• Regissören Petter Wallenberg tillsammans med Carnita Molida, Inga Tvivel och Robert Fux.
  • Dragartisten Inga Tvivel läser sagor för barn på Stadsbibilioteket.
Stockholms Fria

Succéartad sagostund med drag

"Barn och dragqueens har så mycket gemensamt, ett könsöverskridande som man förlorar när man växer upp", säger Petter Wallenberg, regissör och producent till Bland drakar och dragqueens, en normkreativ sagostund på Stadsbiblioteket.

Bland drakar och dragqueens gör succé på Stadsbiblioteket. Intresset har varit enormt för att få höra och se dragartisterna Robert Fux, Inga Tvivel och Carnita Molida agera sagotanter i bibliotekets sagorum.

– Det har varit rent otroligt, när vi släppte programmet för hösten blev det fullbokat på två timmar. Stadsbiblioteket har aldrig haft en sådan rusning, vi har till och med fått ordna extrasittningar, berättar Petter Wallenberg exalterat.

– En av anledningarna är nog att det här är roligt för vuxna med. Föräldrar som inte längre kan gå på nattklubb och se drag får möjlighet att uppleva atmosfären ändå, men mitt på dagen och tillsammans med sina barn.

Efter första sagostunden i mitten av september kan Petter Wallenberg konstatera att alla förväntningar infriades. Lokalen var fullsatt med både vuxna och barn och alla verkade gilla vad de var med om.

– Barn är den absolut tuffaste publiken, deras koncentrationstid är extremt kort och tappar de intresset så visar de det. Men här satt barnen som tända ljus, och ingen av dem reflekterade över vem som var uppläsaren. De verkade faktiskt inte ens märka att det var något annorlunda, och det säger ganska mycket om hur mycket vuxenvärlden läser in, säger Petter Wallenberg.

Som väntat i dagens medieklimat är normkreativa sagostunder inte något som går obemärkt förbi. Arrangörerna har fått motta en hel del mejl från arga föräldrar och andra tyckare, och som vanligt har de som upprörs inte varit i närheten av någon uppläsning.

– Bland annat fick vi mejl från en fyrbarnsmamma som tyckte att det var otroligt upprörande att vi skulle utsätta barn för normkreativitet som ett socialt experiment. Och ett annat som i mer direkta ordalag undrade hur jag kan vara en så pervers jävel, berättar Petter Wallenberg.

– Men det handlar ju om vuxnas bild av barn och deras ambitioner om hur barn ska socialiseras in i världen. Och för mig är även de negativa reaktionerna ett kvitto på att det här är något viktigt och engagerande.

Petter Wallenberg som själv är född i slutet av 1970-talet ser trots allt en enorm förändring när det kommer till folks medvetenhet och acceptans för det som inte följer normen.

– Det skulle kunna vara en helt annan värld när jag tänker på hur det såg ut under min uppväxt. Könsrollerna satt väldigt hårt och om man ville vara annorlunda var det väldigt svårt, säger Petter Wallenberg, som dock poängterar att mycket återstår att göra.

– Även om vi har kommit långt så tror jag att det forfarande finns ett sug efter sammanhang där man kan visa för barn att det är okej att vara annorlunda.

Att projektet på Stadsbiblioteket mest når de redan frälsta ser Petter Wallenberg inte som något problem. Bland drakar och dragqueens är ingen missionerande verksamhet.

– Världen håller på att förändras mycket och gamla stigman och tabun luckras upp. I dag ses hbtq-personer som människor vilket faktiskt är ganska nytt. Så ser det inte ut överallt och hos alla, men det är på väg. Och det här är ett steg mot att avdramatisera olikheter.

Hur framtiden ser ut för Bland drakar och dragqueens är inte helt bestämt, även om mycket pekar på fler datum på Stadsbiblioteket under våren.

– Till att börja med måste vi hitta en fortsättning så att alla som inte fick platser nu får möjlighet att komma hit. Sedan funderar vi på att åka ut på turné i olika stadsdelar och förorter i hela Stockholm. Det blir spännade att se vad som händer, säger Petter Wallenberg.

Fakta: 

Bland drakar och dragqueens

• Vad: Sagoläsningar på Stadsbiblioteket en söndag i månaden med kända dragartister som berättare.

• När: 15 oktober, 19 november och 17 december. Samtliga tillfällen är dock fullbokade sedan länge. Håll utkik efter nya datum på www.biblioteket.stockholm.se

• Medverkande: Carnita Molida, Inga Tvivel och Robert Fux.

• Regi och produktion: Petter Wallenberg.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria