Halmstads kommun lånar ut fritidsprylar | Stockholms Fria
  • Fritidsbanken är som ett bibliotek, fast med sport- och fritidsprylar. Den första fritidsbanken öppnade för fyra år sedan i Deje i Forshaga kommun, utanför Karlstad. Nu finns fritidsbanker på 39 orter runt om i landet.
Landets Fria

Halmstads kommun lånar ut fritidsprylar

Som ett steg för att minska koldioxidutsläppen och göra vardagsresor mer hållbara startade kommunen i Halmstad ett cykelbibliotek. Till höst ska även fritidsutrustning lånas ut gratis.

– Vi vill att människor ska få prova olika lådcyklar som går att lasta med packning och barn för att se hur vardagen fungerar, säger Stefan Lundh, projektadministratör för hållbart resande vid Halmstads kommun.

I nuläget erbjuder Cykelbiblioteket tre lådcyklar som kan lånas gratis under 12 dagar. En tvåhjuling och två trehjulingar, varav en med elassistans. Utlåningen av den eldrivna lastcykeln är fullbokad fram till årsskiftet men till hösten utökar kommunen med fler eldrivna lastcyklar samt två vikbara cyklar som pendlare kan prova på.

– Vi startar i liten skala men planerar att utöka allt eftersom. Målet är att minska biltrafiken och de som provat på och gillar cyklarna kanske skaffar en som de kan använda istället för bilen, säger Stefan Lundh.

Cykelbiblioteket delfinansieras av Naturvårdsverket genom projektet Klimatklivet. Inspirationen kommer från Cykelteket i Helsingør, och cykelbiblioteket i Malmö. Sedan 2014 lånar kommunen även ut 50 vanliga elcyklar i lite längre perioder. 700 Halmstadsbor har hittills fått prova cyklarna.

– Elcyklar är ett enkelt steg att ta från bil till cykel. De flesta som provat är väldigt nöjda, säger Stefan Lundh.

I september öppnar också portarna till kommunens fritidsbank där det går att låna sport- och fritidsutrustning gratis. Liknande initiativ finns i ett trettiotal kommuner sedan tidigare. Tanken är att man ska kunna pröva olika aktiviteter utan att behöva köpa utrustning som ofta är mycket dyr.

– Det är också mer miljövänligt att återanvända utrustning, säger Stefan Lundh.

Kommunen bedriver nu en insamling av sportutrustning och friluftssaker från allmänheten och kommer att starta utlåningen i höst.

Rekommenderade artiklar

Forskning blir färdplan för omställning

Forskningsprojektet Arts som studerat omställningsinitiativ under tre år i Storstockholm går mot sitt slut. Nu ska en färdplan formuleras för att stärka lokal och regional omställning.

Landets Fria

Välj en hållbar festival i sommar

Allt fler festivalarrangörer satsar på miljö och hållbarhet. Vi har tips på allt från Nordiska gudinnefestivalen till vegetariska Popaganda.

Landets Fria

Så ska kommuner klara matkriser

Eskilstuna kommun har analyserat sin livsmedelsresiliens med Stockholm resilience centre och nu ska lärdomarna spridas till andra.

Landets Fria

© 2021 Stockholms Fria