• Katjusjas första singel ”Alla ska med” släpps fredagen den 21/7.
Fria Tidningen

Hyllad punkare kör synth-solo

Uppståndelsen kring det Malmöbaserade punkbandet Arre! Arre! har knappt lagt sig. Ändå är en av sångarna, Katja Nielsen, aktuell med soloprojektet Katjusja, där hon bytt ut basen mot synth. Hennes första singel släpps fredagen den 21 juli.

Katja Nielsen är till vardags låtskrivare och sångerska i punkbandet Arre! Arre!. Bandet slog igenom med buller och bång 2014 då EP:n Word on the Streets släpptes och hyllades av bland andra Tobi Vail, trummis i det legendariska riot grrrl-bandet Bikini Kill.

Nu är Katja Nielsen aktuell med soloprojektet Katjusja, där den punkiga attityden finns kvar men melodierna domineras av synth.

– Jag kände att jag ville göra någonting på egen hand då man inte alltid måste kompromissa med andra, utan man får göra exakt som man själv vill. Samma känsla som punk, fast en annan typ av genre. Mina texter och sång är hämtade från punken, även om musiken i bakgrunden är synthig, säger Katja Nielsen.

Hennes intresse för klaviatur har alltid funnits med, trots att det inte alltid fått ta så stor plats i musikskapandet med andra. I och med sitt soloprojekt ger hon dock sig själv fria tyglar att utforska syntharnas syntetiska värld.

– Det är ett nördigt intresse, verkligen en värld för sig själv. Jag har mest spelat piano tidigare och inte gett mig in på det rent tekniska med synthar. Men när jag påbörjade detta projekt fick jag kontakt med Joar Andersen här i Malmö, som är ännu nördigare än vad jag är. Vi har spenderat många timmar med att prata om olika synthar och vad de kan göra, säger hon Katja Nielsen och fortsätter.

– När jag har spelat in har jag haft Joakim Lindberg med mig, han kan också verkligen detta med synthar. De två har hjälpt mig mycket med syntharna.

Det är blandningen av punkig attityd och synthmusik som gör Katjusja speciell. En parning som dock inte är så ovanlig som man först kan tro.

Enligt Katja Nielsen är riot grrrl en stor inspirationskälla för henne, en genre som bland annat är känd för att bryta mot konventioner inom såväl musik som samhälle.

– Jag utgår alltid ifrån lite mer politiska texter när jag skriver, samtidigt är jag inspirerad av band som exempelvis Le Tigre som ju är elektronisk musik men med stark koppling till riot grrrl-scenen. Den ligger mig nära. Det vore konstigt för mig att göra synthmusik och skriva om hjärta och smärta, det är inte det jag vill uttrycka med min musik. Jag vill belysa något ämne eller peppa folk genom musiken.

Katjusjas första singel släpps den 21 juli och är betitlad Alla ska med. Det är en synthig uppgörelse med Socialdemokraternas svek.

– Låten handlar om en sorg och besvikelse över de som har uppfostrat en till vissa värderingar och som sedan sviker de värderingarna själva. När man är liten så är man så formbar, man tog till sig vissa värderingar som sitter i ryggraden nu. Sedan växer man upp och inser att ”jaha, nu gäller inte det här längre”, säger Katja Nielsen.

– Samhället går åt ett mer nyliberalt håll, man känner inte alltid igen sig. Låten är inspirerad av Socialdemokraterna, dess titel är ju deras valspråk.

Fakta: 

Här kan du lyssna på Katjusjas nya singel "Alla ska med": https://open.spotify.com/track/52RzgecPzq1zLlWO32E3p1

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria