Stockholms Fria

Nu förses betydelsefulla hbtq-platser med skyltar

Länsmuseet ska sätta ut skyltar som visar på betydelsefulla hbtq-platser, exempelvis vid Centralstationen. Museet efterlyser nu kulturhistoriskt intressanta platser utanför innerstan som bör uppmärksammas.

Stockholms länsmuseum och den ideella rörelsen The unstraight museum samarbetar för att samla in platser som har varit viktiga för hbtq-rörelsens historia.

– Målet är att ett flertal skyltar ska upp som visar på intressanta platser, byggnader eller personer som haft betydelse för hbtq-rörelsen, säger Jennifer Shutzberg, pedagog på Stockholms Länsmuseum och projektledare för Stockholm region unstraight.

Sedan 30 år tillbaks har länets institutioner arbetat med att skylta upp kulturhistoriskt intressanta platser, exempelvis var JAS-planet störtade och olika författarbostäder.

– Men nu vill vi få in fler perspektiv när vi berättar om olika platsers historia. Även marginaliserade och osynliggjorda grupper måste få ge sin bild för att vi ska kunna ge en mer sann och mångfacetterad bild av historien.

Projektet med insamling av platser har redan inletts. Målet är att skyltar redan ska sättas upp i fem kommuner under nästa år. Länsstyrelsen stöder projektet med 200 000 kronor.

– Nu hoppas vi att länets invånare ska dela med sig av sina historier och även ladda upp sina bilder i vår bilddatabas, säger Jennifer Schutzberg och syftar på Samtidsbild, länets gemensamma fotoarkiv.

Materialet kommer att arkiveras och därefter tillgängliggöras. Redan nu har förslag ramlat in om bland annat platser där man organiserat sig, diskotek, badplatser, parker och uppväxtorter.

Jennifer Schutzberg understryker även att man ska anstränga sig för att inte enbart uppmärksamma redan kända företrädare för rörelsen, som Jonas Gardell och Eva Dahlgren.

– Ett exempel är Tyresövallen där fotbollslaget TFF tränade och där flera av spelarna var öppet lesbiska. Sådant har haft betydelse för de tjejer som varit aktiva inom idrottsrörelsen.

– Vi vill lyfta hbtq-rörelsens historia. Det är en demokratifråga. Det är inte enbart EN historia som ska berättas. Normen har varit en heterosexuell man. Kvinnor, barn och hbtq-personer förekommer mer sällan och det vill vi ändra på.

Region unstraigt-projektet är intresserade av att få tips på allt från äldre historia till nutidshistorier.

– Vi på museet har ju inte all kunskap, därför behöver vi hjälp av människor runt om i länet. Vi efterlyser framför allt historier utanför innerstaden.  

Har du berättelser som du vill dela med dig av så mejla Eleonora Fors Szuba på The Unstraight Museum på [email protected] eller ladda upp bilder på Stockholms länsmuseums hemsida.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria