Systraskapets väckelsedisco | Stockholms Fria
  • Sabina Wärme och Amanda Lindgren. (Bilden är beskuren.)
Fria Tidningen

Systraskapets väckelsedisco

Musik och politik går hand i hand för Systraskap. I år kommer debutplattan från duon som vill förena antikapitalism med visuell extravagans och stark scennärvaro.

Duon Systraskap har gett flitigt med konserter under fjolåret, men nu fokuserar Amanda Lindgren och Sabina Wärme på att färdigställa sitt debutalbum. De har hunnit fundera på vilken roll de vill ha i framförandet av musiken, och det rent elektroniska har kommit att utökas med en större instrumentering på scen.

– Vi kom på att vi ville spela instrument också, det blev trumset, bas och blås och så vidare. Nu vill vi föreviga det som uppstått tillsammans med alla olika publiker.

Det politiska anslaget är dock lika starkt som någonsin.

– Vår musik är sprungen ur en längtan efter förändring. Vi är så trötta på kapitalismen, på att det är ekonomiska intressen som styr. Det är förödande. Vi måste sätta stopp för övertron på tillväxten, den kan inte fortsätta härja. Vi längtar efter ett annat system.

Och det är något de med kraft förmedlar under sina spelningar. Istället för en talar- eller varför inte predikstol skapar synthar, trumset och andra instrument varsin musikalisk station för Amanda Lindgren och Sabina Wärme att mässa ifrån. Med effektfullt blinkande spotlights är det som en blandning mellan ett diskotek och ett väckelsemöte.

– Att skriva musik och spela blir ett sätt att göra något konkret av frustrationen över hur vårt samhälle ser ut. Att sedan framföra musiken ger oss energi, och förhoppningsvis ger det även andra människor hopp och kampvilja. När vi ger en konsert vill vi gärna att den visuella dimensionen förstärker känslan i musiken, både i form av ljussättning, scennärvaro och kroppsspråk.

Vad är det för er att vara närvarande på scen? Är det något som infinner sig av sig självt eller kräver det övning?

– Det är en svår fråga. Det handlar någonstans om fokus, och det är ju något som går att påverka. Att till exempel se till att avgränsa sig innan en konsert och hamna i ett tillstånd där en är öppen för det som händer. Vi är alltid nyktra när vi spelar, då vi vill vara fokuserade och närvarande för intryck.

Systraskap är vana vid att jobba självständigt och släpper skivan på egen etikett.

– Det gäller allt från inspelning och proddning till att ta pressbilder eller planera turné. Vi har en tydlig uppfattning av vad vi vill.

Hur och när väcktes ert politiska intresse?

– När vi föddes och insåg att det finns de med privilegier och de utan.

Fakta: 

Systraskap

• Electropopduo bestående av Amanda Lindgren och Sabina Wärme. Bildades 2011.

• Har släppt en EP, en singel och två remixer av singeln gjorda av Johen Rafael Tilli och Acute Onset. I januari släpps den första EP:n igen, denna gången officiellt på det egna bolaget. Debutalbumet planerat att släppas under året.

• Lyssnar på just nu: ”Patti Smith, en favorit är låten Piss factory som bygger mycket på blandningen mellan poesi och musik. Jenny Wilsons Demand the impossible. Le1f. The Knife, egentligen allt, men just nu Let's talk about gender baby. Mariam the Believer. Turid.”

• Spelar på Inkonst i Malmö den 18 januari.

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria