 personer samlades förra helgen till en demonstration utanför Danmarks största flyktingläger, Sandholmslägret i Norra Själland. 300 personer bröt sig ur folksamlingen för att delta i en planerad civil olydnadsaktion. Delar av stängslet klipptes ner. Polisen svarade med tårgas.

Fria.Nu

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Stockholms Fria