• Liv Strömquist sätter relationer under lupp i utsålda pjäsen Liv Strömquist tänker på dig.
Stockholms Fria

Liv sätter tvångströja på tvåsamheten

Vad har Glenn Hysén, Britney Spears och Priscilla Presley gemensamt? Alla figurerar de i Liv Strömquist tänker på dig, som går för fulla hus på Unga Dramaten. Serietecknaren och manusförfattaren Liv Strömquist berättar om hur en kapitalistisk logik letat sig in i våra kärleksrelationer.

På scenen står fyra skådespelare som turas om att sjunga en textrad av Whitney Houston: ”I'm every woman, it's all in me, anything you want done, baby, I'll do it naturally”. Versen sjungs om och om igen, hela tiden höjs tonläget, tills rösterna är så skärande höga att de nästan tystnar, blir till krampaktiga viskningar. Den kvinnliga rösten förkvävd av konventioner, romantiska relationsideal om man så vill. Denna inledande scen är ett av många exempel på Liv Strömquists förmåga att koka ner ganska abstrakta idéer till slagfärdig humor med ett budskap.

Pjäsen Liv Strömquist tänker på dig bygger på seriealbumen Ja till liv!, Einsteins fru och Prins Charles känsla. Huvudtema är normer och strukturer kring relationer och romantik, ofta med kända personer som exempel.

– Kändisar är ett slags allmängods i vår kultur. Sedan tycker jag att det blir en humoristisk effekt när jag blandar populärkultur med politik. I pjäsen försöker jag beskriva relationer, och skvallerpressen är ett forum där det får stort utrymme. Om man vill titta på maktstrukturer i relationer är det ett bra källmaterial, säger Liv Strömquist.

Den romantiska kärleken och tvåsamheten får flera kängor på scenen, precis som i seriealbumen. Bland annat i en scen där en man och en kvinna kämpar sig in i en gemensam tröja som ett skydd mot livsångest. Kärlekens tvångströja.

– Kärlek kan vara en positiv kraft, men vissa romantiska idéer kan också vara väldigt destruktiva, exempelvis idén att det är något bra att vara ihop mot alla odds, väldigt länge, eller att man ska bli hel som människa när man träffar sin andra pusselbit, att det ska göra att evig lycka uppstår. Det finns ett behov inom feminismen att prata om problem kring heterorelationer och romantisk kärlek, säger Liv Strömquist.

I föreställningens längsta scen, som är improviserad, trånar alla efter en partner som har väldigt specifika egenskaper. Någon vill ha en kvinna som är som en chevréost fylld med ondska. En annan längtar efter kärlek med en man som är som en stor jordgubbe. Kraven är orimligt detaljerade och möjligheterna till kärlek tycks avlägsna.

– Det handlar om en ökad individualism och kapitalism, man byter ut folk, menar Liv Strömquist. Det sker en 'varufiering' av personer, man tänker på andra människor som varor. Det heter ju till och med marknaden, köttmarknaden, det är samma slags tänkande där som när man shoppar. Mycket av språket är lånat, man kan göra ett uppköp eller ett kap. Det finns en kapitalistisk logik som letar sig in i relationer.

Liv Strömquist slog igenom med seriealbumet Hundra procent fett (2005). Hon har gjort sig känd för att våga bryta tabun och sticka ut. Som sommarpratare i P1 2013 satte hon fokus på menstruation, och i albumet Ja till liv går hon brutalt hårt åt Robert Gustafsson, och förklarar att ingen på planeten vill ligga med honom. Själv säger hon sig ha tagit intryck av punken.

– Jag har inspirerats mycket av Riot grrrl-vågen, feministisk 1990-talspunk, bland andra Bikini kill. Det var doityourself-andan som inspirerade, att man inte behöver vara så jättebra och ändå kunna nå ut. Och attityden, att inte be om ursäkt utan bara säga vad man tycker.

Mycket av Liv Strömquists skapande kretsar kring feministiska frågor. Hon tycker att feminismen både tagit steg bakåt och framåt det senaste decenniet.

– Jag tycker att det känns som att feminismen fått ett kulturellt genomslag, jag upplever en stor skillnad jämfört med för bara tio år sedan. Samtidigt kan jag tycka att situationen för kvinnor försämrats inom vissa områden. Jag tänker till exempel på reklamen, det finns en hets kring att unga tjejer ska vara snygga och sexiga, och inte ens barn får vara ifred. Det finns starka ideal kring vad tjejer och killar ska göra och hur de ska vara. Barnkulturen har blivit väldigt kommersialiserad.

Vilka politiska frågor är viktigast i dag?

– Den viktigaste frågan tycker jag är att vi alla lever i ett ekonomiskt system som inte är ekologiskt hållbart, säger Liv Strömquist.

Fakta: 

Liv Strömquist tänker på dig spelas på Unga Dramaten t o m 10 maj. Samtliga föreställningar är utsålda.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria