• Polisen har intensifierat arbetet mot tillfälliga bosättningar. Bilden är från en avhysning i Malmö.
Stockholms Fria

Hårdare tag mot EU-migranter

Avhysningarna av EU-migranter tar allt brutalare former sedan Farstapolisen infört nolltolerans mot bosättningar.

Klockan sex i måndags morse fick en grupp EU-migranter i Högdalen ställa sig utanför sina skjul, med passen framför sig. Samtidigt blev de filmade av polisen, uppger en källa för SFT. Att händelsen ägt rum bekräftas av Sven Hovmöller, vice ordförande för Föreningen Hem som stöttar utsatta EU-medborgare.

– Polisen identifierar dem för att kunna göra ett ärende hos kronofogden och sedan kunna avhysa dem.

Sven Hovmöller känner till flera fall där avhysningarna dessutom har genomförts tidigt på morgonen.

– De knackade på klockan fyra på morgonen i en husvagn. Det känns onödigt tidigt, jag kan inte tänka mig annat än att det är för att göra dem rädda.

Åsa Lindhagen (Mp), ordförande för socialnämnden i Stockholms stad känner inte till det specifika fallet, men säger att det är viktigt att ha med tolk vid liknande insatser. Något som inte alltid sker, enligt Hovmöller:

– I flera fall har de genomfört det utan tolk, men man får inte genomföra myndighetsutövning utan tolk, säger han.

Polisens presschef Varg Gyllander känner inte till att det ska ha gått till så.

– Det låter som att det möjligen kan ha begåtts felaktigheter, men jag kan inte svara utan att titta närmare på de specifika fallen.

Avhysningarna som Sven Hovmöller har kännedom om har skett kring Farsta/Vantör. Sedan december 2015 ligger det högt på prioritetslistan för Farstapolisen att förhindra bosättningar utomhus efter önskemål från boende i närområdet. Det har också kommit signaler från företrädare för Stockholms stad. Avhysningarna sker i enlighet med nationella rekommendationer från Polismyndigheten.

På sin Facebooksida skriver Farstapolisen att inga ny- eller återetableringar av olovliga bosättningar kommer att tillåtas. Polisen uppmanar också civilpersoner att tipsa om var bosättningarna finns.

– För det första ser kommentarsfältet under det inlägget ut som hämtat från Avpixlat och ingen är där och modererar. För det andra är polisen helt naiv och aningslös. Det skrivs inte ut var asylboenden planeras längre, efter alla bränder, men här står det helt öppet att läsa för vem som helt om var EU-migranters bosättningar finns, säger Sven Hovmöller.

Enligt Varg Gyllander finns det inga generella riktlinjer för om boplatserna får skrivas ut och det är inte hemligt var de finns.

– Det är svårt för polisen att ta ansvar för vad andra personer gör, men polisen har såklart ett ansvar att skydda människor som vistas i Sverige. Det här måste vägas mot varandra för att kunna avgöra vad som får stå i kommentarsfälten.

Vid ett tillfälle kom Sven Hovmöller överens med polisen om att förklara för EU-migranter att de behövde flytta på sig.

– Efter flytten följde vi efter och när vi kom fram sa polisen att de hade 24 timmar på sig att lämna det nya stället. Efter 18 timmar kom de och körde bort dem. Det handlar om nollvisionen för bosättningar. Polisen vill bara att de ska åka hem, säger Hovmöller.

Åsa Lindhagen säger att EU-migranter alltid ska erbjudas boendealternativ vid avhysningar.

– Vi har fördubblat platserna på härbärgena. Det här är en otroligt utsatt grupp och alltid när avhysningar sker ska det finnas alternativ för dem, säger Lindhagen.

Sven Hovmöllers erfarenhet är dock att arbetet för att motverka bosättningar inte sker på ett etiskt sätt och förstör möjligheterna för EU-migranter att bygga upp något långsiktigt.

– Vi har svenskundervisning varje söndag. Men vissa dagar går det inte att hålla någon undervisning, de oroar sig så mycket för hur det ska bli med deras boenden.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2022 Stockholms Fria