Satirisk skildring av ett parförhållande | Stockholms Fria

Recension


Teater
Nästa andetag
Var: Playhouse teater
Av: Duncan Macmillan
Regi: Karl Seldahl
I rollerna: Anders Berg, Charlotta Jonsson

Stockholms Fria

Satirisk skildring av ett parförhållande

Jens Wallén berömmer skådespeleriet i Playhouse teaters uppsättning Nästa andetag.

Nästa andetag, som under hösten sätts upp på Playhouse teater, är skriven av den brittiske dramatikern Duncan Macmillan. Han har tidigare producerat ett flertal pjäser som bland annat har spelats i London och New York och har erhållit ett flertal utmärkelser för sitt författarskap.

Denna pjäs handlar om ett ungt miljömedvetet par som är mycket engagerade i världsproblemen. Föreställningen är främst ett drama om kommunikation. Huvudpersonerna pratar mestadels förbi varandra och något riktigt samtal kommer sällan tillstånd trots ihärdiga försök. Parets gemensamma frustration kommer efter hand att kretsa kring frågan om den egna livssituationen och i synnerhet den kontroversiella frågan om de ska skaffa barn tillsammans, något som de innerst inne gärna vill. Ämnet skapar emellertid både ångest och vanmakt som en konsekvens av att de vill framstå som logiska människor. Innerst inne är nog denna tvekan ett utslag av rädsla, vilket de båda aktörerna får fram genom en kombination av repliker och kroppsspråk. ”Vi är bra människor”, är en replik som ständigt återkommer, detta för att övertyga sig själva om att deras eftertänksamhet är riktig.

Anders Berg och Charlotta Jonsson framför dessa två roller på ett briljant och humoristiskt sätt. Särskilt den kvinnan vars humör växlar från sarkasmer och hackande till ömsinta kärleksförklaringar gentemot en vilsen man är väl gestaltad. Det finns nästan ett drag av Strindberg över det hela, fast med mycket mera humor.

Scenografin är enkel på ett mycket uttrycksfullt sätt, en sandhög på golvet som formar sig efter skådespelarnas rörelser. Detta får publiken att fokusera på skådespelarna som är navet i uppsättningen. Nästa andetag är en skarp föreställning som skjuter mitt i prick i en analyserande skildring av ett parförhållandes resa genom livet.

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria