• Feministgruppen på gymnasieskolan Spyken i Lund arrangerade förra fredagen en insamling till Kvinnojouren i Lund med musik, fest och mat till försäljning. Hela 9000 kronor blev det. Pengar som som ska gå till att sätta guldkant på de våldsutsatta kvinnornas vardag och till nya projekt.
Skånes Fria

Hoppfullt för Lunds kvinnojour

Så sent som för ett halvår sedan gick kvinnojouren i Lund på knäna. Nu ser situationen ljusare ut, mycket på grund av hyresreducering men också på grund av gåvor. Förra veckans insamlingsfest som arrangerades av Spykens feministgrupp gav 9 000 kronor till jouren.

Efter förra sommaren var kvinnojouren i Lund i ekonomisk kris. Få beläggningar under sommaren gjorde att pengar inte kom in från de kommuner som betalar för platserna. Under hösten var läget akut. Personal fick sägas upp men kunde snabbt återanställdas igen. Nu har jouren 2,8 heltidstjänster på det skyddade boendet och telefonjouren samt en rad volontärer som arbetar i verksamheten.

– Det har stabiliserat sig från årsskiftet och vi är bättre förberedda inför den kommande sommaren, säger Agneta Idbohrn, ordförande för Kvinnojouren i Lund.

Att jouren har fått reducerad hyra av kommunen under året samtidigt som boendet varit mer eller mindre fullbelagt har bidragit till den förbättrade situationen.

Kvinnojouren i Lund är en ideell organisation där kvinnor som utsatts för våld, hot eller sexuella övergrepp kan få hjälp. Lunds kommun abonnerar två av de sex platserna för skyddat boende medan kommunerna Svalöv, Lomma, Höör, Eslöv och Staffanstorp betalar per natt som kommunen använder boendet.

– Det är väldigt sårbart på så sätt att när det inte är fullbelagt får vi mindre betalt.

Men att jouren kommer hamna i en liknande krissituation som förra sommaren tror inte Agneta Idbohrn är någon risk.

– Vi har en ekonomi i balans och är bättre rustade för upp och nedgångar.

Trycket på kvinnojourerna och deras ekonomiska förutsättningar har skapat diskussioner om vem som ska ta ansvar för våldsutsatta kvinnors behov och säkerhet. I dag har staten tillsynsansvar och kommunerna ansvarar för tillgången till skyddade boenden. Många kommuner använder sig, liksom i Lund, av kvinnojourer för att tillgodose behovet.

– En del kommuner driver jourer och boenden i kommunal regi, men samtidigt är det positivt att det drivs ideellt då det för vissa kvinnor känns bättre att inte vända sig till en myndighet. Men jourerna ska inte behöva stå och falla med om platserna är belagda eller ej, såsom det ser ut i nuläget, säger Agneta Idbohrn.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2024 Stockholms Fria