LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Recensioner
Martin Holmström

Läsarnas Fria

Rörig historia med originella utsmyckningar

Superhjälteserien Watchmen, filmatiserad av Zack Snyder, tspelar sig på 1980-talet, i en parallellvärld där Richard Nixon är inne på sin fjärde mandatperiod och hotet om kärnvapenkrig är överhängande. USA:s trumfkort i kalla kriget är Dr Manhattan, en man som varit med om en reaktorolycka och förvandlats till ett blått, närmast översinnligt väsen, och som kan förändra materia med tanken.

Dr Manhattan ingick tidigare i en sammanslutning av superhjältar som ägnade sig åt att bekämpa brott. Men en lag som förbjöd privat brottsbekämpning gjorde att de flesta superhjältarna hängde trikåerna i garderoben och återgick till att leva vanliga liv. Den enda som fortfarande smyger runt i gränderna som en kallblodig hämnare är Rorschach, en maskerad man med rorschachmönster flytande över ansiktet.

När The comedian, en av de pensionerade superhjältarna, mördas, anar Rorschach att det är en del i en större konspiration. Han återförenas med några av superhjältarna för att stoppa ett hot som inte enbart riktar sig mot dem, utan också mot resten av världen.

 
Titeln Watchmen refererar till frasen ”Vem vaktar väktarna?” från den romerska satirikern Juvenalis. Och det är just inifrån den egna sammanslutningen som hotet visar sig komma. 
Men vägen till upplösningen är nästan tre timmar lång. Berättelsen är uppbruten, rör sig framåt och bakåt i tiden med parallella handlingar och återblickar om vart annat. Ibland känns det kronologiska virrvarret lite påfrestande, men Snyder smyckar sin värld med vackra och orginella detaljer – superhjältarnas glosögda farkost, Rorschachs pulserande ansikte, en leopard med horn. 
Och det känns befriande med superhjältar som inte är dygderna personifierade.
 
I Watchmens mörka värld kan en hjälte lika gärna vara våldtäktsman eller nihilist som en försvarare av ideal och rättvisa.
ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria