• I Lund bygdes ett område med kompaktlägenheter för studenter på prov 2014. På 10 kvadratmeter ryms loftsäng, kök, matplats och toalett.
Landets Fria

17 000 studentbostäder saknas inför höstterminen

Preliminära siffror från Studentbostadsföretagen visar att det saknas runt 17 000 studentbostäder vid höstens terminsstart. Störst är bostadsbristen för studenter i Stockholm.

Branschorganisationen för företag som äger och förvaltar studentbostäder, Studentbostadsföretagen, undersöker behovet av studentbostäder hos privata och kommunala bolag.

De preliminära siffrorna visar att 10 000 studentlägenheter saknas i Stockholm, 3 000 i Göteborg och 1 000 i Umeå och Lund. I Linköping saknas runt 500 lägenheter.

– Sammantaget saknas det runt 17 000 studentlägenheter, men då saknar vi uppgifter från Uppsala där vi vet att det finns en brist, säger Ida Tengroth, kommunikatör på Studentbostadsföretagen.

Bostadsbyggandet för studenter ökar för femte året i rad enligt siffror från SCB. Flest bostäder byggs i Stockholm där 786 bostäder färdigställdes under 2015 och i Skåne där 307 studentbostäder byggdes under samma år. Siffrorna för Västra Götaland var 255 studentbostäder. Tittar man på byggandet fördelat på antalet studenter byggs det mest i Gävleborgs och Blekinge län.

– Det byggs mycket och den trenden väntas hålla i sig, men samtidigt är bostadsmarknaden generellt tuffare, säger Ida Tengroth.

Studentlägenheter är lägenheter som villkoras för personer som studerar vid studiemedelsberättigade utbildningar.

Under 1970-talet byggdes många studentkorridorer vid svenska lärosäten. Flera av dessa byggs nu om till enskilda lägenheter då önskemålen om boendeformer har förändrats.

Majoriteten av studenterna vill bo i egna lägenheter, vilket också är den sortens bostäder som det byggs mest av för studenter.

Men en ny undersökning av Studentbostadsföretagen som genomförts i samarbete med Stockholm studentbostäder och White arkitekter visar ett oväntat trendbrott. En tredjedel av de tillfrågade studenterna vill bo kollektivt i en lägenhet tillsammans med en eller två andra studenter att dela gemensamma utrymmen som kök, matplats, vardagsrum och balkong eller uteplats med.

Bara två procent kan tänka sig att dela sovrum med någon annan.

– Studentkorridoren är död – länge leve kollektivboendet, kan man säga. Det var en liten överraskning och en spännande utmaning för våra medlemmar, säger Ida Tengroth.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2024 Stockholms Fria