• Vänsterpartistiska riksdagsledamoten Christina Höj Larsen.
Fria Tidningen

V-politiker om asylrätt: ”Jag litar inte på regeringen”

Den svenska regeringens officiella hållning är att EU inte ska teckna ett flyktingavtal med Libyen. Men Vänsterpartiet litar inte på regeringen.

Det var EU:s ordförandeland Malta som nyligen lyfte frågan om att teckna ett flyktingavtal med Libyen som liknar det som EU slöt med Turkiet i fjol. Den svenska EU-ministern Ann Linde (S) har tidigare uttalat sig positivt till förslaget men har senare ändrat åsikt. I dag är Sveriges officiella linje att man är kritisk till ett flyktingavtal med Libyen:

– Än så länge finns inte den politiska stabiliteten som gör att det är så enkelt att bara upprätta ett avtal och sedan tror man att båda parter ska hålla sin del av det avtalet, utan man måste först få mer stabilitet där innan man kan skriva avtal, sa utrikesminister Margot Wallström (S) nyligen till SR Ekot.

Men så sent som i går tisdag, sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel ­– under en presskonferens tillsammans med svenska statsministern Stefan Löfven (S) ­– att hon vill ha ett flyktingavtal med Libyen och andra nordafrikanska länder, liknande det som finns med Turkiet i dag. Samtidigt var båda ledarna överens om att de ska samarbeta ”väldigt nära” kring det europeiska asylsystemet.

Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen säger att hon kommer hålla ögonen på regeringen.

­– Jag hoppas det är utrikeministerns hållning som gäller men vi har alla skäl att vara mycket vaksamma när det gäller vad regeringen egentligen vill. Gång efter gång har regeringen svängt i frågor som rör asyl, säger hon.

Hon tycker inte att EU över huvud taget ska teckna avtal som innebär att länder som håller flyende människor borta med våld erbjuds ekonomiskt bistånd eller andra tjänster. Därför är hon även emot det nuvarande avtal som finns med Turkiet.

­– Frågan är vad som händer med asylrätten i ett större perspektiv om man tillåter rikare länder att göra så. Risken är att de länder som tar emot mest flyktingar i dag ifrågasätter varför de ska göra det när de rika länderna inte gör någonting. Det äventyrar asylrätten i stort, säger hon.

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm säger att hon också oroad över förslaget om att teckna ett flyktingavtal med Libyen. Det riskerar att leda till att människor som flyr tvingas ta ännu farligare vägar för att nå Europa, menar hon.

­– Det har vi sett ske historiskt när den här typen av åtgärder genomförs. Det som behövs är lagliga sätt att söka asyl i Europa, det som jag nu leder en utredning om, säger hon.

Utredningen tillsattes av regeringen för ett år sedan och är en del av den migrationsöverenskommelse som träffades med de borgerliga partierna i oktober 2015. Den ska presenteras i december 2017 och ge förslag på hur flyktingar kan resa in i EU på laglig väg, genom till exempel humanitära visum.

­– Det är den enda vägen att gå för att värna om de mänskliga rättigheterna och hindra att fler dödsolyckor sker på Medelhavet, säger Maria Ferm.

Hur ser du på möjligheten att regeringen ska få stöd för den frågan inom EU?

­– Det finns en viss diskussion i EU-parlamentet om den viseringskodex som finns för humanitära visum, det diskuteras inte bara i Sverige, även om det är allt färre röster som lyfter frågan om att värna asylrätten. Det är inte de krafterna som står upp för mänskliga rättigheter som går framåt i Europa i dag men det där går i cykler och jag hoppas att det vänder.

Christina Höj Larsen (V) är kluven. Hon tycker att det är bra om Sverige tar täten i EU för en human flyktingpolitik samtidigt som hon har svårt att inte se det som hyckleri.

– Det är samma regering som har strypt den enda lagliga vägen som funnits till Sverige, alltså rätten till familjeåterförening. Jag hoppas verkligen att regeringen tydligare visar för EU att det går att välja en annan riktning. Men det måste också följas av att Sverige slopar de egna restriktiva asyllagarna.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria