Fria.Nu

Stals som spädbarn - stämmer kidnapparna

Under militärdiktaturen i Argentina kidnappades tiotusentals barn. De föddes i fångenskap och "adopterades" av arméofficerare eller deras bekanta. Men efter att tidigare amnestilagar hävts kan barntjuvarna nu ställas till svars.

- Jag vet inte, svarade Maria Sampallo när domaren frågade var och när hon föddes.
Hon vet bara att det var i ett hemligt fängelse under militärdiktaturen i Argentina. Hennes mor mördades och en arméofficer gav henne till ett gift par.

María Sampallo är det första barnet till försvunna vänsteraktivister som har ställt sina "adoptiv"-föräldrar inför rätta. Rättegången inleddes i mitten av februari och beräknas pågå till början av april.
Den före detta armékaptenen Enrique Berthier står tillsammans med det då gifta paret Osvaldo Rivas och María Gómez åtalade för att ha kidnappat Maria Sampallo, dolt hennes verkliga identitet och förfalskat offentliga handlingar. I tisdags yrkade målsägandebiträdet Tomás Ojea Quintana på 25 års fängelse för de åtalade.
Militärdiktaturens agenter kidnappade María Sampallos föräldrar och treåriga halvbror i december 1977. María föddes några månader senare i ett hemligt fängelse och strax därefter mördades hennes föräldrar. Deras kroppar har ännu inte påträffats.
Armékaptenen Enrique Berthier gav María Sampallo till paret Rivas-Gómez några veckor senare. En läkare som sympatiserade med diktaturen skrev en falsk födelseattest och paret registrerade barnet som sin biologiska dotter.
När Sampallo var i sjuårsåldern började hon förstå att paret Rivas-Gómez inte var hennes riktiga föräldrar. Hon började också misstänka att parets vän, armékaptenen, hade varit inblandad i 'adoptionen'.
Under rättegången har Sampallo berättat att hennes uppväxt präglades av ständiga bråk mellan styvföräldrarna. Hon sade sig ha blivit illa behandlad och enbart ha fått mat och husrum av paret.

Paret har hittills vägrat vittna. Däremot har armékaptenen Enrique Berthier ställt upp, men han förnekar alla anklagelser. Han hävdar att rättegången är ett försök att svartmåla honom och anklagar andra militärer för att konspirera mot honom.
Berthier är även misstänkt för att ha deltagit i försvinnanden under diktaturen. 1987, fyra år efter demokratins återinförande, deltog han dessutom i ett militäruppror mot landets folkvalda president.
2001, vid 23 års ålder, fick María Sampallo reda på sin verkliga identitet genom ett DNA-test. Hon kunde då återförenas med sin halvbror och sina mördade föräldrars familjer.
Under diktaturen kidnappades tiotusentals argentinare, bland dem flera hundra gravida kvinnor. Kvinnorna tilläts föda sina barn innan de mördades. Men istället för att lämna över spädbarnen till deras biologiska familjer gavs de till par som stod militären nära. I några få fall adopterades barnen i god tro av familjer som inte kände till deras bakgrund.

Organisationen Abuelas de Plaza de Mayo, Mor- och Farmödrarna på Majtorget, letar sedan 1970-talet efter spädbarnen som stals under diktaturen. Hittills har ett drygt 90-tal återfunnits, ofta med hjälp av DNA-tester. Organisationen tror att så många som 500 spädbarn kan ha rövats bort under diktaturen.
Under de senaste åren har Argentinas parlament och högsta domstol ogiltigförklarat de amnestilagar som skyddade militärer och poliser från att åtalas för brott begångna under diktaturen. Flera rättegångar har inletts och de första domarna har fallit.
Även kuppmakaren Jorge Videla är misstänkt för stöld av spädbarn. Den före detta diktatorn sitter i husarrest sedan flera år i väntan på rättegång.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Våg av lynchningar

Byborna i Achacachi grep en hel rånarliga på bar gärning. Istället för att lämna över dem till polisen valde byborna att ta lagen i egna händer. Tjuvarna torterades och brändes. Liknande incidenter har blivit allt vanligare i Bolivia på senare år.

Fria.Nu

Armén mördade ungdomar för att få ”gerillabonus”

Ett tjugotal fattiga ungdomar från Bogotá i Colombia anlitades av okända män för att arbeta i andra provinser. I själva verket förkläddes de till Farc-soldater för att sedan mejas ner av armén. Nu utreds ytterligare 700 fall där armén misstänks ha dödat ”falska” gerillakrigare.

Fria.Nu

Brasiliansk miljösatsning kritiseras

President Lula da Silva har tagit fram en plan för att stoppa klimatförändringen. Brasilien ska visa att man tar sitt ansvar i miljökampen. Men förslaget har kritiserats av flera miljöorganisationer.

Fria.Nu

Latinamerikanska länder fimpar

Colombia och Bolivia har nyligen infört hårdare regler för rökare. De sällar sig till en allt större skara latinamerikanska länder som bekämpar tobaken.

Fria.Nu

Kuba bekämpar ingrodd homofobi

I dag firar Kuba den internationella dagen mot homofobi för andra gången. Förra årets halvhjärtade firande ska överträffas med hjälp av tv-debatter, filmvisningar och bokpresentationer. Och politisk stöd från regeringen.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria