Vi köper ekologiskt som aldrig förr | Stockholms Fria
  • "Ökningen hade kanske kunnat vara det dubbla om all önskad råvara funnits tillgänglig och nått ut till hyllorna i butikerna", säger Cecilia Ryegård, chefsanalytiker på Ekoweb, i ett pressmeddelande.
Landets Fria

Vi köper ekologiskt som aldrig förr

Den svenska försäljningen av ekologisk mat fortsätter att öka, visar ny statistik från Ekoweb. Under första halvåret 2017 ökade försäljningen med 8 procent.

Ekologiska livsmedel har de senaste 20 åren blivit alltmer populära och 2016 ökade försäljningen med 3,9 miljarder kronor. Under första halvåret 2017 har den ekologiska matförsäljningen ökat med ytterligare 1 miljard.

Den offentlig sektorn och restauranger är de som ökat sina ekologiska inköp mest. Av den totala livsmedelsförsäljningen i Sverige står ekologiska varor nu för 9,3 procent.

Brist på framför allt frukt och grönsaker gjorde att försäljningsökningen begränsades, enligt undersökningen. Det som svenska ekobönder producerar har gått åt.

– Alla stora aktörer ökar sin försäljning av ekologiska livsmedel. Men ökningen hade kanske kunnat vara det dubbla om all önskad råvara funnits tillgänglig och nått ut till hyllorna i butikerna, säger Cecilia Ryegård, chefsanalytiker på Ekoweb, i ett pressmeddelande.

Rekommenderade artiklar

Så ska kommuner klara matkriser

Eskilstuna kommun har analyserat sin livsmedelsresiliens med Stockholm resilience centre och nu ska lärdomarna spridas till andra.

Landets Fria

Stockholm ratar vegodag i skolan

”Jag avskyr symbolpolitik och vill inte tvinga barn att äta vegetariskt om de vill äta allsidigt”, säger skolborgarråd Olle Burell (S).

Forskning blir färdplan för omställning

Forskningsprojektet Arts som studerat omställningsinitiativ under tre år i Storstockholm går mot sitt slut. Nu ska en färdplan formuleras för att stärka lokal och regional omställning.

Landets Fria

© 2021 Stockholms Fria