Kulturfolk protesterar mot Tamsons tiggarregler | Stockholms Fria
  • Trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M) vill använda SL:s ordningsföreskrifter för att få bort tiggare från tunnelbanan.
Stockholms Fria

Kulturfolk protesterar mot Tamsons tiggarregler

SL:s nya regler riktar sig särskilt mot tiggare, enligt SL:s egen ordförande. Nu protesterar hundratals personer mot de ”oanständiga” föreskrifterna.

Omkring 600 personer har skrivit under en namninsamling i protest mot SL:s nya regler i tunnelbanan. Religionshistorikern Mattias Gardell och författarna Anna Jörgensdotter, Jenny Tunedal och Kristofer Folkhammar är några av undertecknarna.

”Vi är en grupp medborgare och tillika kunder hos er som samlats för att kräva att SL respekterar lagstiftningens intention att värna om de mest utsattas rättigheter istället för att försöka kringgå den i syfte att utestänga tiggare från kollektivtrafiken. Vi avvisar bestämt SL:s försök att hävda att detta görs för att värna om vår säkerhet. Vi hotas inte på något sätt av tiggarnas närvaro. Vi uppmanar därför SL att genast dra tillbaka dessa oanständiga ’ordningsregler’ genom vilka ni överskrider era befogenheter”, skriver undertecknarna.

De nya ordningsreglerna innebär bland annat att man inte får sitta på golvet, sälja tidningar eller spela musik i tunnelbanan utan skriftligt tillstånd och ska enligt SL:s ordförande, trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons användas för att stänga ute tiggare från kollektivtrafiken.

– Lagen medger inte för oss att förbjuda tiggeriet. Vi kan inte i våra ordningsregler peka ut tiggeri och säga att det inte är tillåtet. Det krävs att det är störande eller skapar otrygghet. Därför använder vi vår verktygslåda för att bemöta problemet, har Tamsons (M) sagt.

Initiativtagare till protesten är idéhistorikern Edda Manga som utvecklar kritiken i en debattartikel i tidningen Feministiskt perspektiv:

”Frågan om tiggeriförbud har avhandlats och avvisats i flera omgångar av våra politiska församlingar. ... Anledningarna till att detta har avvisats är goda och har inte ändrats, tiggerförbud strider mot vårt samhälles grundläggande princip att särskilt skydda de svaga och utsatta och vårt åtagande att respektera mänskliga rättigheter. Det här är inte en fråga för en företagsstyrelse att besluta om, inte ens när den gömmer sig bakom ett trafiklandstingsråd ...”, skriver hon.

Namninsamlingen är ställd till SL:s vd Marita Caroline Ottosson, ordförande Kristoffer Tamsons samt styrelseledamöterna Talla Alkurdi och Sara Mikaela Kristina Svanström.

Fakta: 

FAKTA

• SL:s ordnings- och säkerhetsregler gäller även på Centralstationen. Det är bland annat otillåtet att ”ofreda annan person eller på annat sätt uppträda störande” eller ”framträda musik utan SL:s skriftliga tillstånd”.

Läs de nya reglerna här (på sidorna 9-10).

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria