Renskötare samlades i världskongress | Stockholms Fria
  • Kongressen tog beslut om att stödja Jåhkågasska samebys kamp mot gruvbrytning i Gállok/Kallak.
Landets Fria

Renskötare samlades i världskongress

Jokkmokk stod i veckan värd för den sjätte Världskongressen för renskötare som i år samlade 400 representanter från Ryssland, Kina, Mongoliet, Skottland, Kanada och Skandinavien.

– Renskötsel bedrivs av över 20 olika urfolk i de arktiska och sub-arktiska områdena, så det vi kanske betraktar som en lokal, marginell näring här i Sverige är egentligen i ett globalt perspektiv en av de viktigaste urfolksnäringarna i de cirkumpolära områdena, förklarar Helena Omma, vice styrelseordförande i organisationen Association of World Reindeer Herders i ett pressmeddelande.

Kongressen, som avslutades i söndags, anordnas vart fjärde år och är förutom ett möte mellan urfolk som har renen som grund för sin existens även ett utbyte av kunskap och erfarenheter.

– Om vi vill existera som renskötande folk så behöver vi hur vi ska möta framtiden. Och då kan man ju se hur andra löser det, säger Oddbjörg Haetta Sara från norska Kautokeino till Sveriges Radio.

Under sista mötesdagen antog kongressen den så kallade Jokkmokks-deklarationen, ett styrdokumentet om de kommande årens prioriteringar. Frågor som lyftes i deklarationen var bland annat behovet av högre utbildning som tar tillvara på renskötares speciella kunskaper, vikten av att urfolk och renskötare ska vara med i förvaltningen av skyddade områden och att tillgången till betesmarker säkras i en tid av klimatförändringar. Den svenska delegationens förslag om att stödja Jåhkågasska samebys kamp mot gruvbrytning i Gállok godtogs också, rapporterar Sveriges Radio.

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

© 2021 Stockholms Fria