Hiphop eller feministiska ikoner - SFT utser årets kulturklappar
Köpa eller inte köpa? Julklapparna brukar vara en ständig källa till diskussion. Om ni ska köpa, så ger vi här våra bästa tips på klappar med både nöje och mening (åtminstone i de flesta fall). I annat fall går det såklart bra att köpa till sig själv och ägna julhelgen åt böcker, film och musik och helt strunta i traditionerna.
Magnus Säll, kulturredaktör
1. Sara Olausson/Felicia Iosif: Det kunde varit jag (Kartago)
Sara Olaussons bok Det kunde varit jag, som hon delvis gjort tillsammans med vännen och rumänska tiggaren Felicia Iosif, är en personlig skapelse av dagboksanteckningar, reseberättelser, intervjuer, foton och så klart Olaussons briljanta serier. Oformlig, okategoriserbar och just därför så bra. Den handlar om rasism, iskalla tidsvindar och medmänsklighet och säger mycket om oss här i Stockholm, Sverige 2015. En del av intäkterna går dessutom direkt till Iosif och hennes familj i Rumänien.
2. Medlemskap i Rönnells vänner
För bokälskare är atmosfären hos ett antikvariat svårslagen. Rönnells på Birger Jarlsgatan är ett trevåningars bokpalats från 1929. Förutom alla hyllmeter böcker, så har de en av stadens vitalaste kulturscener. I år har man till exempel kunnat höra författare som Bodil Malmsten och Yvonne Hirdman och konserter med Les Big Byrd och [ingenting]. Ett medlemskap i Rönnells vänner ger rabatter på köp och arrangemang och stödjer dessutom en institution som till alldeles nyligen var hotad av chockhöjda hyror.
3. Skiva (alltid)
Oavsett om det är på cd, vinyl eller digitalt så har det gjorts ypperlig musik av många Stockholmsartister i år. Lyssna bara på Siri Karlssons egensinniga folkmusik på The lost colony, Thåströms romantiska nutidsblues på Den morronen, Titiyos soulmättade självbiografi 13 gården, Oddjobs ursnygga jazz/folk-legering på Folk, Erik Lundins ordvrängande hiphop på EP:n Suedi och Min Stora Sorgs såriga divapop på Vår/sommar 16 (de två sista finns enbart ditigalt).
Hanna Westerlund, chefredaktör
1. Eplet: Ikoner
Deras blickar möter dig med samma allvar som jungfru Maria-ikoner minus fromhet plus uppfordrande attityd. Stockholmskonstnären Eplet (Elin Sandström) porträtterar superkvinnor som Katarina Taikon, Simone de Beauvoir och Silvana Imam och kränger oemotståndliga prints i sin webbshop. En vettig klapp till ickereligiösa med sinne för dyrkan.
2. Mistress America
Dreamteamet Greta Gerwig och Noah Baumbach rider vidare på vad som kallats väninnevågen. Du som älskade varje ruta av Frances Ha rekommenderas ge bort en biokväll med färska Mistress America till din kompis som också uppskattar snackighet, struliga kvinnor och ”coming of age” på film. Även du som gillar tv-serien Girls kan lugnt slå till. Och du lyckliga som ännu inte sett något av ovanstående – du har att göra i jul.
3. Svetlana Aleksijevitj: Bön för Tjernobyl (Ersatz)
När jag läser om människorna från den så kallade zonen tänker jag på P.O. Enquists roman Blanche och Marie (som jag för övrigt också vill ge alla i julklapp). Marie Curies assistent Blanche Wittman amputeras på kroppsdel efter kroppsdel och forskaren själv dör själv av strålningens effekter, två nobelpris senare. När kärnkraftverket i Tjernobyl exploderar 1986 finns kunskapen om vad radioaktivitet gör med levande kroppar. Trots det odlar lokalbefokningen vidare i cesiumtäckta köksträdgårdar, och sanerare får i bästa fall tygrockar och munskydd. Årets nobelpristagare Svetlana Aleksijevitj har skrivit ned deras berättelser om smärtan, kärleken och bristen på rättvisa. Ofattbar och obligatorisk läsning.
Matilda Träff, reporter
1. J. K. Rowling: Harry Potter och De vises sten (Rabén & Sjögren)
I oktober gavs en illustrerad upplaga av den första boken om Harry Potter ut. Alla sju böckerna om den föräldralöse trollkarlen kommer att ges ut illustrerade, med ett års mellanrum. Det är Jim Kay som har gjort bilderna och han har valts ut till uppdraget av Rowling själv.
2. Sara Lövestam: Sanning med modifikation och Önska kostar ingenting (Piratförlaget)
De två första deckarna av Lövestam som har släppts, i en serie på fyra. Perfekt att ge den godhjärtade släktingen som behöver få en inblick i hur det är att leva som papperslös i Stockholm och/eller transperson, utan att du hintar allt för explicit.
3. Nanna Johansson: Självhjälpskalender 2016 (Galago)
Här ger du bort två i ett: praktisk kalender för 2016 och garanterade gapskratt.
Björn Danielsson, reporter
1. Pentti Saarikoski: Den dunkles danser (Bonniers, 1984)
I samband med det nyligen avslutade klimatmötet i Paris har jag i år lagt fokus på att tipsa om miljövänliga klappar. Vad är bättre (och mer antikapitalistiskt) än att låna en bok på biblioteket och ”ge bort” till en vän. En bok som passar att ”låna bort” är den finske poeten Pentti Saarikoski. Mitt tips är Den dunkles danser: en diktsvit. Passar till någon med ett öppet, ologiskt sinne.
2. Erik Petterson och Annika Sandén: Mot undergången (Norstedts, 2012)
En bok för den historieintresserade är Mot undergången – Ärkebiskop Angermannus i apokalypsens tid. Angermannus ger sig vid 1500-talets slut ut i landet för att få stopp på ”det hejdlösa syndandet”. Vid sin sida har han, till en början, riksföreståndare hertig Karl (senare känd som Karl IX). En spännande bok som ger en inblick i hur många tänkte i Sverige då. Finns som e-bok eller hittas på antikvariat.
3. Silikontratt
Mitt sista tips är för er som prompt måste göda systemet. ”En praktisk tratt som du enkelt fäller ihop när du inte använder den. Av värmetålig silikon med vinklingsbart handtag av plast.” Finns på Sparköp i färgerna rött och vitt. 69 kronor eller knappt tre chipspåsar.
Trausti Evans, frilans
1. Satans demokrati – Utställningen
Känner du någon som missade föreställningen Satans demokrati på Nobelberget i Sickla på grund av att biljetterna blev slutsålda så fort? Nu har du möjligheten att göra hen glad. Satans demokrati - Utställningen öppnar i januari och ger besökarna möjlighet att gå runt i den fantastiska värld som byggdes till föreställningen. Men det är bråttom, biljetterna försvinner fort även denna gång.
2. Hanna Gustavsson: Iggy 4-ever (Galago)
Det var ingen slump Hanna Gustavssons fantastiska seriebok om 14-åriga Iggy blev Augustnominerad. För oss som redan upplevt tonåren är igenkänningsfaktorn hög och det är en skön påminnelse om hur det var, när det känns jobbigt att man blivit vuxen. Fantastiskt berättande och detaljrikt tecknande gör boken till en perfekt julklapp till både ungdomar och vuxna.
3. Sneaker socks
Det här är en perfekt julklapp för er som gillar att ge strumpor i julklapp – och till oss som sörjer varje gång vi tar av oss favoritskorna vid ytterdörren. Sneaker socks är nämligen strumpor som ser ut som sneakers. Hur klockrent som helst. Så om du tänker ge mig en julklapp i år, köp de här och inte några gråa, fula strumpor.