Rekordsommar för inrikesflyget | Stockholms Fria
  • 26 936 passagerare flög till och från Kiruna under juli månad.
Landets Fria

Rekordsommar för inrikesflyget

Antalet passagerare som flyger inrikes ökade under juli månad med 5 procent jämfört med samma period förra året, visar statistik från det statliga bolaget Swedavia som driver tio av Sveriges flygplatser.

Även utrikesflygningarna till och från Sverige slog nya rekord under sommaren med 2,96 miljoner passagerare på företagets flygplatser under juli månad, vilket är en ökning med 10 procent från i fjol.

Åre Östersund och Kiruna flygplats, som i stort sett endast trafikeras med inrikesflyg, står för den största ökningen av inrikesresenärer. Under sommaren består passagerarna främst av fritidsresenärer men i Kirunas fall även av personer som arbetar med gruvan i Kiruna.

– Den generella ökningen beror på att flygbolagen lagt in fler avgångar och linjer. I Kiruna har SAS lagt till en extra avgång till Stockholm vilket stimulerat trafiken, säger Åsa Widmark, marknadsanalytiker på Swedavia.

I Åre Östersund kan ökningen bero på att SAS bytt ut flygflottan till större plan.

Trenden är inte ny. I Sverige har antalet utrikes flygresor per invånare mer än fördubblats sedan början av 1990-talet.

Transportstyrelsens prognoser visar att ökningen av inrikestrafiken med flyg kommer att avstanna nästa år och hållas på drygt 8 miljoner resor per år medan flygresorna utomlands kommer att fortsätta öka och enligt prognosen för 2023 vara uppe i 19,7 miljoner passagerare jämfört med dagens 15 miljoner.

Globalt sett står flyget för 2 procent av utsläppen av koldioxid. Eftersom flygningar sker på hög höjd har även utsläppen av kväveoxid och vattenånga negativa effekter. Flygets klimatpåverkan anses därför vara nära dubbelt så stor som den koldioxidutsläppen står för.

För att minska antalet flygresor har regeringen lagt fram ett förslag om flygskatt som ska införas den 1 januari nästa år.

Flygskatten innebär att 80 kronor ska betalas i flygskatt av bolagen för varje passagerare och resa inom Sverige och inom resten av Europa, och för längre resor, utanför Europa ska en skatt på upp till 430 kronor betalas. Flygskatten beräknas ge staten 1,7 miljarder kronor och ska gå till att sänka arbetsgivaravgiften från dagens 31,4 procent till 10,21 procent under det första anställningsåret.

Fakta: 

Flest flög på 1990-talet

Antalet inrikespassagerare var som störst under 1990 med 8,7 miljoner. Året därpå uppstod den så kallade Kuwaitkrisen och det infördes moms på inrikes flygresor. Antalet passagerare minskade såväl inrikes som utrikes.

Utrikestrafiken återhämtade sig snabbt och har allt sedan dess ökat kraftigt. Inrikesflyget däremot har aldrig återhämtat sig och så sent som förra året var antalet inrikespassagerare drygt 1 miljon mindre än under 1990.

Källa: Trafikverket

Swedavia driver flygplatserna i Bromma Stockholm, Stockholm Arlanda, Göteborg Landvetter, Kiruna, Luleå, Malmö, Ronneby, Umeå, Visby och Åre Östersund.

Källa: Swedavia

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2021 Stockholms Fria