Scenisk hyllning till fittan
När Teater Sällskapet gästspelar på Tribunalen 7–9 december är det fittan som står i centrum och tar plats för en gångs skull.
Salong Vagina vill berätta musens bortglömda historia, den som finns bortom det negativa och fula som tyvärr varit gängse under allt för lång tid.
– Jag vill hitta andra sätt att beskriva fittan än som det glömda, undanskymda och dolda. För det finns faktiskt om man bara letar ordentligt, berättar Ida Wallfelt, regissör och manusförfattare till Salong Vagina, som är det nystartade Teater Sällskapets första projekt.
– Till exempel har jag hittat bilder av gamla statyer som står utanför kyrkor i olika länder där kvinnor visar upp sina kön helt utan sammanhang. Man vet inte varför, men de finns där. Och att bara se de här bilderna gör något med mig, de ger något till min självkänsla. Det ger kraft, fittan har inte bara stått för något dåligt! fortsätter Ida
Själv har hon en bakgrund som skådespelare, men de senaste åren har det blivit mest regi och konceptteater för Ida Wallfelt. Hon drivs av ett intresse att utmana den traditionella scenkonsten och normerna kring hur publiken ska förhålla sig till vad som utspelar sig på scen. Senast genom skräckteater, i en föreställning där publiken gick runt i en nedlagd yllefabrik utrustad med vr-glasögon.
Att hon nu tar sig an kvinnans könsorgan kan vi tacka UR för. Det var nämligen en tysk dokumentärfilm om fittans historia på kanalen som blev startskottet för Salong Vagina, berättar Ida Wallfelt.
– Det väcktes en ilska inom mig när jag insåg vilken okunskap som har präglat synen på fittan genom tiderna. Hur den har baktalats och missförståtts och nedprioriterats inom forskningen. Herregud, det var ju inte förrän 1998 som man upptäckte att klitoris inte bara är en liten knapp! Och det finns väldigt lite konst i ämnet, jämfört med manliga kön som vi ser överallt.
För när man ser på de flesta avbildningar genom tiderna har det handlat om objektifiering, muttan skildrad med mannens blick. Oavsett om det rör sig om porr, grekiska statyer, Zornmålningar eller medicinska studier har det sällan varit naket på kvinnans villkor. Något vi har blivit så vana vid att vi knappt har ifrågasatt det, menar Ida Wallfelt, som inte tycker att de senaste årens uppmärksamhet är ens i närheten av tillräcklig.
– Visst finns fittan med i samtida konst och det är jättebra, men den gängse kanon är helt tom på fittkonst. Jag saknar ett museum över fittans historia, där finns ju ingenting i dag. Historiskt har porren tagit över vår syn på fittan. Den och anatomiska skisser, det är allt vi har fått, säger hon.
Föreställningen Salong Vagina är ett samarbete med RFSU och efter gästspel på Tribunalen och Teater Reflex är den tänkt att gå ut till gymnasieskolor, där den ska spelas som ett komplement till sexualundervisningen. För det behövs, menar Ida Wallfelt.
– Så många gånger jag har hört ordet fitta i negativ bemärkelse, det används som en svordom eller förolämpning när både män och kvinnor borde sätta den på piedestal! Den har så många egenskaper, fittan behövs och diskussionen om den behövs, säger Ida Wallfelt.
Manlig makt och fittor känns ju väldigt aktuella nu. Kommer ni att förhålla er till den senaste tidens händelser på scen?
– Det är ju ett himla bra sammanträffande, men det är inget vi direkt kommer in på här. Även om vi utforskar manliga beteenden en del och har jobbat med härskartekniker under repetitionerna. Och visst, det förekommer en del ”manliga genier” och maktspel i rummet, kanske mer nu än vad vi tänkt från början. Så visst finns det en koppling, säger Ida Wallfelt.
Föreställningen beskriver hon som en kort och komisk pjäs, en historieskrivning från antiken till i dag på 50 minuter.
– Det blir massor av sång och dans. Lite av en fest helt enkelt, samtidigt som den inte duckar för det mörka, säger Ida Wallfelt.
– Men exakt vad det blir har ju med mottagandet att göra. Herregud, hur ska det tas emot att vi pratar om fittan på scen? Det kan bli ilska eller jättekul, det ska bli spännande att se. Men så mycket kan jag säga att publiken kommer att vara med i en hyllning till fittans ära.
Salong Vagina ska i ett första skede säljas till gymnasieskolor i Stockholmsområdet. Därefter är det möjligt att det blir ännu mer, åtminstone om Ida Wallfelt får som hon vill.
– Föreställningen är turnéanpassad så det vore jättekul att åka land och rike runt och informera om fittan!
Salong Vagina gästspelar på Teater Tribunalen den 7–9 december och på Teater Reflex den 14–16 december.
Teater Sällskapet
Ett nystartat scenkonstkollektiv som verkar för nyskriven dramatik för barn och unga med feministiska förtecken. Sällskapet vill vara en genreöverskridande plattform för undersökande konstärlig verksamhet.