Recension


Konst
Skulptur efter skulptur
Av: Katharina Fritsch, Jeff Koons och Charles Ray
Var: Moderna museet
När: 11/10–18/1

  • Jeff Koons ballonghund
    Vad är det som föds i mötet med Jeff Koons ballonghund? frågar sig Martin Holmström.
Stockholms Fria

Världens dyraste spegel

Uppmärksamhetstörstande konst som hänför och samtidigt lämnar betraktaren otillfredsställd. Martin Holmström har gått på Moderna museets utställning Skulptur efter skulptur.

Femtioåtta miljoner dollar. Så mycket kostade en av Jeff Koons ballonghundar i stål när den såldes på auktion i New York i november 2013. Den typen av summor sätter fantasin i rörelse, ibland mer än konstverken som prislappen hänger på. Det är därför med dollartecken i bakhuvudet jag går till Moderna museets stora höstutställning Skulptur efter skulptur, där tretton verk av Katharina Fritsch, Jeff Koons och Charles Ray visas.

Fritsch, Koons och Ray återknöt till skulpturens figurativa rötter när de slog igenom på 80-talet. Utgångspunkten var ready-mades, men de färdiggjorda föremålen var här ofta en referens, en idé, snarare än ett fysiskt objekt som användes. På Moderna museet visas Fritschs Madonna, inspirerad av massproducerade helgonfigurer. Ray har med verket Fall, med en standardiserad provdocka som utgångspunkt, och förlagan till Koons ballonghundar är de figurer som barn vrider fram ur luftballonger. Det är kitsch per definition, där flera av skulpturerna skriker på uppmärksamhet. Och visst är det hänförande och imponerande med Koons guldindränkta Michael Jackson eller Fritsch elefant i naturlig storlek.

Mest av allt dras ändå blickarna till den fabrikstillverkade pengamaskinen Balloon dog. Jeff Koons har själv sagt i intervjuer att konsten uppstår i mötet med betraktaren. Frågan är bara vad som frammanas – en djupare reflektion, eller en längtan efter bekräftelse som aldrig kan tillfredsställas av att man betraktar sig själv i världens dyraste spegel?

Bredvid mig i utställningshallen står en man och fotograferar sin egen avbild i ballonghundens julröda glans. Veckans selfie.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria