Fria.Nu

Trendig törstsläckare slår hårt mot klimatet

Koldioxidutsläpp orsakade av svenskarnas törst efter buteljerat vatten har fördubblats de senaste tre åren och uppgår nu till 34 000 ton per år, enligt en ny rapport. En stigande konsumtion och långa transportsträckor ligger bakom ökningen.

Att köpa vatten på flaska har blivit alltmer populärt och en vana för många svenskar. Det har blivit trendigt att släcka törsten med buteljerat vatten, gärna från någon exotisk källa. Och hälsomagasin utlovar bättre hy och viktkontroll vid konsumtion av stora mängder vatten.
Under de senaste tre åren har konsumtionen ökat med 36 procent till nära en kvarts miljard liter per år. Det motsvarar över 27 liter buteljerat vatten per svensk och år.
Nu presenterar Konsumentföreningen Stockholm en rapport om vilka konsekvenser detta får för miljön.
– Med rapporten vill vi ge en tankeställare om vår konsumtion, att det leder till stora utsläpp av växthusgaser, säger Louise Ungerth, organisationens chef för konsumentfrågor.

Till skillnad från kranvatten som distribueras via energieffektiva infrasystem transporteras buteljerat vatten med lastbil vilket ger upphov till stora utsläpp av växthusgaser från fossila bränslen. För att transportera vattnet till landets butiker och tomflaskorna därifrån krävdes det under förra året 15 000 lastbilstransporter.
Enligt rapporten ger svenskarnas konsumtion av buteljerat vatten upphov till koldioxidutsläpp som motsvarar vad 12 500 bilar eller 8 500 oljeeldade villor släpper ut under ett helt år.
– Att avstå buteljerat vatten och istället dricka kranvatten är ett enkelt sätt minska utsläppen av växthusgaser, tycker Louise Ungerth.
Men på branschorganisationen Sveriges Bryggerier håller man inte med. De tycker inte att beräkningarna i rapporten är seriösa. Bland annat för att man endast gjort ett urval av olika produkter och förpackningar. De är också kritiska till hur man tagit fram siffrorna för produktion och transport.
Louise Ungerth tar dock kritiken med ro.
– Vi har vinnlagt oss om att göra en korrekt undersökning, säger hon Vi har anlitat ett välrenommerat företag för att utföra undersökningen. Vi har släppt sådana här rapporter förut och då har inte Sveriges bryggerier haft något att invända. Det är ingen exakt vetenskap, vi har gjort en uppskattning mellan tummen och pekfingret. Men vi tror att vi snarast ligger i underkant vad det gäller siffrorna.

På Sveriges Bryggerier tycker man att rapporten inte heller tagit tillräcklig hänsyn till att en stor del av det buteljerade vattnet dricks utanför hemmet där kranvatten inte är ett alternativ.
– Man har andra konsumtionsmönster, man äter och dricker mer ute. Dessutom dricker folk generellt mer nu för tiden, säger organisationen informationschef Cathrine Andersson.
Hon är också kritisk till att man i rapporten inte skiljer på olika sorters vatten. Det vill säga stilla naturellt vatten, som är att jämföra med kranvattnet, och de olika smaksatta och kolsyrade vattnen.
– Det är helt olika produkter för olika konsumtionstillfällen.

Louise Ungerth håller med om att det finns tillfällen även för vatten på flaska.
– Det är inte så att man inte ska dricka buteljerat vatten alls. Men på de allra flesta håll finns det rent och bra kranvatten som ett alternativ. Och om man nu nödvändigtvis vill ha sitt vatten kolsyrat finns det numer många bra och billiga alternativ, hushållsmaskiner som både kolsyrar och smaksätter.
Sveriges Bryggeriers egen statistik visar att konsumtionen av läskedryck sedan 2003 har minskat med i stort sett samma mängd som försäljningen av buteljerat vattnet har ökat. Branschorganisationen menar därför att transporterna totalt sett inte blivit fler.
– De senaste åren har konsumenterna valt att dricka mindre läskedryck och har istället valt att gå över till vatten, säger Cathrine Andersson.
Men på Konsumentföreningen Stockholm köper man inte det argumentet.
– Det gäller inte att bibehålla nuvarande nivåer av utsläpp. Det gäller ju att minska utsläppen av växthusgaser. Det är något vi alla måste hjälpa till med. Om man går över från läsk direkt till kranvatten så är det bättre för både hälsan och miljön, säger Louise Ungerth.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Husen ska stå kvar

När Nya Karolinska sjukhuset reser sig i glas och betong får hyreshuset på Olof af Acrels väg 8 inte längre plats. Landstinget har väntat in i det sista med beskedet som kom som en fullständig överrakning för de boende.

Facklig kritik mot nya Karolinska

Fyra fackförbund kräver att byggstarten för Nya Karolinska sjukhuset i Solna skjuts upp. De menar att den utredning som ska ligga till grund för beslutet är bristfällig och inaktuell.

Klimatprogram sjunger på sista versen

Trots tal om vikten av insatser för att motverka klimathotet stryps bidragen till klimatinvesteringsprogrammen. Den åtgärd som regeringen istället vill se innehåller knappt hälften så mycket pengar.

Fria.Nu

Borgarna sjösätter Plan B

När de boende i ytterstaden inte visar intresse för att ombilda öppnar majoriteten i stadshuset för försäljning av allmännyttiga fastigheter till privatvärdar. SFT:s Olle Sundgren frågar sig om detta är borgerlighetens Plan B för att sätta bruksvärdessystemet ur spel.

Fackförbund fruktar privatiserade verk

En statlig utredning föreslår att Banverkets och Vägverkets lönsamma delar bolagiseras. När beslutet är klubbat i riksdagen nästa sommar ligger vägen öppen för privatisering.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria