Inledare


Francois Herrault • Tyresö
Fria.Nu

Pirate Bay-folket vet inte andras bästa

Hej, Linus! Jag har precis läst din artikel i Fria Tidningen nr 5-09 om multinationella företag som styr det svenska rättsväsendet. Naturligtvis ska det inte gå till så här. Det är verkligen beklagligt att det svenska rättsväsendet inte tog initiativet att själv stoppa tjuvarna bakom Pirate bay. Men å andra sidan, även om det gick fel till, blev resultatet rätt.

Din artikel säger ungefär samma sak som ”det blev inbrott hos min granne, och tyvärr var inte polisen på plats då, så jag fick stoppa tjuvarna själva”. Hur det gick till var inte rätt, men resultatet är ändå bra. Dessutom har multinationella företag lika mycket rätt som du och jag och andra aktörer att försöka påverka vem man vill med lagliga medel. Det är yttrandefrihet.

I din artikel pratar du om ”det fria internet”. Jag håller med dig om att internet ska vara fritt, och inte kontrolleras av något organ, varken statligt eller kommersiellt.

Men du vet hur det är med frihet. Individens frihet är bra så länge den inte inskränker andras frihet. Det är det som Pirate bay-människorna inte har förstått.Lagar finns för att skydda grupper och individer. Internetanvändare ska också följa lagar. Och om ett antal artister eller bolag inte vill att ett viss materialska fildelas på internet, då ska man respektera det. Om de här bolagen och artisterna gör klokt i atttänka så är deras sak. Men Pirate bay-folket och andra fildelningsanhängare ska inte komma och påståatt de vet andras bästa och att alla tjänar på fildelning. De försöker bara hitta på ursäkter för att lätta sitt eget samvete.

Linus Brohult svarar:

Tack för synpunkten på fildelning, Francois. Jag måste dock säga att jag tycker att du helt och hållet svalt den märkliga propagandabild av fildelare som ”tjuvar”, som musik- och filmindustrin försöker indoktrinera oss med. På vilket sätt menar du egentligen att personerna bakom Pirate bay är tjuvar? Om du lånar en bok av mig, är du en tjuv då? Anta att bokförlaget eller författaren faktiskt inte vill att jag ska låna ut boken, gör det varje person som lånar eller smygläser i min bok till en tjuv?

När folkbiblioteken infördes i Sverige var detta faktiskt en fråga, där vissa författare motsatte sig bibliotekens rätt att gratis låna ut deras upphovsrättsskyddade böcker.

Internet har öppnat en möjlighet för oss alla att dela med oss mycket mer av idéer, texter, musik, vetenskap och mycket annat. Det ska ses som en möjlighet, inte ett hot. Pratet om att fildelning är stöld är som jag ser det bara dumt. Däremot är det klart att spridningen över internet av exempelvis musik och film ändrar möjligheterna för de traditionella mediaföretagen att tjäna pengar genom att sälja musiken. Men är det ett problem?

Det viktiga är att de som skapar kulturen får pengar och kan fortsätta skapa kultur. Redan i dag finansieras ju merparten av svensk film genom bidrag från staten, bara för att ta ett exempel. Man skulle utan problem kunna ta ut en liten avgift/skatt från bredbandsleverantörerna för att bidra till kulturstöd. Att människor delar med sig av sina kulturupplevelser på nätet är i vilket fall som helst inget som ska betraktas som stöld.

ANNONSER

© 2024 Stockholms Fria