• Gruppen i Sundsvall träffas två gånger i månaden för att skapa verk som sedan ska pryda staden.
  • Klara Michold och Maria Källström i Sundsvall stickar på varsin kreation.
  • Verk signerade Garnapa syns överallt i Uppsala.
  • Ingen bildtext
  • Ingen bildtext
  • Ingen bildtext
Fria Tidningen

De stickar för en snällare värld

De senaste åren har stickgraffiti blivit en global trend. Över hela världen dyker det upp stickade kreationer runt lyktstolpar, statyer och träd. Några av de som sticker är Garnapa i Uppsala och Maria Källström i Sundsvall.

Om du tar en promenad i Uppsala är det mycket möjligt att du kommer få se stickade mössor på statyer, stickade mönster runt träd eller bänkar som är helt insvepta i garn. Chansen är också stor att några av dem är signerade pseudonymen Garnapa.

Garnapa minns inte exakt när hon fick kontakt med stickgraffiti, eller yarnbombing som det kallas på engelska, men säger att hon alltid har varit något av en garnnörd.

Annons

– Dels gillar jag själva processen. Sen vill jag också se det som en uppgradering av ett hantverk som traditionellt setts som typiskt kvinnligt och därmed undervärderats. En stor del av det garn jag använder köper jag på loppis så på det sättet blir det även ett återbruk, säger Garnapa.

Hon berättar också att garnet oftast består av olika former av syntetiska blandmaterial, vilket gör att de inte förstörs så lätt av att det regnar lite. Ett större problem är att stickningarna ofta blir vandaliserade eller försvinner.

– Värst är det med kläder och blommor, de brukar försvinna efter bara någon timme, säger hon.

Via fotosajten Instagram har Garnapa fått kontakt med andra över hela världen som håller på med stickgraffiti och hon beskriver det som en väldigt stark gemenskap.

Samma dag som vi pratar så har också 1000 unga feministers rosa tyger, som du kan läsa om i artikeln här intill, börjat dyka upp på flera håll i landet. Även Garnapa vill gärna se det hon gör som en form av politisk handling.

– Jag vill gärna väcka tankar kring hur män och kvinnor framställs, men också ge en kommentar till det här slit- och slängsamhället som vi lever i. Jag önskar att vi kan få en mjukare och snällare värld och att det här kan vara en liten del i det.

I en annan del av landet finns Maria Källström. Hon vill också gärna att stickgraffitin ska bidra till att hennes hemstad Sundsvall blir lite mjukare och trevligare. Sedan ungefär två år tillbaka ingår hon i en grupp som ses två gånger i månaden för att sticka saker som de sedan hänger upp i staden. Antalet personer på träffarna varierar kraftigt, men totalt är det cirka 20 personer som ingår i gruppen. Oftast träffas de på Kulturmagasinet men de har även setts på andra ställen, till exempel biblioteket.

– Vi har nästan bara fått positiva reaktioner på det vi gör, det händer till exempel att gamla tanter kommer fram och är jätteglada. Jag tror att många är mer positiva till stickgraffiti än sprayad graffiti eftersom det här är lättare att ta bort, säger hon.

Hittills har gruppen bland annat stickat in träd, bänkar och entrén till Kulturmagasinet. Förra året deltog de också i Streetartveckan tillsammans med andra som håller på med vanlig graffiti och parkour.

– Ett tips om ni är några stycken som vill börja med stickgraffiti är att starta en studiecirkel. Vi har också knutit kontakt med en garnaffär här i Sundsvall som ger oss rabatterat pris på garn i utbyte mot att vi stickade in deras entré, säger Maria Källström.

– För mig är det viktigt att du respekterar det som du ger dig på. Bakom varje staty ligger en konstnär och kanske en gestaltad person. Sen finns det också en enorm glädje i det tekniska hantverket som jag gärna vill förmedla, säger Garnapa.

Fotnot: Garnapa har valt att vara anonym för att fokus inte ska hamna på henne som person utan på det hon gör.

Fakta: 

Stickgraffiti

Stickgraffitin anses ha uppstått 2005 när gruppen Knitta, Please! Började sätta upp sina verk i det offentliga rummet.

Några av de ställen som har blivit ”taggade” av stickkonstnärer är Kinesiska muren och Notre Dame i Paris.

Craftivism är närbesläktat med stickgraffiti men har oftare ett tydligare politiskt budskap. Ett exempel är den danska konstnären Marianne Jörgensen som klädde in en stridsvagn i rosa garn i protest mot Irakkriget.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Oklart hur farlig svininfluensan är

VIRUS På torsdagen höjde världshälsoorganisationen sin pandemivarningsnivå från steg 5 till steg 6. Det innebär att det finns en allvarlig risk för att svininfluensan får pandemisk spridning.

Fria.Nu

Löjligt långsam lunk är bäst i längden?

Det är knappt att jag lyckas sega mig förbi dem, de promenerande grannarna som jag passerar på lokalgatan. Det måste se märkligt långsamt ut när jag lunkar fram. Jag undrar vad de tänker – för de har väl märkt att jag ofta beger mig ut för att träna. ”Han som tränar så mycket och ändå springer så illa”, är en observation som ligger nära till hands.

Fria.Nu

Skapar fikakulturen sockerberoende?

Det svarta beroendeframkallande kaffet kan verka riktigt tveksamt ur hälsosynpunkt. ”Gift”, brukade min studiekamrat Lasse säga – och köpte alltid en stor kopp med ett kaffebröd till. Men jag frågar mig om det inte var bullen eller kakan som var det mest tveksamma ur hälsosynpunkt – mycket värre än kaffet.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria