• Välkommen till stenåldern!
Stockholms Fria

Publiken bjuds in i grottan i sexångande stenåldersepos

Ingående sexskildringar, men också en kvinnlig hjältesaga. Nu intar 80-talets storsäljare om Grottbjörnens folk scenen på Turteatern.

De flesta som växte upp under 1980-talet har någon sorts relation till kioskvältaren Grottbjörnens folk-böckerna, en mustig romansvit i stenåldersmiljö som kanske främst förknippas med sina sexskildringar. Den amerikanska författaren Jean M. Auel nådde miljontals läsare världen över när det begav sig och böckerna fanns i de flesta svenska hem. Likt mången förpubertal bokslukare minns jag knappt något av själva handlingen, men desto mer av pulserande kön och frustande samlag i grottmiljö. Och då tror jag ändå att jag läste den första delen flera gånger.

Dryga 30 år har passerat sedan dess och det var länge sedan böckerna förpassades till skämshyllorna på Myrorna om ens det. Nu dammas de av och blir pjäs på Turteatern i Kärrtorp med premiär 16 september.

Nadja Hjorton är mitt i repetitionerna när vi hörs på telefon för att prata om pjäsen. Det pågår ett intensivt arbete med att sy ihop föreställningen.

– Vi har inget manus som vi följer utan arbetar fram ett material utifrån idéer och improvisation. Materialet är ganska fragmentariskt och föreställningen byggs i processen – det gör att små nycklar och viktiga saker ofta kan falla på plats precis mot slutet, berättar Nadja Hjorton från ÖFA-kollektivet, som tillsammans med Amanda Apetrea och Lisen Rosell är såväl initiativtagare som medverkande på scen.

Alla är födda mellan 1977 och -81 och tanken på att göra någonting av böckerna om Ayla uppstod när de kom att prata om sexuellt uppvaknande under arbetet med en tidigare föreställning, berättar Nadja Hjorton.

– Vi började prata om bokserien Grottbjörnens folk och vad böckerna hade betytt för oss. Jag hade till exempel en entusiastisk förskolelärare som bestämde sig för att återberätta hela sviten för oss 6-årigar på vilan. Men hon tog ju bara upp hjälteperspektivet och man var helt uppslukad av berättelsen. Det var först mycket senare som jag fick veta av kompisar att böckerna handlade om sex och det var väldigt märkligt att läsa dem sedan. Lisen i sin tur skämdes så mycket över de tummade delarna med sexskildringar att hon till slut slängde Mammutjägarna i sopnedkastet. Och Amanda läste böckerna först som vuxen.

Hjältehistorien om Ayla var en av de saker som fick dem att intressera sig för att göra något av böckerna på scen, berättar Nadja Hjorton vidare. I böckerna beskrivs Ayla som en superhjälte som klarar allt hon företar sig, trots prövningar och traumatiska händelser hon går igenom.

– Ayla är en kvinnlig hjälte som också har en egen sexualitet. Det var inte som att bokhyllorna dignade av sådana böcker när vi växte upp. Vi vill framhålla hjälteperspektivet och vi leker med det humoristiska och framhåller komiken i många av sexskildringarna. Vi queerar till det – föreställningen är ingen berättelse om heterosexuellt uppvaknande.

När Grottbjörnens folk intar Turteatern är scenrummet uppbyggt som en grotta som även omsluter publiken och åskådaren kommer på så vis att känna sig involverad i föreställningen.

– Vi gör vår egen tolkning av Auels stenåldersfiktion. I föreställningen bjuds publiken in i grottan tillsammans med oss aktörer och genom det suddas förhållandet scen/salong ut, förklarar Nadja Hjorton.

Många förväntar sig nog en del snusk – kommer de att bli besvikna?

– Nej. Det tror jag inte! Det är en del snusk, ha ha. Vi vill att de som har en relation till böckerna ska få det de vill ha, men med en twist och speglat genom oss.

Hur gör ni med sexscenerna?

– Det är lite olika. Vi jobbar mycket med förväntningar, våra egna kroppar och med humor.

Samtidigt får tonen inte blir föraktfull eller förlöjligande, förtydligar Nadja Hjorton:

– Trots den humoristiska ingången är det inte satir, vi är genuina i relation till materialet och oss själva. De här böckerna har lästs av miljontals personer, i första hand kvinnor, världen över och det vill vi ta hand om.

Grottbjörnens folk har premiär den 16 september på Turteatern i Kärrtorp och spelas till den 21 oktober.

Fakta: 

Grottbjörnens folk

• Grottbjörnens folk är första delen i en romansvit i sex delar av den amerikanska författaren Jean M Auel. Den utspelar sig för 30  000 år sedan i slutet av istiden och handlar om den föräldralösa cromagnon-flickan Ayla som blir omhändertagen av en stam neandertalare.

• Boken utkom 1980 och följdes raskt av Hästarnas dal (1982) och Mammutjägarna (1985). Under 1980-talet lästes böckerna av miljoner personer över hela världen, de har översatts till 18 språk och legat på bästsäljarlistor i flertalet länder.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria