Tempotips inför helgen | Stockholms Fria
  • Ovarian Psycos.
  • Machines.
  • Homo Sapiens.
  • David Lynch – The Art life.
  • Marina Abramovic and Brazil – The Space in between.
Stockholms Fria

Tempotips inför helgen

För dig som har haft fullt upp med jobb i veckan finns det fortfarande tid att gå på Tempo dokumentärfestival. Martin Holmström tipsar om och associerar kring några filmer och evenemang i helgen.

David Lynch är en trickster. Han har inte bara förmågan att smyga in fingret i vårt inre och trycka på en öm punkt. Han är även förtjust i att föra sin publik bakom ljuset. Flera av Lynch filmer är ett associativt pussel att lösa, där vissa bitar saknas så att det är svårt att se helheten, mönstret. Privat verkar han dock harmonisk och predikar att alla ska ägna sig åt transcendental meditation för att bli lyckliga och kreativa. Hur det privata och konstnärliga är sammanvävt i David Lynch liv kan du se i en ny dokumentär.

Film: David Lynch – The art life

Visas: 10 Mars kl 20.30, Bio Rio

Varför saknas det stänkskärmar på de flesta moderna hipsterhojar? Det är något jag förundrats över när jag sett hurtiga cykelpendlare på Söder med brun rand över ryggen. Ovarian Psycos handlar om cykling i Los Angeles, men här är det inte fråga om någon hälsomedveten miljötrend som i Stockholm. Filmen handlar om ett gäng latinska tjejer med fattig bakgrund som slåss för att få ta plats och synas. Här är cyklingen en symbol för frihet, ett sätt att skapa sig ett utrymme i det offentliga rummet och inte hållas tillbaka av polisen, familjen eller sexistiska män.

Film: Ovarian Psycos

Visas: 10 Mars kl 19.00, Mångkulturellt Centrum. 11 mars kl 21.30, Victoria 2. 12 mars kl 21.00, Filmstaden Söder 9

Förra veckan recenserade Stockholms fria Marina Abramovic utställning på Moderna museet. Nu är den provokativa performanceartisten, som aldrig tvekar att utsätta sig för nya och ofta plågsamma ritualer, åter aktuell på Tempo. Regissören Marco Del Fiol har följt henne på en andlig resa till Brasilien för att uppleva schamanism, mysticism och riter med den hallucinogena drogen ayahuasca.

Film: Marina Abramović in Brazil – The Space in Between

Visas: 12 mars kl 15.00, Reflexen

”Life in India is hard” sa en bartender i Goa till mig när jag frågade honom om hans arbetsförhållanden. Han jobbade fjorton timmar om dagen sju dagar i veckan och delade sovplats med fyra vänner i ett ynkligt rum. Machines handlar om just arbetsförhållanden i Indien, i det här fallet textilarbetare med plågsamt långa dagar bland rostiga maskiner och kemikalier. Filmen ställer också publiken mot väggen, problematiserar vår syn på människorna vi betraktar.

Vad jag sa till bartendern i Goa? Jag gav honom extra dricks för att döva mitt dåliga samvete.

Film: Machines

Visas: 11 mars kl 11.30, Victoria 4

Tempo har genom året breddat sig och det dokumentära behöver inte alltid visas på en bioduk. Vän av svettiga kroppar bör inte missa Sound sauna, där man får lyssna på ljuddokumentärer i bastun. Det bjuds på björkris och ölen är billig.

Den som inte får nog av radiodokumentärer i saunan kan lyssna på alla treminutersbidragen i tävlingskategorin Short dox radio under söndagen.

Evenemang: Sound Sauna

När: 11 mars kl 14.00, Finlandsinstitutet

Evenemang: Short dox radio

När: 12 mars kl 15.00, Barbro

Det har blivit en trend att utforska och dokumentera övergivna platser. Det görs dokumentärserier om förfallna byggnader, det finns massor av fotosidor och forum där utövare utbyter tips och urban exploring har växt till ett världsomspännande fenomen. Nikolaus Geyrhalters film Homo sapiens är så långt ifrån hormonstinna ungdomar som springer runt med bultsax och skakig handkamera man kan komma. I stillsamt tempo visas sönderrostade båtar, förfallna kyrkor, en berg-och-dalbana som vittrar halvt sjunken i havet, kontor där plast blåser runt. Det är meditativt, inte en människa i bild. Man får en obehaglig känsla av att bevittna världen efter mänsklighetens undergång, samtidigt som det är något upphöjt, nästan sakralt över de mäktiga vyerna.

Film: Homo sapiens

Visas: 12 mars kl 16.15, Victoria 4

Det kan finnas en motsättning mellan aktivism och filmskapande, där det förra kräver snabba reaktioner medan filmproduktionens kvarnar mal långsamt. Filmkollektivet Noncitizen bjuder in till ett samtal om aktivism och film för att utforska nya idéer.

Evenemang: Noncitizen

När: 12 mars kl 17.00, Barbro

Fakta: 

Fler programpunkter hittar du på www.tempofestival.se

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria