Fördjupning


Ivar Andersen
Fria.Nu

Ett år av massavlyssning och bävande storfinanser

2008 var året då den personliga integriteten kom att bli den hetaste inrikespolitiska frågan, och samtidigt året då Sveriges folkvalda visade att de hellre avlyssnar än lyssnar på sina väljare. 2008 var också året då finanskrisen fick de marknadsliberaler som vanligtvis föraktar statlig inblandning i ekonomin att högljutt kräva både stöd och förstatliganden, och året då svarta rubriker om varsel blev ett stående inslag i svenska medier. I USA svarade väljarna att det visst är möjligt för en svart man att inta Vita huset, och i Sverige tog en pånyttfödd ockupantrörelse en hel rad hus utan att fråga någon om lov. Nazister anlade flera grova mordbränder, och upprorets eldar brann i både Grekland och Rosengård.

Vad som om hundra år kommer att nämnas i historieböckerna är svårt att veta. Till dess sammanfattar Fria Tidningar nyhetsåret som gick.

JANUARI

• 5 Reklamkampanjen i Stockholms tunnelbana skulle behandla fem teman som Fria Tidningar bevakar: arbetslinjen, synen på terrorism, övervakningssamhället, miljöfrågan och köttindustrin. Men annonsen om köttindustrin stoppas av Clear channel, som har monopol på att förmedla reklamplats i Stockholms kollektivtrafik, eftersom den anses vara ”stötande”.

– Det är uppenbart att Clear channel inte vill stöta sig med köttindustrin som är viktiga kunder hos dem, säger Fria Tidningars Lennart Fernström.

• 14 Under parollen ”Bevara äktenskapet” anordnar frikyrkliga Evangeliska alliansen ett öppet möte i S:t Clara kyrka i Stockholm. Mötet avbryts dock då ett fyrtiotal aktivister i en protest mot den frikyrkliga homofobin genomför en hångelaktion. Tv-profilen Siewert Öholm, som leder det frikyrkliga mötet, hade förväntat sig protester men säger att hångelaktivisterna uppvisar ”en väldig brist på respekt”.

• 23 Under en tvåårsperiod från den 11 september 2001 ljög USA:s president George Bush och hans sju högsta regeringstjänstemän minst 935 gånger om Irak, enligt en rapport från Center for public integrity. Bush själv stod för 260 falska påståenden om massförstörelsevapen och Iraks kopplingar till al-Qaida.

FEBRUARI

• 2 Endast 11 procent av kyrkoherdarna i Göteborgs stift är kvinnor. Det är den lägsta andelen i landet, visar Fria Tidningars undersökning.

– Män väljer män före kvinnor. Och ofta gör även kvinnor det, säger kyrkoherden Christina Eriksson.

• 5 Inför den amerikanska senatens underrättelsekommitté medger CIA:s högsta chef att organisationen använt sig av tortyr, i form av skendränkning, vid förhör. Det ska dock enligt Hayden bara ha skett vid tre tillfällen, en uppgift människorättsorganisationer ställer sig tveksamma till.

• 17 Europa får en ny stat när Kosovo förklarar sig självständigt. Staten välkomnas av USA och flera europeiska länder, men i Serbien och Ryssland bubblar missnöjet.

MARS

• 12 Efter ihärdigt motstånd från de borgerliga partierna lyckas vänsterpartiet driva igenom sitt förslag att ledamöterna i Göteborgs kommunstyrelse ska genomgå en genusutbildning.

• 21 Med minsta möjliga parlamentariska marginal lyckas Greklands konservativa regering driva igenom omfattande försämringar av pensionssystemet. Beslutet möts av generalstrejk och lägger grunden för det missnöje som i december ska explodera i landet.

• 27 Efter två månader av blockader ger restaurangen Lilla Karachi, som nekat att betala papperslöse Muhammad Riaz lön, upp och ingår förlikning med syndikalistiska fackföreningen Stockholms LS. Konflikten röner stor uppmärksamhet på borgerliga bloggar och ledarsidor och Moderata ungdomsförbundet stödäter på restaurangen. Några månader efter att Muhammad Riaz blivit en symbol för papperslösas fackliga kamp kastas han ut ur Sverige, till det Pakistan han en gång flydde ifrån.

APRIL

• 4 Fria Tidningar kan avslöja att närpolisen i Katarina i Stockholm helt utan laga stöd beslagtar sprejfärg som inhandlats i hiphopaffären Highlights. Butiken svarar med att JO-anmäla polisen.

• 5 Första numret av Fria Tidningen – en rikstäckande nyhetstidning med alla de viktiga nyheter som de stora mediebolagen skiter i – kommer ut.

• 8 De egyptiska lokalvalen överskuggas av massprotester sedan polisen stoppat en planerad strejk i en textilfabrik i industristaden Mahalla. Tusentals går ut på gatorna i protest mot låga löner och höga matpriser. Polisen skjuter ihjäl tre personer. Senare döms ett tjugotal till fleråriga fängelsestraff för att ha deltagit i protesterna.

• 12 Drakpiraterna inleder vad som kommer att bli det förnämsta svenska ockupationsåret i mannaminne med att inta den övergivna flytande restaurangen Sea palace i Göteborgs hamn. I ett brev till kommunen kräver aktivisterna att båten ska överlämnas till dem så att de kan upprätta ett aktivitetshus.

MAJ

• 14 Tågpiraterna ockuperar det gamla stationshuset i Agnesberg i norra Göteborg. Kravet är att den rivningshotade stationsbyggnaden ska bli ett autonomt aktivitetshus. Två personer skadas när nazister försöker bränna huset – där 20 personer för tillfället vistas – men ockupationen fortsätter ändå.

• 15 En vecka efter staten Israels 60-årsdag högtidlighålls minnet av al-Nakba – katastrofen – på olika håll i Sverige. Under al-Nakba tvingades 700 000 palestiner lämna sina hem och 400 palestinska byar jämnades med marken.

• 28 Vårdkonflikten får ett slut när Vårdförbundet godtar medlarnas bud. Sex veckors strejk resulterar i en halv procentenhets lönepåslag och hård intern kritik mot ledningen.

• 29 Stockholmsförorten Upplands Väsby iklär sig den ovana rollen som världspolitiskt centrum när Internationellt partnerskap för Irak anordnar konferens. Statsminister Fredrik Reinfeldt invigningstalar inför dignitärer som USA:s utrikesminister Condoleezza Rice, Iraks premiärminister Nour al-Maliki och FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon – utan att med ett ord nämna att USA:s invasion 2003 stred mot folkrätten.

JUNI

• 11 Som första land i Norden, och sjätte i världen, antar Norge en könsneutral äktenskapslag.

• 18 Efter att partipiskor vint och bloggbävningen skälvt klubbar riksdagen den kontroversiella FRA-lagen. Kritikerna – i princip alla utom regeringspartiernas ledande skikt – menar att lagen leder till massövervakning av vanliga medborgares kommunikation.

JUNI

• 24 I protest mot att regeringen drivit igenom FRA-lagen lämnar Reinfeldt moderaterna. Den moderate kommunpolitikern Lars-Olof Reinfeldt fortsätter dock som politisk vilde i Vetlanda.

JULI

• 2 Efter att ha spenderat sex års tid som gisslan hos Farc fritas den tidigare presidentkandidaten Ingrid Bentancourt av colombiansk militär som klätt ut sig till hjälparbetare.

• 5 I den mest omfattande utredningen hittills om folkmordet 1994 anklagar Rwandas justitiedepartement Frankrike för att ha tränat miliser och även deltagit direkt i de massakrer där 800 000 tutsier mördades.

• 25 Europride klär Stockholm i regnbågens färger. I den avslutande paraden deltar ungefär 50 000 människor i en fest för ett samhälle fritt från sexuell diskriminering.

AUGUSTI

• 8 De olympiska spelen i Peking invigs under pompa och ståt. Spelen blir en stor propagandaframgång för regimen, men beskrivs av organisationen Reportrar utan gränser som en ”katastrof för yttrandefriheten”.

• 15 Fernando Lugo svär presidenteden i Paraguay och Latinamerika blir ännu lite rödare. Den tidigare prästen och befrielseteologen Lugo – kallad de fattigas biskop – lovar stora förändringar i det land som i 61 års tid styrts av konservativa Coloradopartiet.

• 18 Kinesisk polis öppnar eld mot en demonstration i östra Tibet. Enligt Dalai Lama dödas 140 självständighetsaktivister, men nyheten drunknar i medieflödet från den pågående olympiaden.

• 25 Ett femtiotal aktivister från Djurrättsalliansen forcerar staketen och tar sig in på Smittskyddsinstitutets område i Solna. I stängslet knyter aktivisterna fast vita band, ett för varje apa som hålls inspärrad på institutet.

SEPTEMBER

• 1 Hundratals demonstranter grips vid protester utanför republikanernas partikonvent i Minneapolis. Polisen – som använt tårgas och chockgranater – anklagas för brutalitet såväl på gatan som i häktena.

• 5 Fem nazister döms i Göteborgs tingsrätt för delaktighet i brandattentatet mot det ockuperade stationshuset i Agnesberg till fängelsestraff på mellan tre och ett halvt och sex år.

• 15 Efter flera omdiskuterade valresultat skriver Robert Mugabe och oppositionsledaren Morgan Tsvangirai under ett avtal om att samregera i Zimbabwe.

• 17 European social forum samlar fackföreningar, ideella organisationer och gräsrotsaktivister i Malmö. Under hundratals möten, seminarier och radical assemblies diskuteras kollektiva lösningar på gemensamma problem och på stadens gator genomförs aktioner, klimatkrockar och reclaimfester. Den avslutande demonstrationen från Rosengård till Pildammsparken samlar minst 10 000 deltagare.

OKTOBER

• 6 Miljöpartiets EU-politik går in i en ny fas, sedan 55,6 procent av 3 641 deltagande medlemmar röstat för att slopa utträdeskravet.

• 11 Aktivister tar över en tom villa på Kävlingevägen i utkanten av Lund. Därmed skapar de ett smultronställe mitt i bostadsbristen och inleder en ockupationsvåg som snabbt sprider sig över landet. När aktivisterna slutligen evakueras svarar de med att snabbt ta två nya hus.

• 16 Fredsnätverket Ofog genomför koordinerade aktioner mot den svenska krigsindustrin. På Saab Bofors fabrik i Eskilstuna avrustas 20 granatgevär av typen Carl Gustav, som används i USA:s folkrättsvidriga krig i Irak. Tre fredsaktivister döms till vardera tre månaders fängelse och ett sammanlagt skadestånd om 220 000 kronor till vapentillverkaren.

– Vi kommer inte att ge pengar till ett vapenföretag, säger dömda Catherine Laska.

NOVEMBER

• 4 43 år efter att icke-vita medborgare fick fulla rösträttsprivilegier får USA sin förste svarte president. Barack Obama gick till val på budskapet ”förändring”. Det återstår fortfarande att se hur mycket förändring den kandidat vars främsta tillgång tycktes vara att han inte var Bush kan och vill åstadkomma.

• 8 Ett hus i Gamlestan i Göteborg ockuperas. Aktivisterna kräver rätten till bostad och ett oberoende aktivitetshus. Några veckor senare tar de ett nytt hus.

• 19 Den 36-årige brasilianske börsmäklaren Paulo Sergio Silva blir en symbol för den internationella finanskrisen då han skjuter sig på handelsgolvet i Sao Paulo. Flera börsmäklare rapporteras ha chockats svårt men handeln behöver aldrig avbrytas. Kursen fortsätter falla medan blodet och liket städas undan.

• 19 I en historisk dom fälls 25 blockadvakter från syndikalistiska Malmö LS för egenmäktigt förfarande och ohörsamhet mot den ordningsmakt som använde pepparsprej mot de fackliga aktivisterna. ”Brotten” begicks under en blockad mot en sushirestaurang och öppnar enligt Malmö LS för hårdare tag mot fackliga aktioner i framtiden.

• 20 Efter en nio timmar lång debatt ratificerar riksdagen Lissabonfördraget och avsäger sig därmed makt över ett flertal beslutsområden till Bryssel. Socialdemokraterna ignorerade kraven från fackföreningsrörelsen och röstade för.

• 22 Sveriges största nazistiska parti, Nationalsocialistisk front, byter namn till Folkfronten. I anslutning till det kosmetiska namnskiftet ersätts i partiprogrammet ordet ”ras” av ”etnicitet” och hets mot judar av kritik mot det mångkulturella samhället. Folkfronten – som förkortas F – får av antifascister snabbt det kärleksfulla smeknamnet ”Föräldrafritt”.

• 29 På en halvtimme går tusentals byggtimmar och flera år av politiskt arbete upp i rök när någon anlägger en brand i det frihetliga kulturhuset Cyklopen. Nazister misstänks ligga bakom dådet. Bara några dagar senare utsätts en fackligt aktiv familj i samma område för mordbrand. Kvinnan och mannen i familjen hade tidigare hängts ut av den nazistiska hemsidan Info 14.

DECEMBER

• 5 Hassan Asad, som 2006 terroriststämplades av Säpo och som Fria Tidningar följt under en längre tid, får slutligen besked om att han inte kan utvisas. I ett yttrande till regeringen skriver Migrationsöverdomstolen att risk för tortyr föreligger om han sänds till Jordanien.

• 6 I den radikala stadsdelen Exarchia i Aten skjuter polisen ihjäl 15-årige anarkisten Alexis Grigoropoulos. Missnöjet med Kostas Karamalis konservativa regering exploderar och revolten sprider sig till arbetsplatserna, skolorna, universiteten och gatorna.

• 6 Den grundlagsstadgade mötesfriheten kränks när polisen hindrar 500 människor på väg till Nätverket mot rasisms tillståndsgivna manifestation i Salem från att lämna pendeltågsperrongen. Polisen ljuger först om sin insats genom att hävda att alla som genomgick visitation fick gå. Lögnen uppdagas, men polisen öser ändå beröm över den egna insatsen.

– Trots att det innebar en decimering av demonstranterna lyckades vi hålla grupperna åtskilda, säger polismästare Michael Fetz.

• 7 Efter att socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin tvingats backa från sitt beslut att stänga ute vänsterpartiet från ett framtida valsamarbete presenterar de tre oppositionspartierna tillsammans koalitionen De rödgröna. Inför valet 2010 har Sverige därmed ett informellt tvåpartisystem, med främlingsfientliga Sverigedemokraterna som joker.

• 15 Efter att polisen avhyst lokala ungdomar från en ockuperad samlingslokal i Rosengård flyttar protesterna ut på stadsdelens gator. Bilar och soptunnor sätts i brand. Enligt polisen är det kriminella ungdomsgäng som, med stöd av tillresta autonoma, ”passar på”.

• 27 Efter att först ha spridit desinformation om när en attack var att vänta slår Israel med full kraft till mot Gaza. Hundratals civila palestinier mister livet i de bombräder Richard Falk, FN:s särskilde observatör för mänskliga rättigheter i de ockuperade områdena, kallar ”allvarliga och massiva kränkningar av internationell humanitär rätt”.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Den gamla världsordningen på kollisionskurs med internet

Telekompaketet, Ipred, datalagringsdirektivet och domen mot The pirate bay. Kampen om internet hårdnar, och handlar om betydligt mer än upphovsrätt. I den ena ringhörnan står det etablerade samhällets institutioner i form av stater och mäktiga privatekonomiska intressen. I den andra, i en svärm av ettor och nollor, står något som ännu inte helt låter sig kategoriseras men som har historien på sin sida. Antalet ronder är inte bestämt. Matchen slutar först vid knock out. FRIA ger dig förutsättningarna inför det stundande paradigmskiftet.

Fria.Nu

”Vi fick två nätverk som inte hade som mål att stoppa matchen”

Reaktionerna efter förra helgens demonstrationer har varit förutsägbara. Från borgerligt håll har arrangörerna anklagats för att legitimera de autonomas konfrontativa taktik och partivänstern har stämplats som antisemitisk. Samtidigt pågår inom de två nätverk som deltog i protesterna en både infekterad och självrannsakande diskussion. Matchen stoppades aldrig, och många menar att detta är en konsekvens av de radikala rörelsernas oförmåga att enas kring gemensamma mål.

Fria.Nu

Vad kostar de rabatterade tjänsterna?

Har de papperslösa arbetarna blivit en institution vi inte har råd att avveckla? Fastighetsanställdas förbund räknar med att 20 000 papperslösa arbetar inom LO:s avtalsområde. Vad som skulle hända om de plötsligt slutade arbeta är svårt att mäta, men priset på vissa tjänster skulle stiga.

– Papperslösa håller kostnaderna nere, säger Samuel Engbom, jurist på TCO.

Fria.Nu

Papperslösa på väg in i arbetarrörelsen

I kvarteren kring Norra Bantorget, den svenska arbetarrörelsens hjärta, ligger sedan knappt två månader Fackligt center för papperslösa. Här samlas varje måndag fackliga ombudsmän, jurister och papperslösa för att hantera konkreta problem och leta efter framtidens lösningar.

Fria.Nu

Jenny och Fredrik – en kärlekshistoria

I en förort på tunnelbanans röda linje mot Norsborg bor Jenny och Fredrik, deras två barn, de två katterna och hunden. Det finns inget i deras liv eller förhållande som ger ett intryck av att vara särskilt ovanligt. Förutom möjligtvis att de träffades när de båda var 17 år gamla och nu, 15 år senare, fortfarande är lika kära. Och att de några gånger om året har sex med andra.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria