Debatt


Jennie Öberg
Fria.Nu

Alla ord och bilder formar dig

Formar vi språket eller formar språket oss? Alla skolelever borde studera hur orden, i dag och genom historien, styr våra tankar, åsikter och känslor, skriver Jennie Öberg.

Debatt: Språk

Genom språket manipulerar vi. Är inte det meningen? Att vi kan uppmärksamma och förmedla våra känslor och tankar mellan varandra? Att vi kan kommunicera, propagera?

Kan vi inte tänka innan vi har orden? Är människan som art precis lika fast i sin form och styrd av den som allt annat levande? Har alla existerande ord och begrepp en plätt av förståelse i människan?

Sveriges radio P1 intog häromveckan mitt rum med frågor om språket. Formar vi språket eller formar språket oss? Filosofen Noam Chomsky användes som extrem i sin åsikt att språket formar oss. Men en stor poäng med det Chomsky talar om, att språket styr oss, behandlades inte alls.

Vad blir den politiska effekten av att ett ords innebörd, värde och därmed styrning av tanken är föränderlig? Och att ordval i media (till exempel ockupation/bosättning), och bilder som används till att illustrera nyhetsuppläsningar, är laddade med känslor?

Det borde vara ett kärnämne i skolan att studera och medvetande-göra hur ord, historiskt och i dag, styr våra tankar, åsikter, känslor, vår förståelse och uppfattning av världen. Hur förändras betydelser av ord och vad ligger bakom? Vilka människor bestämmer vårt språk? Hur manipuleras vi av språket här i Sverige? Hur uttrycker vi hur vi vill forma världen?

Fast i dagens samhälle kanske ordstudier bara skulle leda till att eleverna skulle lära sig att profilera sig själva?

Alla ord (och bilder) styr och formar dig. Varför talade inte filosoferna i radion om det med mig?

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Ta bort papperskorgarna

Vi skulle kunna minska vårt avfall. Varför gör vi inte det? Varför är det fult att ta hand om det som slängs? Att rota i containrar och ta kläder från marken? Det undrar Jennie Öberg.

Fria.Nu
Debatt
:

Är public service-anställda bättre på att googla?

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar.Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon de Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Sargon de Basso är av åsikten att berörda mediekanaler fyller en viktig funktion eftersom han anser att de är de enda som har någorlunda hederlighet och ansvarskänsla. Här delar Jens Ganman med sig av varför han snarare tycker att de statligt stödda mediebolagen helt har spelat ut sin roll.

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Stockholms Fria