Fördjupning


Aksel Sundström
Fria.Nu

Torsk på Thailand

Från ett hotell på den thailändska orten Pattaya anordnar företaget Scandalic golfresor för svenska turister. På hotellets restaurang serverar de svensk husmanskost och säljer snus. I baren lockar de med prostituerade thailändska kvinnor.

– Det kostar 200 baht för att lösa ut henne i baren. Sedan gör ni upp resten. För att gå hem med henne borde 1 000 baht räcka. Då klagar de aldrig.

Det säger den svenske chefen för företaget Scandalic. Baren han talar om ligger vägg i vägg med restaurangen i undervåningen av företagets hotell. 200 baht motsvarar ungefär 40 svenska kronor.

– Nu har jag några unga tjejer. Men innan hade jag bara gamla och fula kvinnor, så min kompis kom på namnet ”Hönshuset” åt baren, säger chefen.

Han, liksom de svenska turisterna jag talar med på plats, är ovetande om att han spelas in med dold mikrofon.

En reklamskylt på gatan utanför hotellet annonserar dagens special: Köttbullar med mos och lingonsylt. En gulblå flagga vajar från tredje våningen. I baren sitter fyra thailändska tjejer och småpratar i väntan på att dagens golfrunda ska bli klar.

Scandalic började enligt företagets hemsida som ”ett gästhus för frusna skandinaver” och ligger centralt beläget i staden Pattaya. Från hotellet kör man kunderna, främst svenskar, till golfbanor utanför staden. Företaget har inte brist på kunder.

– Det är alltid fullt med svenskar här, intygar chefen.

Taxin rör sig framåt i skymningen genom huvudvägen i Pattaya. Det är fredag och snart börjar tärningsspelet på det svenska hotellet. I kvarteren längs stranden som svischar förbi ligger hundratals barer som lyser upp kvällen med sina rosa lysrör. De ser identiska ut: en bardisk, fyra-fem lättklädda tjejer som ropar på förbipasserande fotgängare och någon europeisk man som sitter på en barstol med armarna kring en thailändsk tjej.

Bilen kör förbi en neonskylt som blinkar budskapet, ”We serve cold beer and hot girls”. Prostitution är olagligt i Thailand, men polisen ser mellan fingrarna på handeln som sker helt i det öppna.

Det tar inte lång tid att bli en i gänget på Scandalics uteservering. De sju svenska männen runt bordet spelade golf under dagen och några har vunnit pengar. Vissa är redan fulla. I baren står fem tjejer i minimala kläder som springer fram och fyller på glasen när någons öl är slut. De flesta av männen är i femtioårsåldern, med undantag av Kalle, en 23-årig smålänning. Männen har besökt Scandalic flera år i rad, men de verkar även vara vana vid nykomlingar. Efter bara en halvtimme vid bordet får jag en kram av Olle, företagets manager:

– Så det är första gången här för dig? Gosse du har kommit till paradiset!

Det är Olle som har hand om golfturneringarna som företaget anordnar. Han påstår att han har ”provkört” de flesta av tjejerna som jobbar i baren.

– Du som är ung kommer till och med få det billigare, säger han och kör skämtsamt armbågen i sidan på mig med ett menande leende.

Någon timma senare har festen börjat urarta. Kalle drar av sig t-shirten och dansar vingligt till tonerna av låten Pojkarna som busar. En av de äldre männen har redan gått hem med en av tjejerna i baren.

På morgonen är Pattaya som en annan stad, lugn och lågmäld. Det vanliga thailändska livet skymtar förbi, men varken barn på väg till skolan eller officiella byggnader syns till. Den södra delen av staden är helt centrerad kring nattlivet. Pattaya växte fram i spåret av Vietnamkriget. Amerikanska soldater på permission skickades till den thailändska ostkusten för att vila upp sig och staden blev snart känd för den utbredda sexhandeln.

– Kvinnorna här är ju hopskruvade på ett annat sätt, säger Anders, en tandläkare i 60-årsåldern som talar med bred skånska.

Männen som samlas på Scandalics bar efter golfrundorna, rödfärgade av solen, förenas i synen på de thailändska kvinnorna. Det kalla, tillknäppta Sverige kontrasteras mot ”leendenas land”.

– Kåthet är ju helt annorlunda för kvinnorna här. Det är som att vara hungrig, man gör något åt det, menar Anders.

Han får medhåll av Göran, läkare från Stockholms innerstad. De småpratar om varför de åkt hit. Göran berättar att han gillar att relationer är så okomplicerade i Thailand.

– De kan ju vara bara för en kväll.

Samtidigt förklarar han att han vet att många av tjejerna har en tuff bakgrund med tragedier eller fattigdom som gjort att de försörjer sig genom prostitution.

– Ja, just därför är det svårt att se hur många tjejer det är i en bar, alltid fler än männen. Man tycker ju lite synd om dem som inte får en man för kvällen, tillägger han.

Anders är gift och har lovat sin fru att han inte ska ”hitta på något dumt” i Pattaya. Han säger att han är här för sitt höga blodtrycks skull.

– Här går min puls ned direkt. Man kommer ifrån vardagen och stressen, äter god mat och man kan knulla när som helst.

På Scandalics hemsida finns en introducerande artikel om Pattaya, tagen från en svensk porrtidning. Det är en guide i hur man köper sex på semestern i Thailand. Den avslutas med tipset: ”Glöm inte att packa ner en storförpackning kondomer”. På hemsidan finns även en gästbok där resenärer diskuterar golfspel. Men många dryftar också om vad som mer lockar i Pattaya, som inlägget av signaturen Arne: ”..så köpte jag horor av [Chefen] på Scandalic. Hadde en toppennatt. Scandalic är ett bra horhus och en just spelhåla”.

Fler män har slagit sig ned vid uteserveringen. 23-årige Kalle vann dagens golfrunda och firar med en ansenlig mängd lakritssprit. Han har just förlängt sin flygbiljett och ska skjuta upp hemfärden över vintern.

– Alltså livet här i Pattaya är ju galet. Vi satt i bilen efter en golfrunda och skulle köra hem när vi frågade oss ’ska vi ta en öl eller en avsugning?’ Då tittade vi på varandra och liksom tänkte hur det är hemma i Sverige. Så vi svängde av och tog varsin avsugning.

Kalle är den ende på uteserveringen som har, vad han kallar för, flickvän. Han säger att de har varit ihop i två månader. Efter några drinkar visar han nakenbilder på henne i mobilen och säger att hon strippar om man ger henne pengar. En av männen i sällskapet berättar senare att Kalle betalar flickvännens familj som bor i en by på landsbygden.

Kvinnorna som jobbar i Scandalics bar är mellan 19 och 35 år. Deras berättelser har gemensamt att de gör det för pengarnas skull. Det är svårt att få ett mer välbetalt jobb om man inte talar väldigt bra engelska. Någon har två döttrar att försörja, en annan hoppas hitta en man från Sverige att gifta sig med. En av kvinnorna berättar:

– Det är okej. Fast det är jobbigt när männen festar så sent och vill gå hem med en fem på natten och är fulla. Ibland är det inte alls bra. Jag sover på Scandalic. Sedan jobbar jag på Scandalic. Det är det enda jag gör.

Uppgifter från anställda av företaget är identiska. De prostituerade som jobbar i baren är anställda av företaget. Kvinnorna får en fast lön på ungefär 600 svenska kronor i månaden, ett gratis mål mat per dag och bor i en särskild del av hotellet. Kunderna betalar först 40 kronor till företagets bar för att ”köpa loss” någon av kvinnorna. Vad kvinnorna sedan tjänar när de går hem med en man får de behålla själva. I gengäld lockar de kunder till hotellets golfrundor.

Företaget Scandalic har funnits i snart 15 år och har hittills kunnat bedriva sin verksamhet ostört. Det rekommenderas på flera hemsidor för resor, golf och boende i Thailand. Även tidningen Aftonbladet gör reklam för företaget. I en reseguide om Thailand från Aftonbladet.se finns ett avsnitt om vart man ska resa om man längtar hem till Sverige. Där är Scandalic det enda namngivna företaget och guiden har med en länk till företagets hemsida. Guiden tipsar de resenärer som snart ska semestra i Thailand: ”Baren Scandalic i Pattaya har till och med svenska tv-kanaler.”

På pappret är Scandalic thailändskt, registrerat som Scandalic co. Ltd Thailand. Det är vanligt att utlänningar som gör affärer i Thailand registrerar ett thailändskt aktiebolag.

Man låter en advokat skriva över 51 procent av företaget på thailändska medborgare. Chefen för Scandalic menar att det därför är felaktigt att tala om Scandalic som ett svenskt företag. De thailändska personer som äger strax över hälften av Scandalic är vänner till de svenskar som driver företaget. De är dock inte inblandade i hur verksamheten styrs, det sköter de svenska cheferna.

När chefen för Scandalic förstår att företaget har granskats förklarar han över telefon att han inte anser att de kvinnor som är anställda i baren ska ses som prostituerade:

– Så fort du har en anställd som är thailändare så kanske de har sex med kunderna. Och då är det naturligt att de tar betalt. De är inte prostituerade, det är helt olagligt i Thailand. Kunderna betalar bara oss för att våra anställda går från jobbet.

Han menar vidare att företaget faktiskt förlorar pengar på att kvinnorna går hem med kunderna och att man därför måste anställa fler kvinnor.

– Jag tror inte att detta lockar kunder till vårt företag. Jag tar seden dit jag kommer. Jag kan ju inte ändra ett helt lands uppfattning om vem som har sex med vem.

Chefen för företaget Scandalic anser att det är en missuppfattning att kvinnorna i deras bar säljer sex till män som besöker Pattaya.

– Det är inte så att man köper sex. Det är vuxna människor som träffas och har sex med varandra. Den som har mest pengar ger till den andra. I Sverige, om jag går ut på krogen och bjuder en tjej på ett glas vin innan vi går hem, är det prostitution?

>> Namnet på personerna i artikeln är fingerade.

Fakta: 

FN-organet ILO uppskattar antalet prostituerade i Thailand till mellan 200 000 och 300 000. De flesta är vuxna kvinnor, men på den thailändska sexmarknaden finns även män, transvestiter och barn till salu. Prostitutionen är koncentrerad till turistorterna Bangkok, Pattaya och Phuket.

En klar majoritet av de prostituerade är av thailändskt ursprung, men kvinnor från Burma, Laos, Kambodja, Vietnam och Kina har blivit ett vanligare inslag på landets bordeller. Det finns i dag fler prostituerade av utländsk härkomst i Thailand än vad det finns thailändska prostituerade utanför landet.

Prostitutionen är en mångmiljardindustri. Familjer på landsbygden mottar årligen omkring 300 miljoner US-dollar från prostituerade familjemedlemmar på landets turistorter, en summa som i många fall överstiger de pengar som kommer från regeringsfinansierade utvecklingsprogram. Hur mycket pengar prostitutionen genererar totalt är osäkert, men sannolikt överstiger sexindustrins årliga omsättning 20 miljarder US-dollar. Källor: CATW, ILO

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Deprimerade pappor berättar inte för någon”

Att nyförlösta mammor drabbas av depressioner är ganska vanligt, men att också många nyblivna pappor mår dåligt är inte lika känt. Fria samtalar med forskaren Elia Psouni om papporna som faller mellan stolarna hos vården.

Fria.Nu

”Bilden att medierna mörkar stämmer inte”

Att medierna mörkar negativa effekter av invandring hörs ofta i den offentliga debatten. Fria samtalar med journalistikprofessorn Jesper Strömbäck som har undersökt saken och i en ny rapport kommit fram till att så inte är fallet.

Fria.Nu

© 2023 Stockholms Fria