Organiskt verk där besökaren står för magin | Stockholms Fria

Recension


Konst
Den nakna magikern
Laura Lima
Bonniers konsthall
T o m 31 november

  • ”I den nakna magikern är man i högsta grad delaktig i verket. Här finns ingen vakt som springer fram så fort man rör ett föremål”, skriver Martin Holmström.
Stockholms Fria

Organiskt verk där besökaren står för magin

”Tjusningen med installationen är att den känns så organisk, föränderlig, där man själv är en del av processen”, skriver Martin Holmström om Laura Limas installation Den nakna magikern på Bonniers konsthall.

Den brasilianska konstnären Laura Limas verk inbjuder till deltagande. Hennes utställning Den nakna magikern som visas på Bonniers konsthall består av stora installationer. Det första man möts av är ett långsmalt rum med ett tiotal bord. På varje bord står två ölglas, men det sitter inga gäster vid borden. Det tar en stund innan jag inser att det är ett konstverk och upptäcker att ölnivån i glasen långsamt sjunker. En servitris går runt och fyller på glasen. Jag frågar om man får dricka men hon skakar på huvudet.

Bakom ett förhänge öppnar sig den största installationen, som också gett utställningen dess namn. Den nakna magikern bjuder på ett förvirrande överflöd av föremål. I taket hänger sneda plankor och pinnar, på golvet står skrivbord, skeva bokhyllor, tunnor, skåp. Och överallt föremål: lerskulpturer, böcker, tygstycken, dockor, lampor – det skulle ta hela dagen att räkna upp alla objekt.

Till en början känns man sig desorienterad, men efter att ha gått ett par varv längs gångar som löper genom installationen börjar jag själv upprätta ett sammanhang, tänka mig att allt är en slags hemvist. Delvis fysisk men kanske mest mental. Här finns ett ritbord, stora dockhuvuden, lermodeller, en skrivmaskin – som om någon ägnat tid åt att försöka skapa ordning i ett oöverskådligt kaos, vare sig det är ett inre eller ett yttre. Genom verket rör sig magikern – en man med hög katt och svart kostym med avklippta armar. Han flätar ett rep, bär runt på en bok, sitter och vilar, läser. Utför handlingar som tycks vara slumpmässiga, utan syfte.

Laura Lima ser en magi i tingen omkring oss, men de fylls av kraft i ett samspel med oss. Tingen har ingen fixerad funktion, utan förändras beroende på kontext och betraktare. I den nakna magikern är man i högsta grad delaktig i verket. Här finns ingen vakt som springer fram så fort man rör ett föremål. Verket lär också förändras allt eftersom, när människor flyttar på böcker och prydnadssaker. Tjusningen med installationen är att den känns så organisk, föränderlig, där man själv är en del av processen. Jag tror Laura Lima vill att vi ska gå därifrån och känna att det är vi som är magikerna. Själv lämnar jag kvar en tom snusdosa och smyger ner några papperslappar med pizzasymboler i fickan.

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria