• Alicia Högfors Lindståhl och Edda Edlund utgör humorduon Skämtlobbyn.
Stockholms Fria

Julshow för politiskt deprimerade

Roligare än systrarna Kronlöf och mer skönsjungande än Grotesco. Så beskriver Skämtlobbyn sin månatliga humorkväll som har premiär 12 december på Morfar Ginko.

Under den första humorkvällen med Skämtlobbyn bjuds det på en julshow som sammanfattar året. Allt utom politisk korrekthet utlovas.

– Folk förväntar sig ett luciatåg och vi tycker inte om att göra folk besvikna. Så det blir ett luciatåg, lite murrig julstämning, en del lobbyism och ett skratt eller två. Och så lite av en årskrönika på det, säger Alicia Högfors Lindståhl, ena halvan av den nybildade humorduon Skämtlobbyn.

Den 12 december går startskottet för vad som ska bli en återkommande show på välbesökta Morfar Ginko vid Mariatorget, varje gång på ett nytt tema baserat på den senaste tidens händelser. Det ska bli ”som ett veckobrev eller kvartssamtal” som de själva säger, fast då snarare en timme långt och med två pauser.

– Vi hanterar allt jobbigt som hänt den senaste månaden helt enkelt. Första gången tar vi ett större grepp och går igenom hela året, säger parhästen Edda Edlund, som beskriver Alicia Högfors Lindståhl som den roligare av dem.

– Man trodde ju att det här skulle bli ett bättre år än 2016, men än så länge har det bara blivit värre. Och det vill vi ventilera tillsammans med publiken, och förbereda oss för nästa år som antagligen blir ännu värre.

Medlemmanrna i den nybildade konstellationen möttes när de skådespelade ihop med Nilleteatern i pjäsen PMS Res en staty och har båda en bakgrund i teatervärlden med fokus på feministisk och politisk teater. Att de nu tar sig an humorbiten beror på att båda tycker att den andra är extremt rolig och att de helt enkelt får ut mer av att skämta just nu. Samarbetet började med en podd som parodierar begreppet poddkillar som pratar med varandra, något som är ”vanligare än klamydia” enligt Alicia och som de är ganska så trötta på.

– Podden heter En bärs med och där tar vi på oss rollerna som poddkillen. Det är något vi verkligen rekommenderar för alla. Jag har aldrig känt en så stor frihet i livet, att få vara en poddkille och bete sig precis som man vill, säger Edda Edlund.

Att män dominerar i poddfloran liksom i humorlandskapet i stort är inget okänt faktum och därför är det inte förvånande att Skämtlobbyn jämför sig med systrarna Kronlöf och deras show på SVT, som de anser sig väl kunna konkurrera med humormässigt.

– Det borde verkligen gå att göra något med mer udd och det är så tråkigt att de på något sätt ska vara representanter för all tjejhumor, säger Edda Edlund och fortsätter:

– Vi gillar dem, men vi har fördelen att inte behöva godkännas av SVT. Ingen censurerar oss.

Alicia Högfors Lindståhl fyller i:

– Vi skriver inga låtar om att pulla, vi tycker att det är roligare med ubåtar och ekologisk pasta. Men världen får inte nog av tjejer som skämtar om mens och bajs.

En förebild är då snarare Grotesco, vars nya säsong de höjer till skyarna. Fast även där har Skämtlobbyn ett visst övertag, menar de. Åtminstone när det kommer till musiknumren.

– Vi sjunger bättre, vi använder inte autotune utan sjunger själva. Och vi har inte heller lika många nödrim som Henrik Dorsin. Men med allt det sagt: Jag skulle gärna dö för att vara med i Grotesco, säger Edda Edlund.

Att se Skämtlobbyn på Morfar Ginko behöver inte vara mer dramatiskt än ett krogbesök efter jobbet, intygar de.

– Jag vill verkligen uppmana folk att komma förbi den 12:e och ge det en chans. Det är gratis, man behöver inte boka platser, det är bara glida in och ta öl, säger Edda Edlund.

– Här har du roliga tjejer, kall öl och snygga bartenders, säger Alicia Högfors Lindståhl. Skämtlobbyn vill föra in lite mer skojs i den här världen, den är ju rätt ledsen just nu. Ledsen och grå.

Fakta: 

Skämtlobbyns julshow äger rum tisdag 12 december kl 21 på Morfar Ginko vid Mariatorget. 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria