Peking får eget Pride | Stockholms Fria
Fria.Nu

Peking får eget Pride

Stockholm har en, Göteborg har en, Uppsala och Eskilstuna har en. Snart har också Norrköping en egen pridefestival. Den 17–18 april anordnas Peking pride för första gången, med allt från föreläsningar till lektioner i queertango på programmet.

Med Linköping-Norrköpings ambition att vara Sveriges fjärde största storstadsregion krävs det att man bejakar intressen utanför den gängse normen. Så tyckte Desirée Ljungcrantz och det visade sig snart att Norrköpings kommun tyckte likadant.

– Jag tyckte att Norrköping saknade det här med att lyfta genus, sexualitet och begär på olika sätt och förra sommaren fick jag idén att anordna en pridefestival, säger Desirée Ljungcrantz.

Desirée Ljungcrantz tog kontakt med kultur- och fritidsnämnden i Norrköpings kommun som nappade direkt. Ett intensivt arbete har lett fram till en tvådagarsfestival 17–18 april med temat q-märkt. Q som i qultur, qreativitet och qunskap. Norrköping kallas i folkmun för Peking och festivalen har därför fått namnet Peking pride.

 

På programmet under Peking pride finns poesi, musik, perfomance och en kurs i queertango, en dansform där båda dansarna får föra.

Ambitionen med festivalen är att lyfta frågor kring hbt och genus på ett varierat sätt, det handlar både om att informera och att chockera. Därför rymmer programmet underhållning men också workshops och föreläsningar med teman som fittfakta och kukkunskap.

– Vi kontaktade olika institutioner och kulturpersoner och berättade om festivalen, sedan kom en del av dem med egna förslag och till en del föreslog vi programpunkter.

 

Norrköpings konstmuseum är en av dem som kommit med en egen idé. Under festivaldagarna kommer museet att hålla en queervisning av sina samlingar där man, under ledning av kulturvetaren Emil Åkerö, presenterar ett annat sätt att se på konst.

– Det viktiga med queer är att vara normkritisk, att se saker och ting ur nya perspektiv. Det finns väldigt mycket normer kring konsten så vi tycker att det är jätteroligt att museet tog det här initiativet, säger Desirée Ljungcrantz.

 

Peking Pride riktar sig till dem som definierar sig som hbt, men också till allmänheten. Desirée Ljungcrantz tror att Norrköping är en tacksam stad att anordna en pridefestival i och förhoppningen är att den ska bli ett återkommande arrangemang.

– Norrköping har hittills hållit ganska låg profil inom de här frågorna, men vi har både universitetet med institutionen för genusvetenskap och en hbt-community här i staden. Så jag vet att både kunskap och intresse finns, det är bara traditionen som saknas.

Tack vare sponsorer och schyssta medverkande är de flesta programpunkter under Peking pride gratis.

Fakta: 

Hbt-evenemang i vår och sommar

17–18 april: Peking Pride, Norrköping.

2 maj: Start för Europride 2009 i Zürich, Schweiz. 40 år med Pride uppmärksammas med ett mer än månadslångt firande. Den 6 juni går paraden och dagen därpå avslutas festivalen.

7–10 maj: Springpride, Eskilstuna.

14–17 maj: Hbt-festivalen, Göteborg. Konst och kultur av och för hbt-personer.

16 maj: Gay Pride-parad, Moskva. Samma dag som Eurovision Song Contest går av stapeln i staden anordnas en parad för homosexuellas rättigheter.

17 maj: Idaho-dagen, Internationella dagen mot homofobi.

27–31 maj: Uppsala Pride anordnas för andra året.

27 juli–2 augusti: Stockholm Pride, Nordens största Pridefestival. Årets tema är hetero, om hur normer praktiskt inverkar på vardagen för homosexuella, bisexuella och transpersoner. Nytt för i år är bland annat Pride Garden i Kungsträdgården där delar av det som erbjuds under den övriga festivalen presenteras för allmänheten.

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria