Fria.Nu

Elitens kandidat ny premiärminister i Thailand

Thailand fick i onsdags sin tredje premiärminister på fyra månader när Abhisit Vejjajiva utsågs till regeringschef av landets parlament. Detta trots att han företräder ett parti som för knappt ett år sedan förlorade ett val för tredje gången i rad.

Abhisit utsågs till premiärminister efter en het omröstning i det parlament där hans parti Demokraterna är näst störst, efter partiet Puea Thai. Abhisit fick 235 röster medan Puea Thais kandidat Pracha Promnok fick 198 röster. Utnämningen var en seger för oppositionsrörelsen Folkalliansen för demokrati, PAD, som i flera månader bekämpat den tidigare regeringen.

Den nye premiärministern är mycket uppskattad av Bangkoks överklass tack vare sin bakgrund och sina goda kontakter.

Abhisit är 44 år gammal och föddes i England och har studerat på fina skolor. Landets nye ledare är en utbildad ekonom som får att hantera ett land drabbat av en svår lågkonjunktur, som dels beror på den globala finanskrisen, men som också förstärkts av den politiska oreda som kännetecknat landet de senaste månaderna.Men Thailand står nu även inför ett annat problem - en bristande demokratisk legitimitet.

Den nye premiärministern kommer att kritiseras hårt av dem som anklagar hans parti för de metoder som användes för att samla ihop de röster som behövdes vid omröstningen i parlamentet. Det ryktas om att företrädare för småpartier och avhoppare från Puea Thai erbjöds motsvarande flera miljoner kronor för att lägga sin röst på Abhisit.

Maktskiftet innebär en seger för den högersinnade och rojalistiska proteströrelsen PAD. Oppositionsrörelsen ockuperade sedan länge den tidigare premiärministerns kontor och senare även Bangkoks flygplatser med krav på att den regering som röstades fram i valet i december förra året skulle avsättas.

Den tidigare regeringen leddes av partiet Folkmaktspartiet, PPP, som har ett starkt stöd bland landets fattiga, men partiet upplöstes nyligen av Thailands konstitutionsdomstol, vilket ledde till att regeringen föll samman. PPP ombildades sedan som Puea Thai.

Men redan innan dess hade PPP förlorat greppet om landet eftersom den mäktiga armén vägrade att agera för att bringa ordning i det kaos som PAD:s aktioner förorsakade i landet. Ett beslut som tydliggjorde vilket politiskt läger som militärledningen sympatiserade med

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Burmas regim anklagas för grova övergrepp mot civila

Burmas militär anklagas för grova övergrepp i landets östra delar, där man bekämpar karengerillan Karen national union, KNU. Enligt människorättsorganisationer har juntans soldater medvetet attackerat civila mål i regionen. Människor som har lyckats fly från regionen har enligt människorättsorganisationer vittnat om systematiska övergrepp från regimens soldater mot obeväpnade civila män, kvinnor och barn.

Fria.Nu

FN anklagas för att hjälpa juntan i Burma

FN-kommissionen ESCAP har som mål att hjälpa Asiens fattiga och marginaliserade människor. Men nu anklagas organet för att genom ett utvecklingsprojekt istället stärka militärjuntan i Burma.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria