Nu får hbtq-seniorer eget boende | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Nu får hbtq-seniorer eget boende

Nästa höst ska Europas första seniorboende som riktar sig till hbtq-personer bli verklighet på Gärdet.

– Det blir en möjlighet att tala sitt eget språk på ålderns höst, säger Christer Fällman, ordförande för Regnbågens kooperativa hyresgästförening.

Är du bisexuell, homosexuell eller transperson? Då kommer du från och med nästa år, hösten 2013, få möjligheten till ett profilerat seniorboende.

För knappt tre år sedan uppmärksammade Stockholms Fria Tidning Christer Fällmans arbete och strävan: möjligheten till att hbtq-personer ska få en särskild hemvist på äldre dagar:

– I dag går många äldre in i garderoben igen när de hamnar på ett heteronormativt äldreboende där de riskerar att mötas av homofobi av medboende och personal, sade han då, sommaren 2009.

Nu, vintern 2012, har arbetet alltså burit frukt.

Seniorboendet ska drivas av Regnbågens kooperativa förening. Lokalerna finns i kvarteret Rio på Gärdet och kommunägda Micasa fastigheter blir hyresvärd. I huset finns redan en vårdcentral, restaurang, frisör och fotvård.

– Det har varit en rätt lång process, konstaterar Christer Fällman.

Inledningsvis var planen att det skulle bli ett vård- och omsorgsboende.

Men det visade sig i undersökningar att det snarare finns ett behov av ett seniorboende. Nu ligger den nedre gränsen på 60 år, men lyckas man inte fylla de befintliga 38 lägenheterna med hyresgäster kan Regnbågen tänka sig att sänka ålderstaket till 55+.

Men intresset har varit ganska stort.

– Vi hade runt 400 som svarade på en enkätundersökning, men det var bara folk som har tillgång till dator som svarade. Det är runt 40 som är intresserade. Nu är det många som spänt väntar på kostnaden. Vi har inte facit i hand när det gäller hyreskostnaden och många blir inte så upplyfta när det rosa pensionskuvertet kommer i brevlådan. Vi kommer att renovera och det ska bli jättefint. Tanken är att gemene man ska kunna bo där.

På vilket sätt kommer då det här hbtq-boendet att skilja sig från ett vanligt seniorboende, om det nu gör det?

– Ja, det kommer märkas skillnad på många olika sätt. Dels får man bo med likasinnade. Skillnaden är även att man väljer det här med en önskan om att få trygghet på ålderns höst.

– Naturligtvis finns det fördomar i vårt samhälle och så länge det är så kommer det att finnas ett behov av att särskilja sig från den stora massan, säger Christer Fällman.

Har ni mötts av några negativa reaktioner på något vis? Eller svårigheter i processen?

– Det är klart att det är en kontroversiell fråga. Varför ska det finnas ett sådant här boende? Det är naturligt att den frågan kommer upp.

– Men de som inte vill ha det här kan välja ett eget boende. Det fria valet står i fokus där de här personerna kan tala sitt eget språk på ålderns höst, hitta ett gemensamt sammanhang och värna samma kultur, säger Christer Fällman.

Rekommenderade artiklar

Efter dödshoten: Nu vill brevbärarna arbeta i grupp

Brevbärare har blivit så allvarligt hotade att Posten dragit in all brevutdelning till 1 300 hushåll i Flemingsberg.

Fruktansvärt beteende mot brevbärarna, tycker en boende. En överdriven åtgärd, anser en annan person i området. Beklagligt men nödvändigt, meddelar Posten.

”De försöker splittra lokalsamhällen”

Fascistiska partiet Gyllene gryning i Grekland inspirerar nazister i Stockholmsområdet. Samtidigt som den antirasistiska rörelsen låser in sig i sociala medier. Expos tillförordnade vd Alexander Bengtsson skräder inte orden: ”Det är ett jävla käbblande om huruvida rasismen är strukturell eller beror på enskilda individers attityder.”

Så lurade nynazisterna äldreboendet

Svenskarnas parti i Stockholm framställer det som en ädel handling mot pensionärerna på ett äldreboende. Men Stockholms Fria Tidning kan avslöja att det nazistiska sällskapet lurade in sig på Kungsgården i Upplands-Bro. ”Jag trodde att det var någonting kyrkligt”, säger samordnaren Ruth Donoso.

”Ingen vill att björnarna ska behöva avlivas”

Ni känner igen dem: bilder på förföriskt söta björnungar. Skansens björnmamma Lill-Babs fick nyligen en kull. Men det som ser sött ut i dag har tidigare förvandlats till kött – eller björnskinnsfäll. "Det förekommer inte och har inte förekommit på Skansen", understryker zoologen Kenneth Ekvall.

© 2018 Stockholms Fria