• Naturum Getterön ligger i utkanten av Varberg, på cykelavstånd i från staden. Målet med verksamheten, som drivs av länsstyrelsen i Halland, är att öka intresset för djur och natur. Inträdet är gratis.
  • Linnea Henriksson håller dagliga fågelguidningar på naturum Getterön.
  • Den flygande skärfläckan är en av Getteröns karaktärsfåglar. Mikael Nord har samlat många av sina bilder från reservatet på sin hemsida praktejder.se.
  • Linnea Henriksson började intressera sig för fåglar som tioåring. Hon studerade till biolog med inriktning naturvård. ”Det började med att jag var ute med min pappa och tittade, jag minns att jag fick en krysslista på olika fåglar och ville fylla den. När jag var i trettonårsåldern var jag ute och skådade varje dag, berättar hon.”
  • En sjungande svarthätta hör till våren på naturum Getterön. Mikael Nord har skådat och fotat fåglar sedan han som ung fältbiolog besökte fågelreservatet på Getterön för första gången. ”Wow vilket ställe, tänkte jag . Fågelskådning har blivit som en livsstil, det går att vara ensam med det eller i grupp. Det är fortfarande fantastiskt att kunna stå och titta på vårfåglarna som flyger som ett streck här ute, säger han”
  • Linnea Henriksson började intressera sig för fåglar som tioåring och intresset tog henne vidare till biologin där hon studerat till biolog med inriktning naturvård. ”Det började med att jag var ute med min pappa och tittade, jag minns att jag fick en krysslista på olika fåglar och ville fylla den. När jag var i trettonårsåldern var jag ute och skådade varje dag, berättar hon.”
  • Många havsörnar har spenderat vintern i reservatet. Varje morgon under vintern har örnarna utfodrats, vilket gett besökare en chans att se de jättelika fåglarna på nära håll.
Landets Fria

Populärt att skåda Getteröns fåglar

Tofsvipa, skärfläcka eller stenskvätta? Följ med till naturum Getterön och lär dig mer om hur du skådar vårens fåglar.

Visslande toner och kvitter blandas i en intensiv körsång. Det är maj månad och högsäsong på naturum Getterön utanför Varberg. Varje dag anländer nya flyttfåglar till fågelreservatet. Hela 85 procent av de fåglar som häckar i Sverige är flyttfåglar.

­– Nu i maj kan man vänta sig allt. Näktergalen och göken sjunger. Är det värmebölja kan det dyka upp lite ovanliga arter också. Det kvittrar överallt, säger Mikael Nord, ornitolog och delägare till Getteröbutiken på naturum.

Vissa fåglar som besöker reservatet har spenderat vintern i Skåne medan andra tagit sig från länder längre ner i Afrika. Insekterna, grönskan, luftfuktigheten och de långa ljusa dagarna är det som lockar hit flyttfåglarna under sommaren. Runt 170 arter samlas varje år för att häcka i reservatet. I takt med det varmare klimatet kommer flyttfåglarna allt tidigare, och fler stannar över vintern.

Getteröns egen symbolfågel, skärfläckan, var en av de första som anlände i början av mars. Ensam gick den längs vattenbrynet och väntade i tre veckor. Nu har den sällskap av skrattmåsar, grågäss, tofsvipor och sångare.

– Det är häckning som pågår, vissa bygger bon och andra ligger redan och ruvar, säger Linnea Henriksson, naturvägledare på naturum Getterön.

Utanför naturummets stora fönster breder 350 hektar våtmark ut sig, kantad av strandängar och vassdungar. Små öar ligger utspridda i viken. Reservatet är Hallands största häckningsplats för skrattmåsar och skärfläckor. Runt 2 000-3 000 par skrattmåsar häckar ute på öarna, berättar Linnea Henriksson.

– Sedan får de kanske fyra ungar per par, så det blir runt 10 000 ungar. När de är flygfärdiga i sommar sticker de vidare, säger hon.

Även vintern har varit intensiv i reservatet. Varje morgon från oktober till februari har Mikael Nord matat havsörnar. Något som har lockat över 70 000 besökare till naturrum under vintern. I mars fick han pris för sitt arbete av Naturskyddsföreningen. När han började studera havsörnar i början av 1980-talet var arten nästan utdöd. Nu har beståndet återhämtat sig och kanske kan den stora rovfågeln väcka nyfikenhet på naturen hos unga.

– Vi har utfodringen främst för att locka ungdomar till naturen och fågelskådningen. Fåglarnas tillstånd säger mycket också om hur naturen mår, säger Mikael Nord.

Så här års har de flesta örnar dragit vidare mot kallare breddgrader. Istället riktas kikarna mot andra fåglar.

– Vadarfåglarna är på väg upp på sin långa resa mot den sibiriska tundran där det finns massor av mat under sommaren. Det var två rödspovar här ute nyss, en av de ovanligaste vadarna som finns, men tyvärr tog en havstrut den ena, berättar Mikael Nord.

Fågelskådning blir allt mer populärt. Sveriges Ornotologiska förening har märkt av ett ökat intresse särskilt bland personer över 40 år, men även unga har börjat skåda, konstaterar Linnea Henriksson.

– Intresset ökar definitivt. Både bland unga och bland äldre. Jag hade själv aldrig någon i min egen ålder att skåda med när jag började, så det är roligt.

Det bästa med fågelskådning är också det enklaste, menar Linnea Henriksson.

¬ Det är så fascinerande med fågelskådning. Man har alltid en anknytning till någon fågel, det räcker att man tittar ut genom fönstret så är de där. Det går att upptäcka så mycket ju mer man tittar på dem.

Fakta: 

Linneas tips till nybörjaren

Så ser du skillnad på olika fåglar: Fokusera till en början på en av de olika fågelgrupperna, som till exempel vadare, rovfåglar eller änder. Välj sedan ut de vanligaste arterna inom gruppen och lär dig hur de ser ut och vad som skiljer dem åt innan du koncentrerar dig på mer ovanliga fåglar.

När ska du titta: Det går att fågelskåda året om, men under våren och hösten är det flyttider och då finns det flest fåglar i rörelse. Men årstiden och tidpunkten beror på vilka slags fåglar du vill se.

Våga fråga andra fågelskådare: Fågelskådare hjälper gärna varandra! Både med frågor kring artbestämning eller problem med kikaren.

Värna om fåglarna: Respektera fåglarna oavsett tid på året. Att få se en viss fågel ska inte ske på bekostnad att den och andra fåglar skräms iväg. Lyssna på naturen, fåglarna blir arga om det kommer någon och stör i deras häckningsområde.

Andra fågellokaler att skåda på: Ett fantastiskt skådespel med hundratals rovfåglar och stora flockar med flera tusen tättingar i var flock kan ses varje år i slutet på augusti och början på september i Falsterbo, vid Nabben eller Ljungen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2024 Stockholms Fria