Debatt


Lars Josefsson
Fria.Nu

Tellus eller Europas Förenta Stater?

Du föreslår att vårt parti fortsättningsvis ska bejaka det svenska medlemskapet i Europas Förenta Stater. Jag håller inte med dig. I dubbla årtionden har jag kämpat emot den regionala överstatlighet som resulterat i växande klyftor och barriärer mellan nord och syd, skriver Lars Josefsson.

Du har själv formulerat att du fortfarande ser brister med Brysselstyret. Jag ser framför mig att din inre våg långsamt har bytt tyngdpunkt. Att du tagit på dig de glasögon som innebär att du nu väljer att klafsa runt i en dyig gråzon. Jag har hunnit uppleva att mängder av medvandrare fastnat i den dystra realpolitiken.
Jag har inte valt vårt parti, suttit ett par ytterligt aktiva mandatperioder i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen, för en ljusare gråtons skull. Den eldgröna visionen är min vandringsväg.
Maria, byt glasögon! Rädda dig upp på fast mark, vårt Tellus, med miljarder människor i Jordens alla vinklar och vrår.

Du är ju småbarnsmamma. Själv har jag alldeles nyss lämnat mina barnbarn efter att ha njutit lördagsgodisets sötma. Jag vet inte om din familj har samma vanor. I så fall får du här en livboj, som förhoppningsvis räddar dig upp ur träsket: Alldeles i dagarna har EU beslutat sig för att även fortsättningsvis bejaka konserveringsmedlet natriumbensoat och läckra azofärger i godis och läsk fastän studier visar att de kan orsaka såväl allergier som överaktivitet hos dina barn och mina barnbarn.
Maria, jag vill alltså rädda dig upp ur den gråa dyn, men inte till priset av farliga regnbågsfärger. Vi vet båda två att skatten vid regnbågens slut blott är en chimär, ändå berättar jag om den för mina barnbarn. Gör du det för dina barn? Att visioner finns och att all verklig samhällsomvandling börjar med färgstarka drömmar och gnistrande utopier.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

När ska min ekodröm bli sann?

Orden ekologi och ekonomi har båda sina rötter i den grekiska visdomens ännu levande källor. Båda handlar de om huset. O, vad jag önskar att de två ekoorden ska bli ett: Att ekologer och ekonomer i kreativ samverkan ska gestalta vårt enda hem - Tellus - vårt enda jordklot, skriver Lars Josefsson.

Fria.Nu
Debatt
:

Pojken som kallades Ärendet

Ärendet kom till vår skola i årskurs sex. Med sig i bagaget hade han utredningar, diagnos och upprepade misslyckanden. Fredagen den 19 oktober tvingades Ärendet ut till en verklighet utan några som helst hållpunkter, till ett grått ingenting, skriver Lars Josefsson.

Fria.Nu
Debatt
:

Pojken som kallades Ärendet

Ärendet kom till vår skola i årskurs sex. Med sig i bagaget hade han utredningar, diagnos och upprepade misslyckanden. Fredagen den 19 oktober tvingades Ärendet ut till en verklighet utan några som helst hållpunkter, till ett grått ingenting. Jag vill kort berätta något om Ärendets skolkarriär för att skapa förståelse och väcka debatt, skriver Lars Josefsson.

Fria.Nu
Debatt
:

Hur vore det med en skola för alla?

Våra politiker övertrumfar nu varann med valspäck. Mest flott sipprar ner över vården, omsorgen och mitt tema, skolan. Här är behoven stora och genvägarna saknas. Utan breddfyllda mått av empati och grundläggande demokrati kommer vi att hamna allt djupare in i djungeln av segregation, utslagning och resursknapphet.

Fria.Nu
Debatt
:

Kapitalismen har mördat mina hönor

Lars Josefsson avlivade sina hönor en lördagskväll när de slagit sig till ro på sittpinnen. Säkerhetsåtgärderna kring fågelinfluensan och produktionskapitalismen tvingade honom till det, menar han. I snudd på tio år har jag haft tupp och hönor. Premiärtuppen hette Agaton. Han och hans vackra damer dök upp på självaste femtioårsdagen.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria