Stadsdelen anmäler sig själva efter branden i Gårdsten | Stockholms Fria
  • De första dagarna märktes oron tydligt i området, framförallt bland grannar och de som kände till familjen berättar, Maria Sjödahl som är områdeschef för service och bistånd i stadsdelen.
Göteborgs Fria

Stadsdelen anmäler sig själva efter branden i Gårdsten

En kvinna och tre barn avled i förra veckan i Gårdsten i samband med att deras lägenhet brann. Nu gör socialtjänsten i Angered en lex Sarah anmälan för att utreda sin hantering av familjen som de flera gånger har varit i kontakt med.

Den tragiska händelsen förra veckan då en kvinna och tre barn avled i Gårdsten fortsätter att utredas på olika sätt. Kvinnan och ett av barnen hittades döda efter en brand i lägenheten och de andra två barnen togs till sjukhus men deras liv kunde inte räddas. Pappan i familjen som från början häktades misstänkt för mord släpptes i veckan och enligt åklagaren är kvinnans skador antagligen självtillfogade.

Under de senaste åren har familjen flera gånger varit i kontakt med socialtjänsten i Angered, bland annat angående en hyresskuld. De skulle vräkas samma dag som det brann i lägenheten.

Igår, torsdag, lex Sarah anmälde Angereds socialtjänst sin hantering av ärendet med trebarnsfamiljen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– När det inträffar missförhållanden är det socialtjänstens skyldighet att anmäla, och det är något vi både måste och ska göra. Det innebär att vårt arbete ska granskas för att se om vi har brustit i hanteringen, säger Maria Sjödahl som är områdeschef för bistånd och service i stadsdelsförvaltningen Angered.

En utredare kommer att granska arbetet och inom två månader ska utredningen vara klar.

Samtidigt har stadsdelsförvaltningen sedan branden förra torsdagen varit på plats ute i stadsdelen som stöd för oroliga invånare och bland annat haft öppet på lokalen Växthuset där krisstödjare har funnits till hands. Maria Sjödahl säger att behovet framförallt märktes av under förra veckan då branden precis inträffat, men att det under de senaste dagarna inte har varit så många som kommit fram för att prata.

Under helgen kommer det att finnas en hänvisning på hemsidan om en socionom i beredskap för den som behöver prata och på måndag morgon fattas ett nytt beslut om vilket stöd som behövs i stadsdelen.

– Jag tror inte att det finns någon som är oberörd av det som hänt. Alla som har känt till familjen som grannar till exempel är så klart mest berörda men det är klart att det diskuteras överallt, i Gårdsten, i Angered, i Göteborg och i hela Sverige, säger Maria Sjödahl.

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

© 2021 Stockholms Fria