Fria.Nu

Första diskrimineringsfallet för otillgänglighet avgjort i Norge

I förra veckan föll den symboliska klubban som för första gången testade den nya norska lagen som gör otillgänglighet till diskriminering.

Ärendet gäller en hög tröskel in till en resebutik i centrala Oslo där personer med rörelsehinder och rullstol menar att de inte kommer in. Resebutiken tycker inte att höga trösklar går att klassa som diskriminering men Likestillings- og diskrimineringsombudet tycker annorlunda och menar att deras otillgängliga entré är ett brott mot diskriminerings- og tilgjengelighetslovens krav på universell utformning. Den nya lagen trädde i kraft i Norge 1 januari i år har gjort att Norges handikappförbund nu har anmält en stor mängd förrättningar runt om i Norge för diskriminering.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Protester mot stigande matpriser i El Salvador

El Salvador Omkring 400 demonstranter bankade förra onsdagen på tomma grytor utanför El Salvadors centralbank i protest mot höjda matpriser. De krävde statliga priskontroller och höjda minimilöner.

Fria.Nu

Israel försöker isolera Libanon från världen

Under torsdagsmorgonen inledde israel en totalblockad av Libanon rapporterar flera internationella nyhetsbyråer. Israeliska krigsfartyg har stoppat trafiken till och från hamnarna, en luftattack har förstört landingsbanorna på Rafiq al-Hariri-flygplatsen i Beirut så alla flyg får dirigeras om till Cypern och tio av landets största broar och motorvägar har förstörts för att försvåra transporter.

Fria.Nu

Uganda redo för regimskifte

I torsdags gick Uganda till valunorna för att utse en ny president och ett nytt parlament. Utgången är ännu oviss men mycket pekar på att oppositionen efter en valkampanj med många hinder, lyckats frånta Yoweri Museveni den makt han besuttit i över 20 år.

Fria.Nu

Islamistisk politik vinner mark

Opinionssiffrorna inför valet i Palestina i onsdags var entydiga. Fatah förväntades vinna valet. Nu några dagar senare, står världen inför en helt ny situation. En terroriststämplad organisation har vunnit ett demokratiskt val i världens kanske känsligaste konflikt.

Fria.Nu

Vilka EU-länder håller vad de lovar?

Hur kan vi minska fattigdomen i världen? Hur kan vi nå millenniemålen? Regeringar och organisationer har talat mycket om det under de senaste åren. Det har kommit många rapporter om vad vi behöver göra. De rika länderna har lovat att hjälpa till. Men gör vi vad vi har lovat? En ny rapport berättar om hur länderna i EU håller sina löften.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria