Skånsk ekoby växer | Stockholms Fria
  • Ekobyn i Baskemölla vill expandera. En systerförening till nuvarande ekoby har bildats som planerar att bebygga området på andra sidan vägen. Markus Beskow (längst till höger) är en av de engagerade i föreningen.
  • Kor av den gamla rasen fjällnära är några av djuren som lever tillsammans med invånarna i ekobyn i Baskemölla.
Landets Fria

Skånsk ekoby växer

Ekobyn i Baskemölla planerar att expandera. Med nya villor, hyreslägenheter och ett allhus hoppas medlemmarna kunna få fler att välja en ekologisk och klimatsmart livsstil på landet.

På Österlen utanför Simrishamn, bara ett stenkast från stranden, ligger Baskemölla ekoby. Här ryms 25 hushåll med odlingar, husdjur och en förskola. Husen har de boende byggt av naturligt nedbrytbara material som halm, lera, jord, trä och återvunnet material.

– Kombinationen av att kunna göra saker tillsammans utan att dela boställe är det bästa med livet i ekobyn, menar Markus Beskow.

Han har varit med ända sedan starten av byn på 1990-talet då han flyttade från Norge med sin dåvarande fru för att kunna leva naturnära tillsammans med andra. Ihop med fyra andra hushåll i byn har han kor av den gamla rasen fjällnära som ger mjölk och håller landskapen öppna.

Från början var det fyra barnfamiljer som byggde var sitt hus. Sedan dess har byn expanderat i tre omgångar och nu är den inne på sin fjärde bygg-etapp. Efter flera års försök har föreningen fått chans att förvärva den nya marken som ligger på andra sidan vägen.

– Planerna på att bygga ut har funnits i tio år, men priset för marken har varit för högt.

Efter en värdering av marken har kommunen sänkt priset till 2,6 miljoner kronor. En systerförening har bildats som driver projektet vidare.

– Det hela är förverkligande av gamla planer men under en egen ny organisation. Vi vill skapa en ny ekoby bredvid den befintliga. Nu har föreningen ett markanvisningsavtal som går ut i juli, säger Markus Beskow.

Medlemmarna i ekobyn har själva arbetat fram detaljplanerna som kommunen sedan godkänt. De 25 hushållen i byn ska genom den nya etappen kompletteras med 15 till 20 hyreslägenheter i ett flerbostadshus, sju villor och ett allhus som ska fungera som en mötesplats med samlingssal, matsal, storkök, tvättstuga, bastu, flexibla rum och restaurang med handelsbod.

– Det har saknats ett allhus med gemensamma lokaler. Något som är planen för den nya etappen, säger Markus Beskow.

Det finns fortfarande två hustomter och runt 10 lägenheter lediga. Markus Beskow planerar själv att flytta in i en villa på det nya området då det nuvarande huset blivit för stort efter att barnen flyttat hemifrån och han separerat. Inom projektet ges möjlighet till både självägda hus och kooperativa hyresrätter.

Nu hoppas föreningen att de får in tillräckligt många medlemmar så att bygget av ekobyn kan dra igång.

– I en tid som präglas av oerhört stor individualism är jag säker på att det finns fler som har en önskan om gemenskap och sammanhang, här är en plats att rå sig själv tillsammans med människor som delar samma intresse för en ekologisk livsstil, säger Markus Beskow.

Rekommenderade artiklar

Stockholm ratar vegodag i skolan

”Jag avskyr symbolpolitik och vill inte tvinga barn att äta vegetariskt om de vill äta allsidigt”, säger skolborgarråd Olle Burell (S).

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

© 2021 Stockholms Fria