Fria.Nu

Våg av lynchningar

Byborna i Achacachi grep en hel rånarliga på bar gärning. Istället för att lämna över dem till polisen valde byborna att ta lagen i egna händer. Tjuvarna torterades och brändes. Liknande incidenter har blivit allt vanligare i Bolivia på senare år.

Elva medlemmar i en rånarliga tog sig till indianbyn Achacachi, strax utanför La Paz, i mitten av november. Det skulle hållas en fest i byn och tjuvarna räknade inte med några svårigheter. Men det slutade med att byborna grep tjuvarna. Ligan fördes till ortens idrottsarena och torterades. Tjuvarna erkände att det var tredje gången som de var i Achacachi för att stjäla. Till slut satte byborna eld på sina fångar. Två avled och nio skadades svårt. Efter flera timmars förhandlingar överlämnades de gripna till polisen.

Företrädare för alla politiska partier fördömde lynchningarna. Men Achacachis borgmästare, Eugenio Rojas, försvarade byborna.

– Ingen i Achacachi kommer att svara på frågor från polis eller åklagare. Och vi kommer inte att tillåta att någon bybo arresteras, sade Rojas och passade samtidigt på att kritisera bristen på poliser: blott åtta konstaplar ska upprätthålla ordningen bland 20 000 invånare i Achacachi och dess omnejder.

Hittills har borgmästaren hållit sitt löfte. Ingen har gripits eller ens förhörts.

Händelserna i Achacachi uppmärksammades stort i pressen, men fallet är inte unikt. Antalet lynchningar har ökat lavinartat på senare tid: Från sju fall 2005 till hela 48 förra året. Det finns ännu inga officiella siffror för 2008, men rapporterna om lynchningar har duggat tätt i tidningarna. I ett uppmärksammat fall mördade invånarna i byn Epizana tre poliser som ägnade sig åt utpressning.

Många bolivianer försvarar lynchningarna med hänvisning till det ineffektiva och korrupta rättsväsendet.

– Visst är det fel att döda, men rättvisan fungerar inte. De tjuvar som grips kan lätt muta sig fria. Dagen efter är de igång igen, säger tidningsförsäljaren Pelagio Huanca i La Paz.

Hembiträdet Maria Gutiérrez är ännu hårdare.

– Det är bra att man dödar tjuvar. Annars kommer de att fortsätta begå brott. Man borde åtminstone hugga av handen på dem, så att alla kan se att de är tjuvar.

Poliskåren betraktas också som korrupt, och inte utan anledning. En av de tjuvar som greps i Achacachi visade sig vara polis. Det finns flera hundra fall av anmälningar mot poliser, men ytterst få har dömts.

Lynchningar förekommer mest i mindre byar på landsbygden och i fattiga stadsdelar där invånarna har starkt indianskt påbrå. Lynchmobbarna hävdar ofta att de praktiserar ”indiansk rättsskipning”. Men dödstraff ingår inte i den indianska sedvänjerätten, förklarar Petronilo Flores på Justitiedepartementets avdelning för Indiansk Rättsskipning.

– Bydomstolarna dömer ut straffarbete, skadestånd och piskrapp, men absolut inte dödsstraff. De anklagade har rätt att försvara sig och domarna torterar inte fram erkännanden, säger Flores.

Sedan 2006 styrs Bolivia av indianättlingen Evo Morales. I regeringspartiets förslag till ny grundlag stärks indianfolkens ställning och deras sedvänjerätt får samma rang som det vanliga rättsväsendet. Det finns alltså en större officiell acceptans för den uråldriga indianska rättsskipningen. Det kan ha bidragit till att ge avrättningarna ett skimmer av legitimitet i lynchmobbarnas ögon.

Regeringen anstränger sig nu för att markera sitt missnöje med Achacachi, trots att borgmästaren Eugenio Rojas är en känd anhängare av Evo Morales. Häromveckan ställde regeringsföreträdare in ett planerat besök i byn för att slippa fotograferas med borgmästaren.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Armén mördade ungdomar för att få ”gerillabonus”

Ett tjugotal fattiga ungdomar från Bogotá i Colombia anlitades av okända män för att arbeta i andra provinser. I själva verket förkläddes de till Farc-soldater för att sedan mejas ner av armén. Nu utreds ytterligare 700 fall där armén misstänks ha dödat ”falska” gerillakrigare.

Fria.Nu

Brasiliansk miljösatsning kritiseras

President Lula da Silva har tagit fram en plan för att stoppa klimatförändringen. Brasilien ska visa att man tar sitt ansvar i miljökampen. Men förslaget har kritiserats av flera miljöorganisationer.

Fria.Nu

Latinamerikanska länder fimpar

Colombia och Bolivia har nyligen infört hårdare regler för rökare. De sällar sig till en allt större skara latinamerikanska länder som bekämpar tobaken.

Fria.Nu

Kuba bekämpar ingrodd homofobi

I dag firar Kuba den internationella dagen mot homofobi för andra gången. Förra årets halvhjärtade firande ska överträffas med hjälp av tv-debatter, filmvisningar och bokpresentationer. Och politisk stöd från regeringen.

Fria.Nu

Stals som spädbarn - stämmer kidnapparna

Under militärdiktaturen i Argentina kidnappades tiotusentals barn. De föddes i fångenskap och "adopterades" av arméofficerare eller deras bekanta. Men efter att tidigare amnestilagar hävts kan barntjuvarna nu ställas till svars.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria