Växande homonationalism grogrund för Järva Pride | Stockholms Fria
  • Anna-Maria Sörberg skriver en bok om homonationalism.
Stockholms Fria

Växande homonationalism grogrund för Järva Pride

En högervridning av hbtq-frågorna har skapat en grogrund för homonationalism av typen Järva Pride, menar journalisten Anna-Maria Sörberg.

I onsdags hölls Järva Pride för andra året i rad. Arrangemanget har kopplingar till islamfientliga counterjihadrörelsen i Sverige och precis som förra året gick deltagarna genom Tensta, Rinkeby, Kista och Husby. Iniativtagaren Jan Sjunnessons menade i sitt tal att samma rättigheter för kvinnor och hbtq-personer även ska gälla i den ”intoleranta delen av Sverige”.

Enligt Mathias Wåg, som granskar den högerextrema miljön i Sverige för frilansnätverket Researchgruppen, har Sjunesson varit inblandad i många av de stora högerextrema manifestationerna det senaste året. Järva Pride blev startskottet.

– Det 20-talet personer som förra året deltog i Järva Pride var de som sedan organiserade Folkets demonstration. Det är också samma personer som går på informationsmöten för modulhus och protesterar. De är väldigt flitiga, säger han.

Jan Sjunnesson var tidigare chefredaktör för Sverigedemokraternas tidning Samtiden och skriver i dag för rasistiska hatsajten Avpixlat. Han var också nyligen med på en ”frihetsturné” mot ”islamiseringen i Skåne” tillsammans med Ingrid Carlqvist från islamfientliga Dispatch International.

Att utge sig för att kämpa för hbtq-personers rättigheter är relativt nytt inom den högerextrema miljön och enligt Mathias Wåg har Jan Sjunnesson inte heller stort stöd i frågan inom rörelsen, vilket de få deltagarna visar på. Det som förenar alla olika initiativ är islamofobin.

– Syftet är inte att det ska komma många utan att skapa uppmärksamhet. Förra året hade de en rad egna fotografer som inte hade kamerorna vända mot Sjunnesson utan mot folk runtomkring för att dokumentera om det blev några reaktioner. De försöker hitta sätt att procovera och sedan använda provokationen för att kunna ”bevisa” en konflikt mellan hbtq-communityt och islam.

Anna-Maria Sörberg är journalist som senare i höst kommer ut med en bok på temat homonationalism. Det är en granskning av den högervridning och nationalism som har skett i samhället där hbtq-rättigheter har blivit en allt viktigare del för att markera svenska eller västliga värderingar. Järva Pride är enligt henne ett extremt men samtidigt verkligt exempel på homonationalism.

Frågan ingår i en större högervridning av hbtq-frågorna som skett under 2000-talet och som skapat en del av den grogrund för nationalism vi nu ser. En där allt fler på enkla grunder och utan närmare definiering kan säga att de står bakom hbtq-rättigheter utan någon djupare förankring om makt kopplat till sexualitet och könsidentitet och om normativa strukturer.

– Almedalsveckan blev närmast en tävling i svenska värderingar där flera partiledare också nämnde hbt-frågan som exempel på ”svenska värderingar”, något som är grundat i vår självbild. Men självgodheten ligger nära till hands när den uttalas av människor som aldrig någonsin själva har deltagit i kampen.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

© 2022 Stockholms Fria