Ordningsvakter kan ha brukat övervåld | Stockholms Fria
  • Först två, sedan tre och slutligen fyra vakter som under drygt två minuter brottas med en person som inte ser ut att göra motstånd och till slut ligger orörlig. Skärmdumpar ur Flavio Sjöström Flores film från händelsen.
Stockholms Fria

Ordningsvakter kan ha brukat övervåld

En person utsattes för till synes grovt väktarvåld i t-banan. ”Utifrån det jag såg var det för hårda tag”, säger Flavio Sjöström Flores som filmade händelsen.

Flavio Sjöström Flores är bosatt i Bagarmossen och arbetar som boendestödjare. Han berättar för SFT vad han såg när han kom uppför rulltrappan i Bagarmossen i fredags kväll.

– Två kvinnliga vakter försökte lugna ner en kille. Jag märkte ganska snabbt på stämningen att det här skulle bli något större. Jag har ingen uppfattning om killen var berusad eller inte, men han var ganska irriterad på situationen. Han ville först inte lägga sig, men gav sig snabbt, verkade känna att det inte är någon bra idé att göra motstånd.

Flavio Sjöström Flores stod enligt egen utsago bara en meter från händelsen och började filma direkt. SFT har fått ta del av filmen.

I klippet ligger två ordningsvakter i gula västar på marken med en person mellan sig. De befinner sig framför en tunnelbanehiss. En rulltrappa skymtar i bakgrunden. ”Kan du lugna ner dig”, säger en av vakterna. ”Ja, jag är lugn”, säger den omhändertagna. Vakten bänder bak personens ena ben.

”Släpp mig bara så sätter jag mig ner”, hörs den omhändertagna säga. Vakterna tar inte hänsyn till det utan fortsätter hålla fast personen. Denna ligger stilla och gör till synes ingen ansats att slita sig loss. Ytterligare en vakt ansluter. Tillsammans bänder de tre upp personens armar bakom ryggen. En fjärde vakt kommer och en av de fyra ser ut att trycka sitt knä mot den liggande personens huvud eller intill det. En stund senare går två av vakterna iväg. Mannen ligger då kvar orörlig.

– Tillsammans får de honom allt lugnare genom att trycka ner honom. Det läskiga är den delen i filmen där han har tappat all kraft, det ser ut som att han har svimmat, säger Flavio Sjöström Flores.

Det är svårt att se skeendet i detalj i filmen som är tagen med mobilkamera. Men flera förbipasserande reagerar på våldet. ”Se till så han kan andas”, ropar någon. Flavio Sjöström Flores menar att situationen kunde ha löst sig på ett lugnare sätt.

– Utifrån det jag såg var det alldeles för hårda tag. Killen var inte stor eller kraftig, jag uppfattade honom som kort och spinkig och han gjorde inte motstånd. Det känns som att vakterna överreagerade.

Efter att ha filmat en stund blev Flavio Sjöström Flores själv angripen av vakterna, berättar han. Det bekräftas också av filmen.

– Jag står nära och bara filmar, säger ingenting. Då upptäcker en av dem mig och säger att jag ska flytta mig. Jag frågar varför och får svaret ”för att jag säger det”. Innan jag hinner säga något har de tryckt upp mig mot väggen och vridit om armen på mig. I tumultet tappar jag mobilen. Jag säger att jag går om jag får min mobil. Jag får tillbaka den och de puttar mig utanför spärrarna. Sedan gick jag hem och berättade för min flickvän vad som hade hänt. Jag hade ont i axeln i två dagar efteråt.

Har din tilltro till väktare förändrats efter detta?

– Nej, den är lika låg som innan. Det är tyvärr vanligt att väktare tar sig friheter. De reagerar för snabbt och otrevligt och är ofta dåliga på att kommunicera. De hade kunnat be mig gå på ett schysst sätt. Det var just eftersom jag upplevt liknande förr som jag stannade kvar, jag anade att det kunde gå illa för honom.

Flavio Sjöström Flores var inte den enda som filmade händelseförloppet. Ett filmteam från Kanal 5 var på plats för att göra ett inslag till tv-programmet Tunnelbanan.

Visste du att det pågick en filminspelning också?

– Nej, men jag såg en professionell kamera och jag känner till programmet, så jag kopplade ganska snabbt. De höll sig väldigt passiva och bara filmade, säger Flavio Sjöström Flores.

Hur tänker du kring det?

– Realityserier har ju blivit en del av vardagen. Programmet kan säkert fylla ett syfte och skapa förståelse för väktarnas arbete, de har ju en tuff arbetssituation. Men här blev det kontraproduktivt. Det är tydligt att killen har lugnat ner sig, ändå trappar de upp våldet. Det känns inte som att det uppfyller det eventuella syftet med tv-serien. Men de vill ju ha smaskiga detaljer. Någon annans lidande ska bli vardagstv-porr, det är tragiskt.

SL ska nu utreda händelsen.

– Vi ska göra en grundlig utredning om det här. Innan dess kan jag inte kommentera något mer, säger Martina Wiklund, kommunikatör på SL till tidningen Stockholm direkt som också har skrivit om fallet.

Ordningsvakterna arbetar för säkerhetsbolaget Nokas som inte heller vill kommentera förrän utredningen är färdig.

– Det vore olämpligt att svara utifrån en videosekvens som bara visar delar av händelseförloppet. Utredningen får påvisa om några fel eller misstag begåtts, säger Nokas vice vd David Larsson till Stockholm direkt.

Enligt tidningen fördes den omhändertagna till polisstationen i Västberga under lagen om omhändertagande av berusad person och ska ha anmälts för våldsamt motstånd av ordningsvakterna.

Fakta: 

Andra vaktrelaterade incidenter

  • 2011 brottade ordningsvakter ned en tolvåring vid Slussen och satte handfängsel på honom. Händelsen ledde inte till några rättsliga påföljder.
  • I februari 2015 publicerade Sydsvenskan ett filmklipp där en ordningsvakt sätter sig på en nioårig pojke och dunkar hans huvud mot ett stengolv. Händelsen ledde till demonstrationer i Stockholm och Malmö. Rikspolischefen Dan Eliasson sa i samband med det att det ”kan finnas anledning” att utvärdera ordningsvakters utbildning. Efter två månader lades åtalet ner.
  • I oktober 2016 avslöjade Aftonbladet en hemlig Facebook-grupp där ordningsvakter skrev rasistiska kommentarer och skröt om övervåld. Tre ordningsvakter i Malmö stängdes av från sina arbeten efter publiceringen.

Rekommenderade artiklar

”Privatiserad polis allt vanligare”

Journalisten Kolbjörn Guwallius beskriver i nya boken Ordningsvakter en samhällsförändring där privata företag allt oftare tar över polisens uppgifter – nästan helt i det tysta.

© 2019 Stockholms Fria