Fin sommarpjäs med viktigt budskap | Stockholms Fria

Recension


Teater
Den stressade MED: Kullehusteatern REGI: Linda Kulle I ROLLERNA: Richard Turpin/Jens Ohlin, Ida Steén, Anne Kulle, Sara Turpin, John Lalér, Thomas Eriksson VAR: Premiär 28 juni på Hallwyllska museet. Spelas därefter i Roslagen under

Stockholms Fria

Fin sommarpjäs med viktigt budskap

Klassiska pjäser brukar vara ett grundkoncept för Kullehusteaterns sommarföreställningar, vilket alltid har fungerat bra. Årets föreställning bygger på en pjäs av den danske dramatikern Ludvig Holberg (1684-1754) med titeln Den stundelöse. Kullehusteaterns uppsättningen är en omarbetad ”lättversion” som är anpassad för sommarteater och har fått titeln Den stressade. Huvudpersonen är herr Vielgeschrei (spelad av Richard Turpin), som är en tidlös symbol för ett av nutidsmänniskans största gissel, stressen. Rollfiguren är en metafor för den onödiga stress som utmärker tillvaron för så många i vår egen tid.

Föreställningen kretsar mycket kring just Richard Turpin och motspelerskan Anne Kulle genom deras gedigna och erfarna skådespeleri, samtidigt som de är väl ackompanjerade av de yngre skådespelarna. Uppsättningen blir en fin och lättsam helhet där mänskliga svagheter framträder gestaltade av trovärdiga karikatyrer. Publiken bjuds på många härliga skratt som onekligen värmer i de än så länge något kylslagna sommarkvällarna. Väl värd att lyfta fram är en rakningsscen som sker till ackompanjemang av musik ur Barberaren i Sevilla, den är verkligt rolig och välspelad. Allt detta i kombination med den fina atmosfären vid premiären på Hallwylska palatset gör uppsättningen till en härlig sommarupplevelse.

Publiken behöver lättsamma stycken i de ljusa sommarkvällarna och om de på samma gång innehåller ett budskap som man tar med sig efter föreställningen är det naturligtvis ett stort plus. Den stressade lever upp till detta och har allt vad en sommarteater behöver.

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria