App ger poetisk känsla av exil | Stockholms Fria
  • Förhoppningen är att föreställningen ska locka en bred publik, inte bara den vana kulturpubliken.
  • ”Traditionellt är teatern en upplevelse som är här och nu på en bestämd plats och tid. Med den här tekniken kan dramat pågå på flera platser samtidigt och fortfarande vara här och nu”, säger manusförfattaren och regissören Rebecca Forsberg.
Landets Fria

App ger poetisk känsla av exil

Föreställningen Exil är en app, en vandring, en poesiuppläsning och ett interaktivt drama. Den handlar om flykt och det fria ordet och har premiär i dagarna i Norrköping och Stockholm.

Om du startar appen Exil i din mobil kommer den att guida dig till närmaste spelplats. Därefter uppmanas du att följa kartan runt i biblioteket eller gallerian. På utvalda platser i huset får du höra dikter om plats, gränser och tillhörighet.

Föreställningen har skapats i ett samarbete mellan Östgötateatern och Rats teater vid Stockholms universitet. Rats har gjort en rad föreställningar i app-format genom åren och blev kontaktade av Östgötateatern, som ville undersöka digitalt deltagande och mötet med publiken.

För manus och regi står Rebecca Forsberg, konstnärlig ledare för Rats.

– Det slog mig att exil är ett ord som vi ser och hör hela tiden men som man inte har så mycket relation till om man inte själv varit med om det. Jag tyckte att det vore intressant att göra en föreställning i gränslandet mellan teknik och personliga reflektioner kring vad exil är.

De tre exilpoeter vars dikter hörs i appen är Nelly Sachs, Faraj Bayrakdar och Jila Mossaed. Den som använder appen kan välja att få uppläsningarna på svenska, engelska, persiska eller arabiska. Därmed kan Faraj Bayrakdar och Jila Mossaeds dikter höras på originalspråk.

Publiken är i allra högsta grad delaktiga i föreställningen. Dels genom att de måste förflytta sig fysiskt för att appen ska börja att läsa upp nästa dikt, och dels genom att de får en fråga efter varje uppläsning.

Det handlar om samma teman som dikterna, exempelvis Var är hemma för dig eller Var går dina gränser? De skickar in sitt svar i form av ett sms och kan då se sina tankar i appen bredvid andras. I slutet av vandringen kommer de till en digital tavla som visar svaren från de olika platser där föreställningen spelas.

Tanken är att frågorna ska koppla dikterna till publikens egen vardag.

– Jag hoppas att det blir ett sätt att börja att förstå exil, gräns och flykt. Att man sätter sig in i den situationen och själv börjar att formulera sig kring de stora orden som det är lätt att fjärma sig ifrån.

Häromdagen gjorde teatern en vandring med en testpublik och det blev en häftig känsla, säger Rebecca Forsberg.

– Det känns som att göra en gemensam aktion fast man inte känner varandra. När publiken kommer fram till tavlan i slutet ser alla sin pusselbit i den stora helheten. Mitt mål som manusförfattare är att alla bidrar och tillsammans skapar vi ett fantastiskt mönster där varje persons del är viktig.

De tre första spelplatserna är Mirum galleria i Norrköping samt Kista galleria och Frescati bibliotek i Stockholm. Det är ännu inte bestämt om tekniken som möjliggör föreställningen kommer att lämnas kvar på varje plats även efter själva spelveckan.

Däremot står det klart att Exil kommer att göra en turné runt om i landet. Flera bibliotek och gallerior har redan anmält sitt intresse.

En app är ett program som är gjort för en ”smart” mobiltelefon.

Föreställningen har premiär i Stockholm den 27 april och i Norrköping den 28 april.

Läs mer på www.ratsteater.se.

Rekommenderade artiklar

Hon blev hånad på asylboendet

Sirwan sökte asyl i Sverige men blev illa bemött av andra asylsökande. Nu hoppas hon på ett särskilt hbtq-boende för flyktingar.

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

© 2021 Stockholms Fria