Debatt


Folkkampanjen för en gemensam välfärd

  • Två av de företag som kritiserats hårt de senaste åren. John Bauer-koncernen gick i konkurs en dryg månad innan skolstart och Vardaga, som tidigare hette Carema har skakats av flera skandaler – bland annat ska blöjor ha vägts för att spara pengar samtidigt som ägarna plockade ut miljonvinster.
Skånes Fria

Välfärden håller på att urholkas

Skolor säljs och elever lämnas i sticket. Sjukvården utarmas och nyblivna föräldrar hinner knappt hämta andan innan de skickas hem. I dag demonstrerar nätverket Folkkampanjen för en gemensam välfärd över hela landet. I veckans debatt förklarar tre av deltagarna varför.

Nyligen presenterades en undersökning som visade att en överväldigande majoritet av alla svenskar är överens - välfärden blir allt sämre. Regeringens tolkning är att detta är en signal från väljarna att “det finns mer att göra.”

Problemet är att regeringens insikt inte sträcker sig långt nog för att förstå att det inte betyder mer av samma. Istället fortsätter Alliansen presentera paket efter paket med skattesänkningar, samtidigt som den gemensamma välfärden lider under nedskärningar, privatiseringar och ineffektiv överetablering.

Här i Skåne är vi mycket väl medvetna om vad detta innebär. Här har Alliansen tillsammans med Miljöpartiet länge gått före med just denna politik. Vi har redan fått uppleva vad som händer med välfärden när man prioriterar att ligga i botten av skatteligan framför allas lika tillgång till vård. Från universitetssjukhuset får vi varningssignaler via media så gott som varje vecka.

I detta krisdrabbade klimat odlas en oro bland invånare. Kommer vården att fungera den dag någon i min familj behöver den? På denna oro lever privata försäkringsbolag, som erbjuder kortare köer för den som är frisk och kan betala. Hos den som köpt sig förtur börjar solidariteten och tilltron till det gemensamma snart falna. Så urholkas den gemensamma välfärden.

På skolans område ser framtiden inte ljusare ut. Kunskapsnivån sjunker, samtidigt som ett av världens mest liberala system tillåter att riskkapitalister plockar ut miljonvinster och sedan lämnar tusentals elever i sticket när verksamheten inte längre anses tillräckligt lönsam. I kommunerna har de folkvalda inget inflytande över vilka skolor som öppnas, utan marknaden får styra över demokratin.

Denna tvära förändring av vår gemensamma välfärd är ingen slump. Det är en väl planerad, ideologiskt motiverad förändring mot ett samhälle där ansvaret förflyttas från det gemensamma till individen. Ett kallare samhälle där varje förälder tvingas läsa på om skolornas ekonomi, för att inte riskera sätta sina barn i en skola som kommer att stänga. Där det inte går att lita på att varje äldreboende kommer att behandla mamma, morfar eller svärmor med respekt.

Det är dags att visa att vi vill slå in på en annan väg. Mot en framtid med en solidariskt finansierad välfärd som går att lita på. Som är till för medborgarna och inte för att riskkapitalister ska kunna tjäna pengar. Där det är behoven som styr, och där verksamheten inte präglas av konkurrens utan av samarbete och demokrati.

I dag står vi tillsammans upp för en sådan framtid. På tio orter runtom i landet samlas vi för att försvara den gemensamma välfärden och säga nej till nedskärningar, nej till privata vinster, och ja till en utvecklad välfärd för alla.

Fakta: 

Här demonstreras det

I Malmö startar demonstrationen kl 12:00 under lördagen. Demonstrationen avgår från Gustav Adolfs torg. I Helsingborg avgår demonstrationen från Stadsparken kl 13.00.

Demonstrationer kommer också att hållas i Göteborg, Linköping, Luleå, Stockholm, Sundsvall, Umeå och Uppsala.

Om Kampanjen

Folkkampanj för Gemensam Välfärd är en partipolitiskt obunden organisation vars syfte är att arbeta för utveckling av den gemensamma välfärden och verka för landsomfattande manifestationer inför valet 2014 rörande den gemensamma välfärden.

Initiativ till kampanjen togs under vintern 2013 av olika nätverk i Stockholm, Göteborg och Malmö som alla tidigare varit aktiva i debatten om den gemensamma välfärden.

Källa: Folkkampanj för Gemensam Välfärd

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Är public service-anställda bättre på att googla?

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar.Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon de Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Sargon de Basso är av åsikten att berörda mediekanaler fyller en viktig funktion eftersom han anser att de är de enda som har någorlunda hederlighet och ansvarskänsla. Här delar Jens Ganman med sig av varför han snarare tycker att de statligt stödda mediebolagen helt har spelat ut sin roll.

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2023 Stockholms Fria