”Man har glömt att vi jobbar med liv och död” | Stockholms Fria
Stockholms Fria

”Man har glömt att vi jobbar med liv och död”

Ett tungt sparpaket drabbar Karolinska universitetssjukhuset. 650 miljoner kronor ska sparas. Omkring 800 förlorar sina jobb. ”Man kan inte bolla med patienternas säkerhet för att spara pengar”, säger Anette Karlsson, vårdförbundets ordförande på sjukhuset i Solna.

Att ekonomin för Karolinska universitetssjukhuset varit minst sagt ansträngd har varit känt en tid. Den senaste tertialrapporten visade ett underskott på 330 miljoner, och sjukhusdirektören Birgir Jakobsson pratade om behovet av att dra i nödbromsen.

Men nu har situationen ytterligare förvärrats. Det senaste sparbetinget lyder på 650 miljoner. Ett hårt slag för personalen – och de vårdsökande.

– Vi vidtar inga åtgärder som äventyrar patientsäkerheten. Det är ett absolut villkor, lovar Birgir Jakobsson i en intervju med DN.

Men Anette Karlsson, vårdförbundets ordförande på Karolinska, är bekymrad. Av olika skäl.

– I mina ögon är det märkligt att han kan garantera patientsäkerheten, han befinner sig inte där ute. Vi reagerar med stor oro. Arbetssituationen är redan pressad och vi sitter redan med för lite personal och överbeläggningar. Vi gör naturligtvis allt som står i vår makt att göra det så bra som möjligt för vårdtagarna, men man tycks ha glömt bort att vi jobbar med liv och död.

Karolinska universitetssjukhuset har mer än 15000 anställda. Genom att inte förlänga pågående vikariat, eller genom naturligt personalbortfall som att folk slutar självmant, ska man reducera utgifterna.

– Kostnaderna för personal har ökat alldeles för snabbt under de senaste arton månaderna. Nu måste vi främst tillbaka till det antal anställda som vi hade i början av 2011, säger sjukhusdirektör Birgir Jakobsson.

Personalomsättningen på Karolinska universitetssjukhuset är hög. Omkring 1500 slutar årligen på eget bevåg. Men även om helt enkelt vikariat inte förlängs, eller om folk slutar frivilligt, blir ändå den ordinarie personalstyrkan och vårdkvaliteten påverkad, anser vårdförbundets Anette Karlsson. Hon beskriver situationen som både oacceptabel och direkt livsfarlig.

– Politikerna i Stockholms läns landsting måste ta ett större ansvar och ställa sig frågan: vilken vård ska egentligen ges? Man kan inte bolla med patienternas säkerhet för att spara pengar. Det är inte värt det, säger hon.

Rekommenderade artiklar

Vego blir norm i vården

Avdelning 24 visade vägen. Nu blir vegetarisk kost huvudalternativ inom hela slutenvården i Norra Stockholms psykiatri.

Beslut om sprututbyte skjuts upp

I tisdags skulle landstingsfullmäktige ha beslutat om att inleda ett försök med sprututbyte i staden. Alla partier utom Moderaterna är för programmet. Besvikelsen blev därför stor då Filippa Reinfeldt (M), sjukvårdslandstingsråd, begärde återremiss.

Äldreomsorg för döva

I veckan startade bygget av det första äldreboende för döva och dövblinda. Samtidigt fortsätter planerna påatt starta ett seniorboende för Sveriges dövas riksförbunds medlemmar.

ESF anmäler DN

Dagens nyheters ledarsida påstod felaktigt att Antifascistisk aktion deltagit i European social forum, ESF, samt att icke-tillståndsgivna sammankomster inte är grundlagsskyddade. DN nekade till att rätta felaktigheterna, och nu anmäls tidningen till pressombudsmannen.

© 2019 Stockholms Fria